19.9 C
Athens

Μπάιντεν: Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους 1 δισεκατομμυρίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει κυρίως όπλα του πυροβολικού και οβίδες, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι πληροφόρησε τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την παροχή αυτού του νέου πακέτου βοήθειας, ύψους περίπου 1 δισεκ. δολαρίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Επανέλαβα ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία η οποία υπερασπίζεται τη δημοκρατία της, προστατεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, απέναντι στην αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει αμυντικά όπλα και πυρομαχικά για το πυροβολικό, καθώς και «τους προηγμένους εκτοξευτήρες ρουκετών που χρειάζονται οι Ουκρανοί για τις αμυντικές επιχειρήσεις τους στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια (πόσιμο νερό, φάρμακα και τρόφιμα) στην Ουκρανία, ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων. «Το θάρρος, το πείσμα και η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού παραμένουν πηγή έμπνευσης για όλον τον κόσμο», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς