15.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Κράτησε τον Ελ Αραμπί και έκανε τη ζωή του πιο εύκολη

Ο Ολυμπιακός έπραξε το αυτονόητο με τον κορυφαίο «κανονιέρη» του, διατηρώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη γραμμή κρούσης του. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Έτσι έπρεπε να γίνει. Ο ποδοσφαιριστής που έχει συνδέσει το όνομά του με τα τρία διαδοχικά Πρωταθλήματα Ελλάδας, περισσότερο από κάθε άλλον, ανανέωσε το συμβόλαιό του για ακόμα δύο χρόνια.

Δεν υπάρχει καλύτερη είδηση στη γραμμή κρούσης του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν από τη στιγμή που παρέμεινε ο στυλοβάτης της. Ο άνθρωπος-γκολ. Ο σκόρερ ολκής. Ο παικταράς Γιουσέφ Ελ Αραμπί, με τα 78 γκολ και τις 19 ασίστ σε 151 επίσημες συμμετοχές με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο κορυφαίος επιθετικός που αγωνίζεται στο ελληνικό Πρωτάθλημα την τελευταία τριετία, παραμένει εδώ και είναι έτοιμος να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Να… φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα.

Ναι, μεγαλώνει. Όμως, το γκολ πληρώνεται ανεξάρτητα από την ηλικία και όταν μία ομάδα έχει σίγουρη λύση δεν την αφήνει να τής φύγει μέσα από τα χέρια. Με 27 γκολ την πρώτη σεζόν, 28 τη δεύτερη και 23 την τρίτη. Ο Μαροκινός κυνηγός προσέχει τον εαυτό και το σώμα του. Διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του και μπορεί να έχει χάσει ένα μέρος από την «εκρηκτικότητά» του, αλλά παραμένει «εκτελεστής». Είναι κάτι έμφυτο, που δεν… εξαφανίζεται ποτέ. Όσα χρόνια και αν περάσουν. Η τέχνη του γκολ είναι μοναδική. Για λίγους. Και ο Γιουσέφ ανήκει σε αυτήν την «κάστα» των γκολτζήδων που δεν πρόκειται να… ξεφτίσουν ποτέ.

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του. Κράτησε τον σκόρερ του, διατηρώντας τον 35χρονο σέντερ φορ ως τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στο ρόστερ. Η τρίτη σεζόν του Ελ Αραμπί στους Ερυθρόλευκους μπορεί να ήταν η λιγότερη παραγωγική από τις τρεις και η μοναδική στην οποία είχε αναλάβει τις εκτελέσεις πέναλτι, αλλά στα δικά μου μάτια ήταν ιδιαίτερη. Όχι επειδή ήταν η καλύτερη και αυτή με τα περισσότερα γκολ στο ενεργητικό του ως παίκτης της ομάδας, αλλά διότι εξελίχθηκε στην πιο αντιπροσωπευτική για τις ικανότητές του.

Ο Ελ Αραμπί δεν είχε την τροφοδότηση των πρώτων δύο σεζόν. Η βοήθεια από τους μεσοεπιθετικούς και τους εξτρέμ ήταν περιορισμένη. Ο Γιουσέφ έχει το γκολ στο «αίμα» του. Είναι κλασικός σκόρερ. Και το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν παίζει μόνο μέσα στο «κουτί». Δεν είναι ο σέντερ φορ που περιμένει μόνο «τάισμα» από τους συμπαίκτες του. Δεν αποδίδει μόνο στη μεγάλη περιοχή, αλλά είναι πολύπλευρος επιθετικός. Ωστόσο, κάθε γκολτζής αισθάνεται πιο άνετα όταν γνωρίζει πως θα πάρει τις πάσες που πρέπει σε κάθε παιχνίδι από τους δημιουργικούς ποδοσφαιριστές που υπάρχουν γύρω του. Ο Ολυμπιακός παρουσίασε έλλειμμα σε αυτό το κομμάτι την προηγούμενη σεζόν και καλείται να το βελτιώσει μέσω της μεταγραφικής ενίσχυσης ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Ο Μαροκινός μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του και να κάνει χαρούμενους τους ποδοσφαιριστές που έχει γύρω του. Να κινηθεί στα πλάγια και σε όλα τα μέτρα στο μπροστινό τρίτο, δημιουργώντας χώρους για τους συμπαίκτες του. Δεν είναι ο στατικός κυνηγός που περιμένει απλά να φτάσει η μπάλα στα πόδια του για να… εκτελέσει. Αυτό σημαίνει πως με ακόμα καλύτερους ποδοσφαιριστές στο πλάι του, όχι μόνο θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα, αλλά μπορεί να διατηρήσει αυτούς τους σπουδαίους αριθμούς και την επόμενη διετία. Δεν έχει τραυματισμούς, προπονείται σκληρά σε καθημερινή βάση και αποτελεί εγγύηση για τον Πέδρο Μαρτίνς και την ομάδα.

Ο σύλλογος διατήρησε στο έμψυχο δυναμικό του έναν πρωτοκλασάτο ποδοσφαιριστή, που προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια και σταθερότητα στην επίθεση. Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελίσσονταν ιδανικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Πειραιώτες θα ήταν αναγκασμένοι να αλλάξουν λογική για τη σύνθεση της επιθετικής γραμμής τους, με τη δύσκολη ανεύρεση σέντερ φορ με ευχέρεια στο σκοράρισμα. Πλέον, όλα γίνονται πιο εύκολα, καθώς η βάση παρέμεινε. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιοι θα πλαισιώσουν τον παικταρά από το Μαρόκο στην επίθεση για την αγωνιστική χρονιά 2022/23, αλλά από τη στιγμή που ανανέωσε ο βασικός κυνηγός και η «κολώνα» στην επίθεση, η κατάσταση βρίσκεται κάτω από πλήρη έλεγχο. Με δύο λόγια, ο Θρύλος έκανε τη ζωή του πιο εύκολη σε μία νευραλγική θέση της εντεκάδας.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Ολυμπιακού και αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά τα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τον τεράστιο Νίκο Αναστόπουλο στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ των Ερυθρόλευκων. Ο θρυλικός «μουστάκιας» κατέχει την 3η θέση με 119 γκολ σε 215 συμμετοχές. Ο Μαροκινός «killer» είναι 8ος με 78 γκολ σε 151 αγώνες. Ένας σπουδαίος ατομικός στόχος για την επόμενη σεζόν είναι να φτάσει αρχικά τα 100 γκολ και να γίνει ο 4ος παίκτης στην ιστορία του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου με τριψήφιο αριθμό τερμάτων. Έτσι, θα ξεπεράσει τον «μάγο» Ζιοβάνι, ο οποίος έχει 97 γκολ (σε 207 ματς) και είναι ο 4ος σκόρερ στη συγκεκριμένη λίστα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς