19.7 C
Athens

Πρώτο υπουργικό μετά τον ανασχηματισμό με Παπακώστα και Μαριλίζα

Το πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ και οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας

Για τις 11 π.μ. σήμερα είναι προγραμματισμένο το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τα «ανοίγματα» προς κεντροαριστερά και δεξιά του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο αναμένεται να καθοριστούν τόσο το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, όσο και οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να ανεβάσουν στροφές και να επιταχύνουν το έργο τους, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και κατά συνέπεια η εικόνα της κυβέρνησής του που επλήγη ανεπανόρθωτα, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να περιγράψει τους βασικούς άξονες δουλειές που θα έχουν τα νέα μέλη της κυβέρνησης κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Συν τοις άλλοις, θα προϊδεάσει για μια πολιτική ελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, άρα σήμερα δεν αναμένονται βαρύγδουπες ανακοινώσεις, ενώ από βδομάδα ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει επαφές και με παραγωγικούς φορείς.

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των εξαγγελιών της ΔΕΘ

Οι προετοιμασίες για το πακέτο εξαγγελιών στη  ΔΕΘ έχουν ξεκινήσει. Το Μαξίμου προσδίδει πολιτική βαρύτητα στη φετινή διοργάνωση, καθώς θα είναι η πρώτη μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και είναι η καλύτερη ευκαιρία, ώστε η κυβέρνηση να «διαφημίσει» το κοινωνικό της πρόσωπο.

Ο Πρωθυπουργός μαζί με το οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει κατά πληροφορίες στη «χαρτογράφηση» των ανακοινώσεων που δύναται να κάνει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ. Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικά μέτρα θα περιλαμβάνει το πακέτο των εξαγγελιών Τσίπρα, που αναμένεται ιδιαίτερα… γενναίο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού που πρέπει να νομοθετηθεί και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Αναμονή για το θέμα των συντάξεων

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην περικοπούν οι συντάξεις, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο τρόπος διαχείρισης. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ΔΝΤ, καθώς το μέτρο ψηφίστηκε υπό την πίεση του Ταμείου, παρόλο που οι Ευρωπαίοι δεν το θεωρούσαν ιδιαίτερα αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ξαφνιάσει τους δανειστές. Το αντίθετο, υπολογίζει να προχωρήσει στη μη περικοπή των συντάξεων ερχόμενη σε συνεννόηση μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο σε ό,τι αφορά τις συντάξεις αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν θα έρθει η ώρα του προϋπολογισμού και αυτή οριοθετείται στα μέσα Οκτώβρη.

Προπομπός για τη μη περικοπή των συντάξεων είναι η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη που είχε πει πρόσφατα πως «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς