20.2 C
Athens

GP Αζερμπαϊτζάν: Θρίαμβος για Φερστάπεν και Red Bull, αδιανόητο κάζο (ξανά) για Ferrari! (vid)

Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής πανηγύρισε την 25η νίκη της καριέρας του στο Μπακού, με τη Red Bull να κάνει το «1-2» με τεράστια ευκολία - Εγκατάλειψη από πολύ νωρίς και για τις δύο Ferrari, στο βάθρο για 3η φορά φέτος ο Ράσελ

Πώς μια σεζόν που ξεκινάει με περίσσεια αυτοπεποίθηση και μεγάλο ταλέντο εξελίσσεται στην απόλυτη καταστροφή; Αυτό μόνο οι ειδικοί της Ferrari μπορούν να το απαντήσουν έπειτα από το (νέο) μεγάλο κάζο που υπέστησαν στο Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν.

 

Ο Μαξ Φερστάπεν πανηγύρισε μια πολύ άνετη νίκη – την 25η στην καριέρα του – και διηύρυνε τη διαφορά του στη βαθμολογία, ο Σέρχιο Πέρες ήταν ξανά στο βάθρο και η Red Bull επιβεβαίωσε σε μια ακόμα μάχη την κυριαρχία της: Το βάθρο στο Μπακού συμπλήρωσε ο Τζορτζ Ράσελ που κατέλαβε την 3η θέση (για 3η φορά στη χρονιά) εκκινώντας από την 5η και εκμεταλλευόμενος το κάζο της Ferrari.

Τι ακριβώς συνέβη όμως και φτάσαμε ως εδώ; Να πούμε καταρχάς πως αν ισχύει το ρητό «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», τότε κάτι ανάλογο ίσχυσε και στο ηλιόλουστο Μπακού. Ο Πέρες με τεράστια ευκολία και με καταπληκτική εκκίνηση προσπέρασε τον Λεκλέρ (ο οποίος το Σάββατο πήρε με άνεση την pole position) ο οποίος φάνηκε να μην μπορεί να ακολουθήσει τον Μεξικανό, με τη διαφορά να ανοίγει στα 2″.

 

Η πίεση πέρασε για τα καλά στο στρατόπεδο της Ferrari η οποία είδε το κάζο στην εκκίνηση να συνεχίζεται στον 9ο γύρο: Ο 4ος Κάρλος Σάινθ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω μηχανικής βλάβης και ο Λεκλέρ έμεινε μόνος του ανάμεσα στις δύο Red Bull και ενώ ακολούθησε και μια μικρή καθυστέρησε σε pit stop του Μονεγάσκου οδηγού. Τι άλλο μπορούσε να πάει στραβά;

 

Να εγκαταλείψει ο Λεκλέρ λόγω προβλήματος στον κινητήρα (για ακόμα μια φορά φέτος) στον 20ό γύρο. Ο Φερστάπεν με τις ευλογίες της Red Bull νωρίτερα προσπέρασε τον Πέρες για να ανέβει στην πρώτη θέση και με τον Μονεγάσκο της Ferrari να εγκαταλείπει, το υπόλοιπο του αγώνα εξελίχθηκε σε περίπατο για τον Ολλανδό και τον Πέρες.

 

Το εντυπωσιακό είναι πως και οι τέσσερις οδηγοί που εγκατέλειψαν τον αγώνα (Λεκλέρ, Σάινθ, Μάγκνουσεν και Ζου) είχαν κινητήρα Ferrari! Η Red Bull αύξησε τη διαφορά της όπως και ο Φερστάπεν σε μια σεζόν που εξελίσσεται καταστροφικά για τη Ferrari και που μοιάζει να μην υπάρχει αντίπαλος για τη Red Bull.

Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το Grand Prix του Καναδά (17-19 Ιουνίου).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς