21.5 C
Athens

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 81-74: Οδοστρωτήρας Ταβάρες έστεψε πρωταθλητές τους Μαδριλένους! (vid)

Η Ρεάλ των πολλών προβλημάτων βασίστηκε στον ανίκητο «πύργο» προκειμένου να βγάλει νοκ άουτ την ομάδα του Γιασικεβίτσιους και να πανηγυρίσει τον 36ο τίτλο της στην ACB

Με τέτοιο Έντι Ταβάρες πώς να χάσει το πρωτάθλημα; Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια στο WiZink Center επικρατώντας με 81-74 της Μπαρτσελόνα για το 3-1 στη σειρά των τελικών!

Η Βασίλισσα παρότι της συνέβησαν ένα σωρό αναποδιές φέτος (από τους τραυματισμούς, με πιο πρόσφατο τον σοβαρό του Ράντολφ στους τελικούς μέχρι το έμφραγμα του Πάμπλο Λάσο που ανάγκασαν τον Τσους Ματέο να εκτελέσει χρέη πρώτου προπονητή) αλλά έδειξε τρομερό μέταλλο για να φτάσει στην κορυφή και να πανηγυρίσει το 36ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και το πρώτο μετά από μια τριετία εκθρονίζοντας παράλληλα την απαράδεκτη Μπαρτσελόνα που δεν είχε διάρκεια και παρουσίασε τη γνωστή κακή εικόνα της παρά το τεράστιο μπάτζετ της.

Για τον Έντι Ταβάρες δεν υπάρχουν λόγια. Είχε 41 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης με 25 πόντους (9/11 δίποντα) και 13 ριμπάουντ αποτελώντας τον πύργο της Ρεάλ σε άμυνα και επίθεση και χωρίς να έχει αντίπαλο. Ο Φαμπιάν Κοζέρ ακολούθησε με 17 πόντους και ήταν εξαιρετικός ειδικά στην τρίτη περίοδο.

Για την τραγική Μπαρτσελόνα ο Καλάθης άγγιξε το double double με 12 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ διψήφιοι ήταν και ο Έξουμ με τον Μίροτιτς με 13 και 14 πόντους αντίστοιχα.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπήκε με περίσσεια ενέργεια στο παρκέ και με πρωταγωνιστή τον Ταβάρες (2/2 δίποντα) έτρεξε ένα σερί 7-0 που έφερε σε δύσκολη θέση την Μπαρτσελόνα. Οι Μαδριλένοι μάζεψαν τα διπλάσια ριμπάουντ στο δεκάλεπτο (14-7) και πληγώθηκαν μόνο από τα τρίποντα των Σανλί και Γιοκουμπάιτις με τα οποία η διαφορά πήγε στους τρεις (13-10).

Η μείωση του σκορ δεν άγχωσε τη Ρεάλ, αντιθέτως. Πάλι οι Μαδριλένοι έτρεξαν σερί στο ξεκίνημα το οποίο δεν είχε απάντηση. Οι παίκτες του Ματέο έκαναν 11-0, με τη διαφορά να παραμένει διψήφια χάρη σε ένα τρομερό καλάθι του Γιουλ αλλά και με τον Γιαμπουσέλε και τον Ταβάρες να κυριαρχούν στη ρακέτα και να κάνουν τη διαφορά.

Όσο ο Ταβάρες έμενε στο παρκέ το πρόβλημα ήταν τεράστιο για την Μπαρτσελόνα που δεν μπορούσε να τον σταματήσει σε επίθεση και άμυνα. Ο σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι έκανε πάρτι στη ρακέτα της Μπαρτσελόνα με επιθετικά ριμπάουντ και γκολ-φάουλ ενώ στην άμυνα σκορπούσε τρόμο.

Ο Καλάθης, ο Μίροτιτς και ο Σμιτς έφεραν τη διαφορά στον πόντο πριν έρθει το προσπέρασμα και ο Πουαριέ με γκολ-φάουλ κάνει το 57-56 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Η είσοδος του Ταβάρες σε συνδυασμό με τα μεγάλα καλάθια του Κοζέρ και το τρίποντο του Χάνγκα ουσιαστικά κλείδωσαν τον τίτλο για τη Ρεάλ. Οι Καταλανοί έμοιαζαν φοβισμένοι και δεν είχαν τρόπο να φτάσουν στο καλάθι και γνώρισαν την ήττα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-10, 34-33, 57-56, 81-74

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ματέο): Φερνάντεθ 5 (1), Χάνγκα 7 (1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γιουλ 9 (1), Γιαμπουσέλε 4, Κοζέρ 17 (2), Πουαριέ 7, Ταβάρες 25 (9/11 δίποντα, 7/7 βολές, 13 ριμπάουντ), Τέιλορ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γιασικεβίτσιους): Έξουμ 13 (3/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χίγκινς 4, Κούριτς 8 (2), Μίροτιτς 14 (1/3 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 6/6 βολές), Καλάθης 12 (3/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ντέιβις 4, Σανλί 3 (1), Μαρτίνεθ, Σμιτς 9 (3/4 δίποντα, 3/4 βολές), Λαπροβίτολα 2, Αμπρίνες, Γιοκουμπάιτις 5 (1/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς