22.6 C
Athens

Νέα Τούμπα: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, δηλαδή να μπει το χέρι στην τσέπη

Τα γραφειοκρατικά ζητήματα για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ λύθηκαν και ο Χρήστος Υφαντής περιμένει να δει κατά πόσο «τα λεφτά είναι έτοιμα» όπως φώναζαν εδώ και καιρό οι άνθρωποι του Ιβάν Σαββίδη

Πανηγυρίζει (με το δίκιο της) σύσσωμη η οικογένεια ΠΑΟΚ (και περισσότερο εντός αυτής η υποοικογένεια Σαββίδη;) για την σημαντικότατη εξέλιξη που συνιστά η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος «για τη νέα Τούμπα».

Στις εξελίξεις που ακολούθησαν την υπογραφή παρουσιάστηκαν κάποια στοιχεία οργανωτικής ετοιμότητας (πάντα μια τηλεδιάσκεψη με τον κ. Ιβάν Σαββίδη είναι πρόχειρη), μισο-ανακοινώθηκαν κάτι «εφταμελείς» επιτροπές από τους «γνωστούς των γραφείων» και για πρώτη φορά ακροθιγώς κατατέθηκε το κορυφαίο θέμα της δεύτερης περιόδου της προετοιμασίας για την κατασκευή του γηπέδου, η χρηματοδότηση, είτε του συνόλου του έργου, είτε μέρους αυτού, δηλαδή του μεγαλύτερου.

Σε απλά ελληνικά «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για την οικογένεια του ΠΑΟΚ και την οικογένεια Σαββίδη, ο λόγος είναι απλός, τώρα ήρθε η ώρα να μπει το χέρι στην τσέπη.

Η περίοδος της ανέξοδης επικοινωνίας με την καθημερινή στοχοποίηση μερικών «κακών» (συνήθως ήταν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και συνηθέστερα ο κ. Αυγενάκης), που δήθεν, είτε δεν ήθελαν, είτε έθεταν εμπόδια στο όραμα των απανταχού ΠΑΟΚτζήδων «για τη νέα Τούμπα» προκαλώντας με τη στάση τους και τις αποφάσεις τους σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο πέρασε κι εχάθη.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι μια εξέλιξη-τομή, διαχωρίζει κάθετα και απόλυτα την περίοδο της προπαγάνδας (κάποιες φορές είναι χρήσιμη) από αυτή των έργων, πλέον τίποτε δεν είναι όπως παλιά, έφτασε… το χέρι στην τσέπη, συνεπώς και η προπαγάνδα χρειάζεται να αλλάξει γήπεδο, να επικαιροποιηθεί για να είναι χρήσιμη και να αποδίδει.

Το βασικό ερώτημα της νέας περιόδου είναι απλό: «δικαιούται» ο ΠΑΟΚ να απαιτήσει από την πολιτεία (στην ευρεία έννοια της) να χρηματοδοτήσει μέρος του συνολικού κόστους του έργου ή ακόμη και των πρόδρομων έργων (ανακατασκευή Καυταντζογλείου γηπέδου) στο πρότυπο ανάλογων χρηματοδοτήσεων τόσο του γηπέδου της ΑΕΚ όσο (εμμέσως πλην σαφώς) και αυτού του Παναθηναϊκού;

Η απάντηση είναι «ναι, δικαιούται να το απαιτήσει» για μερικούς πολύ σημαντικούς και σοβαρούς λόγους, μεταξύ τους και μια απαραίτητη στην κοινωνία αίσθηση ισονομίας απέναντι στις ποδοσφαιρικές εταιρείες ή ακόμη, η ανταπόδοση εκ μέρους του κρατικού προϋπολογισμού για την κρατική εκμετάλλευση του εμπορικού σήματος του ΠΑΟΚ δεκαετίες ολόκληρες.

Δεν έχει κανένα νόημα να παρατίθενται λόγοι που δικαιολογούν μια ανάλογη «απαίτηση», αρκεί το ότι είναι ορθή και δεν απομένει παρά να προκύψει μια συμφωνία μεταξύ της ευρύτερης πολιτείας και του ΠΑΟΚ για το ύψος της χρηματοδότησης, τον φορέα που θα την υλοποιήσει και αυτόν που θα την υποδεχθεί.

Πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται και συνίσταται στην εποχική αμετροέπεια των ανθρώπων του ΠΑΟΚ που έχουν μάθει να μιλάνε πολύ, ακόμη και όταν χρειάζεται να σιωπούν. Συμβαίνει αυτό με τους κακομαθημένους…

Στην περίπτωση του «Δικεφάλου» είναι νωπές ακόμη οι φανφάρες με τις οποίες τόσο η οικογένεια Σαββίδη όσο και ολόκληρος οργανισμός του «Δικεφάλου» αξίωνε από την κυβέρνηση μόνο την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών προαπαιτούμενων, τίποτε άλλο, «τα λεφτά είναι έτοιμα και περιμένουν τις υπογραφές, το έργο θα το χρηματοδοτήσει ο Ιβάναρος» και άλλα ανάλογα και ηρωικά.

Δυστυχώς, εκείνες οι κορώνες που εκτόξευε ο μηχανισμός του «Δικεφάλου» (για να αποθεώσει και την οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη του) παραμένουν επίκαιρες, δεν έχουν επισήμως αρθεί ή ανατραπεί, κουβαλάνε μέσα τους μια φαντασιακή «ποντιακή αξιοπρέπεια» κι αυτή πληρώνεται.

Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ δεν είναι καθόλου απίθανο η πολιτεία (στην ευρεία έννοια της) να μετάσχει στην χρηματοδότηση μέρους των πρόδρομων έργων (Καυταντζόγλειο) και να υστερήσει σημαντικά (έως εξαφανίσεως) στην κάλυψη μέρους του κόστους της δεύτερης φάσης για το γήπεδο καθαυτό. Βλέπετε, υπάρχει πάντα το εμπόδιο της επικοινωνίας και της εικόνας που είχε σχηματιστεί «για έναν large Σαββίδη, που όλα τα πλερώνει, όλα τα κατασκευάζει» που δεν είναι εύκολο σε κανένα δημόσιο φορέα να βάλει το χέρι στην δημόσια τσέπη, χωρίς να έχει καλυφθεί επικοινωνιακά αυτή η ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για τον κακομαθημένο από την δημόσια συνδρομή ΠΑΟΚ, η ομάδα και όσοι σε αυτή ομνύουν ή ενδιαφέρονται, δικαιούνται να απαιτήσουν από το Δημόσιο να σταθεί δίπλα τους και στη «Νέα Τούμπα», να πάρει μέρος με θετική διάθεση στην κάλυψη της χρηματοδότησης, ώστε τάχιστα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Αν, μάλιστα, αποφασίσει πρώτος ο κ. Σαββίδης να καταθέσει προσωπικά τη δική του συμμετοχή, όλα θα γίνουν πιο εύκολα…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος στην υπόθεση του Κολωνού, αθώα η μητέρα της 12χρονης

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση, κηρύσσοντας ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία - Αθώα κρίθηκε η μητέρα της ανήλικης για πορνογραφία και για μαστροπεία

Ο κόκκινος power ranger του Βελιγραδίου και η άμυνα για σεμινάριο στη βραδιά-δήλωση του Ολυμπιακού

Οι Ερυθρόλευκοι πήραν μία τεράστια νίκη στο Βελιγράδι κόντρα σε όλους και σε όλα, με τον Γουίλιαμς-Γκος να φωνάζει «παρών» στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν και την άμυνα από ατσάλι να τους διατηρεί σε τροχιά τετράδας

Μπαρτζώκας: Εκπληκτική η ατμόσφαιρα, τα 20′ των Γκος και Γουόκαπ ήταν έντονα και καθοριστικά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στα ποιοτικά λεπτά των Γκος και Γουόκαπ που δεν προπονούνταν λόγω τραυματισμών ενώ μίλησε για τη φανταστική άμυνα και το σχήμα που έδωσε τη λύση στην 4η περίοδο