21.4 C
Athens

To αγωνιστικό προφίλ της Μακάμπι Χάιφα: Ομάδα του προπονητή και της επίθεσης

Ο Ολυμπιακός θα κληθεί να ξορκίσει τον «κακό δαίμονα» των ισραηλινών ομάδων κόντρα σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό της Χάποελ Μπερ Σεβά, που βρήκε μπροστά του το καλοκαίρι του 2016

Η Μακάμπι Χάιφα θα αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο του Ολυμπιακού στον δρόμο προς την επιστροφή στους ομίλους του Champions League, με την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να γνωρίζει ότι δεν είχε υπέρ της την παράδοση κόντρα σε ομάδες από το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα τις δύο προηγούμενες φορές που ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αποκλείσει ισραηλινή ομάδα έπεσε σε τοίχο. Μία στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι το 2010 κι άλλη μία το 2016 κόντρα στην Χάποελ Μπερ Σεβά. Τότε, οι Πειραιώτες με τον Βίκτορ Σάντσεθ στον πάγκο γνώρισαν οδυνηρό αποκλεισμό από τον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League από μία ομάδα που ήταν «από την κορυφή, μέχρι τα νύχια» έργο προπονητή.

Και δεν το αναφέρουμε τυχαία. Ο κ. Μπαράκ Μπακχάρ που τότε βρισκόταν στον πάγκο της Χάποελ μετακόμισε το 2020 στη Χάιφα με την οποία ζει τις καλύτερες στιγμές της προπονητικής του καριέρας. Κι αυτό γιατί τής έχει προσδώσει τον χαρακτήρα ομάδας που του ταιριάζει, μία αγωνιστική ταυτότητα που παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με αυτή της Μπερ Σεβά, αλλά πλέον έχει και καλύτερα «υλικά» προκειμένου να κυνηγήσει για πρώτη φορά το άπιαστο -μέχρι σήμερα- όνειρο των ομίλων του Champions League.

ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ… ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ

Ο Μπακχάρ γνωρίζει ότι τα μεγάλα ατού της ομάδας του εντοπίζονται στην επιθετική γραμμή με τους «καυτούς» τη σεζόν που μας πέρασε Ατζίλι και Ντιν Ντέιβιντ να ξεχωρίζουν, αφού μαζί έχουν πετύχει 51 γκολ και μοιράσει 20 ασίστ μόνο τη φετινή χρονιά. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επίδρασής τους στο επιθετικό κομμάτι της Χάιφα, τα συνολικά τέρματα της ομάδας στη σεζόν ανέρχονται στα 77 σε όλες τις διοργανώσεις. Εν ολίγοις σχεδόν το 75% της δημιουργίας πέφτει πάνω τους!

Ομέρ Ατζίλι: Το μεγάλο αστέρι της Μακάμπι Χάιφα

Με τα παραπάνω δεδομένα είναι λογικό ο Μπακχάρ να προσαρμόζει την τακτική του προσέγγιση σε ένα άκρως επιθετικό στυλ, τις περισσότερες φορές χωρίς καθαρό «δεκάρι» και με τριάδα μπροστά. Ατζίλι, Τσιμποτά και Ντέιβιντ είναι τα πρώτα «βιολιά» σε μία επιθετική τριάδα που τρομάζει κόσμο στο ισραηλινό πρωτάθλημα και είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη σε συνθήκες αντεπίθεσης, ειδικότερα από τη στιγμή που στην κόντρα επίθεση η Μακάμπι μόνο φέτος έχει πετύχει το 40% των συνολικών της τερμάτων.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά όχι κομβικό, καθώς όταν επιλέγεται το πιο επιθετικό 4-3-3 συνήθως μένει στον πάγκο, έχει και ο Τζάρον Τσέρι που βρίσκεται παντού στον άξονα και επίσης οι αριθμοί του είναι πολύ καλοί (13 γκολ και ισάριθμες ασίστ πέρυσι).

Μεσοαμυντικά, αρχίζουν τα δύσκολα. Τα χαφ της (Λάβι και Χοσέ Ροντρίγκες) είναι αργά και δίχως να έχουν ενεργό ρόλο στο δημιουργικό κομμάτι αναλώνονται κυρίως στην «σκληράδα» σε έναν aggressive ρόλο από τη στιγμή που υστερούν σε ποιότητα.

Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΤΑ ΣΤΟΠΕΡ ΚΑΙ Η ΤΡΥΠΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ

Σε ό,τι αφορά το καθαρά αμυντικό κομμάτι οι βασικοί πυλώνες στα στόπερ είναι οι Μπόγκνταν Πλάνιτς και Σον Γκόλντμπεργκ, από τους οποίους ξεκινούν και τελειώνουν τα πάντα. Μαζί έχουν κατορθώσει να κρατήσουν 9 φορές το «μηδέν» στα 26 παιχνίδια πρωταθλήματος και οργανώνουν σωστά το παιχνίδι από πίσω προσφέροντας ασφάλεια αλλά και σταθερότητα στα μετόπισθεν.

Εκεί που σίγουρα θα μπορέσει να χτυπήσει ο Ολυμπιακός είναι στα μπακ. Τόσο ο Μεναχέμ όσο και ο Αλφόνς δεν έχουν να επιδείξουν κάτι στον τρόπο που λειτουργούν κυρίως αμυντικά και γι’ αυτό τα περισσότερα τέρματα που έχει δεχθεί η ομάδα του Μπακχάρ προέρχονται από την πλευρά τους.

ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ, Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ Η «ΚΑΥΤΗ» ΕΔΡΑ

Το μπάτζετ της Μακάμπι Χάιφα υπολογίζεται περίπου στα 16 εκατομμύρια ευρώ, κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό του Ολυμπιακού καθώς η ομάδα σπανίως πουλάει τους καλούς της παίκτες, έως ότου λήξουν τα συμβόλαιά τους.

Τη φετινή σεζόν πανηγύρισε το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας τη στο Ισραήλ και έχασε το νταμπλ από την «πρώην» του προπονητή της, Μπερ Σεβά στα πέναλτι του τελικού Κυπέλλου. Στην Ευρώπη δεν κατάφερε και πολλά αφού «άδειασε» με τον τον πρόωρο αποκλεισμό από την Καϊράτ Αλμάτι στα προκριματικά του Champions League κι έμεινε προτελευταία στον όμιλο του Conference κόντρα σε Ουνιόν Βερολίνου, Φέγενορντ και Σλάβια Πράγας.

Το γήπεδο της (Sammy Ofer Stadium) είναι μία κλασσική, παραδοσιακή και ποδοσφαιρική έδρα στο Ισραήλ χωρητικότητας 30.780 θεατών και σχεδόν πάντα με παλμό και γεμάτες κερκίδες. Θέλει πολλή προσοχή το πρώτο ματς εκεί και θα είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να μην πάει το ματς σε μεγάλο σκορ, όπως συνηθίζεται στα εντός έδρας παιχνίδια της Χάιφα όπου (τουλάχιστον πέρυσι) ο μέσος όρος των τερμάτων δεν έπεσε κάτω από το 2,8.

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς