14.3 C
Athens

Ελλάδα – Κόσοβο 2-0: Εθνική 4×4 στον δρόμο για το Euro! (vid)

Η Εθνική νίκησε ξανά το Κόσοβο, εξασφάλισε την άνοδο στη 2η κατηγορία του Nations League και μαζί το εισιτήριο για τα μπαράζ του Euro 2024 - Σπουδαία εμφάνιση από την ομάδα του Πογιέτ που έκανε το 4x4 και ακόμα δεν έχει δεχθεί γκολ

Η Εθνική Ελλάδας επιστρέφει και πανηγυρίζει την άνοδο στη Β’ κατηγορία του Nations League! Η γαλανόλευκη μπροστά σε 16.000 φίλους της στο Πανθεσσαλικό επικράτησε με 2-0 του Κοσόβου και ανέβηκε μία κατηγορία μετά από μόλις τέσσερις αγωνιστικές για να μετατρέψει τα ματς με Βόρεια Ιρλανδία και Κύπρο τον Σεπτέμβριο σε αναμετρήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα!

Η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ έφτασε τους 12 βαθμούς και δεν απειλείται ούτε στην ισοβαθμία από το Κόσοβο ενώ ακόμα δεν έχει δεχθεί γκολ και έχει επτά τέρματα ενεργητικό. Και δεν είναι μόνο η εικόνα και η άνοδος, αλλά και η εξασφάλιση μιας θέσης στα μπαράζ για την παρουσία στην τελική φάση του Euro 2024.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Πέτρος Μάνταλος που πέρασε στο ματς ως αλλαγή και είχε ασίστ και γκολ στην επικράτηση της εθνικής που ήταν αφιερωμένη στον άτυχο τραυματία Δημήτρη Λημνιό.

Ο Ουρουγουανός προπονητής έκανε – κλασικά – μόλις τρεις αλλαγές συγκριτικά με την αναμέτρηση με την Κύπρο και δεν κινδύνευσε ιδιαίτερα η ομάδα του αφού φρόντισε να οχυρώσει καλά τη μεσαία της γραμμή.

Το πρώτο μέρος δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας αφού ναι μεν η εθνική δεν απειλήθηκε και έπαιξε κάθετα, αλλά της έλειψε μια καλή τελική προσπάθεια. Ο Μπακασέτας που σκόραρε στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις είχε δύο καλές στιγμές (η μία με σουτ που απομάκρυνε ο Μούριτς και στο 41′ από πλάγια θέση μετά από κακή εκτίμηση του Ραχμάνι).

Η πίεση από πλευράς εθνικής έφερε κάποιες στημένες φάσεις και ταυτόχρονα το Κόσοβο έμεινε μακριά από την περιοχή του Βλαχοδήμου. Η είσοδος του Μάνταλου σε ένα κομβικό σημείο του αγώνα έφερε το γκολ παρά τον πεσμένο ρυθμό.

Από τη σέντρα του Μάνταλου από τα αριστερά, ο Γιώργος Γιακουμάκης ανάμεσα στα στόπερ των φιλοξενούμενων έπιασε μια κεφαλιά-δυναμίτη και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μούριτς για το 1-0.

Το απίστευτο γκολ του μας γύρισε 29 χρόνια πίσω και στην αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Ρωσία όταν ένας πατριώτης του Γιακουμάκη, ο Νίκος Μαχλάς με μια ασύλληπτη κεφαλιά έστειλε την εθνική στο πρώτο της Μουντιάλ!

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να πιέσουν με βαθιές μπαλιές και με στημένες φάσεις αλλά ο Βλαχοδήμος δεν αισθάνθηκε απειλή. Στην τελευταία φάση του αγώνα, με τον Μούριτς να έχει φύγει από την εστία του και από μακρινή πάσα, ο Μάνταλος πίεσε τον Μπεκάι και πλάσαρε σε κενή εστία διαμορφώνοντας το 2-0 και κλειδώνοντας την πρωτιά στον όμιλο.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Μπακασέτας (85′ Γιαννούλης), Σιώπης, Μπουχαλάκης (77′ Κουρμπέλης), Χατζηγιοβάνης (46′ Μάνταλος), Μασούρας (85′ Αλεξανδρόπουλος), Παυλίδης (58′ Γιακουμάκης)

ΚΟΣΟΒΟ: Μούριτς, Ντομγκιόνι, Ραχμάνι, Κριεζίου, Αλίτι, Μπιτίγκι (77′ Ζενέλι), Μουσλία (58′ Ιντρίζι), Μπερίσα, Ρουντάνι (46′ Λοσάι), Μουρίκι, Ρασίτσα (90′ Σαχίτι)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Βόρεια Ιρλανδία – Κύπρος 2-2 (71′ ΜακΝερ, 90+4′ Έβανς / 32′, 51′ Κακουλλής)

Ελλάδα – Κόσοβο 2-0 (71′ Γιακουμάκης, 90+9′ Μάνταλος)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Ελλάδα 12 (7-0)
  2. Κόσοβο 6 (5-5)
  3. Βόρεια Ιρλανδία 2 (4-6)
  4. Κύπρος 2 (2-7)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς