20.6 C
Athens

Ολυμπιακός: Ώρα να παίξει… μπάλα και αλλού

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός που αλλάζει μετά την αποχώρηση του Μοντέστο και οι απαραίτητοι νέοι μεταγραφικοί ορίζοντες. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Την Παρασκευή (10/6), ο Φρανσουά Μοντέστο αποχώρησε επίσημα από τον Πρωταθλητή Ελλάδας, αλλά, ήδη, έχει προλάβει να συνδεθεί με παίκτες που ο ίδιος εισηγήθηκε και έφερε στον Ολυμπιακό και προορίζει για την επόμενη ομάδα του.

Ο Κορσικανός παράγοντας ύστερα από πέντε χρόνια αποτελεί παρελθόν από τους Ερυθρόλευκους (που κρατούν πάντα την πόρτα ανοιχτή για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία, όπως διατυπώθηκε μέσω της επίσημης ανακοίνωσης) και θα συνεχίσει στη «νεοφώτιστη» (στη Serie A) Μόντσα ως τεχνικός διευθυντής. Μία πενταετία σε διάφορα πόστα στον Θρύλο (υπεύθυνος μεταγραφών, επικεφαλής του τμήματος scouting) και με παράλληλη ενασχόληση στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προχωρά σε βαθιές τομές σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι όπου καλείται να διαχειριστεί και τη συμμετοχή της Νότιγχαμ στην Premier League.

Σίγουρα, ο Μοντέστο έδειξε ικανότητα στην επιλογή ποδοσφαιριστών με προοπτική και χαμηλό κόστος, αλλά ως επί το πλείστον από την αφρικανική αγορά (και, κυρίως, με Αφρικανούς που παίζουν στη Γαλλία). Τώρα, δύο από αυτούς, οι Μαντί Καμαρά και Παπέ Αμπού Σισέ, φαίνεται ότι θέλει να τον ακολουθήσουν και στη Μόντσα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Ιταλία. Στη μεγαλύτερη μεταγραφική περίοδο, όπως είναι η καλοκαιρινή κάθε έτους, όλα επιτρέπονται. Στην «εξίσωση», όμως, πρέπει να μπει και η παράμετρος των εντυπώσεων. Δεν είναι και ό,τι πιο ωραίο (στη συζήτηση εισέρχεται και το ηθικό κομμάτι) να αρχίσει τόσο άμεσα τις δουλειές στη νέα ομάδα του με την προηγούμενη.

Στο πρόσφατο παρελθόν, έχουμε αναφερθεί ξεχωριστά και στις δύο περιπτώσεις. Ο Μαντί Καμαρά έπρεπε να είχε παραχωρηθεί μετά την πρώτη εξαιρετική διετία του στην ομάδα. Τώρα και να πάρει μεταγραφή, κάτι που είναι μονόδρομος, από τη στιγμή που ο μέσος από τη Γουινέα δείχνει να έχει πιάσει «ταβάνι» και να θέλει μία αλλαγή στην καριέρα του, ο Ολυμπιακός δεν θα λάβει τα χρήματα που προσδοκούσε.

Ο Σισέ αποτελεί διαφορετική περίπτωση. Ο Σενεγαλέζος στόπερ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, αν και μετά την επιστροφή του από το Κόπα Άφρικα (όπου και κατέκτησε τον τίτλο με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του), φανέρωσε ξανά σημάδια υπερβολικής αυτοπεποίθησης στον τρόπο παιχνιδιού του, στο δεύτερο μισό της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Το σίγουρο είναι πως ο σύλλογος μπορεί να πιστεύει βάσιμα ότι, σε ενδεχόμενη παραχώρηση του Σισέ, δεν θα βγει ζημιωμένος οικονομικά. Κάθε άλλο.

Τελικά, ο Μόργκαν Ντε Σάνκτις δεν έλαβε επίσημη πρόταση από τον Ολυμπιακό για τη θέση του αθλητικού διευθυντή και την ενεργή συμμετοχή στη δομική λειτουργία της ΠΑΕ. Ο Ιταλός (προερχόμενος από παραγοντικό ρόλο στη Ρόμα) αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Σαλερνιτάνα και ο Πρωταθλητής Ελλάδας συνεχίζει την αναζήτηση για τον άνθρωπο που θα έχει το γενικότερο κουμάντο στις προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό και δεν θα περιοριστεί μόνο στις μεταγραφές που πρέπει να γίνουν, αλλά και στις αποχωρήσεις είτε σε επίπεδο μεταγραφών (γεμίζοντας το ταμείο της ΠΑΕ) είτε στον τομέα των αποδεσμεύσεων (δανεισμοί, λύσεις συμβολαίων) προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα από παίκτες που δεν υπολογίζονται και να δοθούν για την ενίσχυση της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι υπάρχουν και άλλες ποδοσφαιρικές αγορές, πιο έτοιμες (από τη γαλλική για παράδειγμα). Ο Ολυμπιακός πρέπει να διευρύνει το πεδίο και τους μεταγραφικούς του ορίζοντες. Το σίγουρο είναι πως ο μεταγραφικός σχεδιασμός αλλάζει και τα δεδομένα διαφοροποιούνται καθημερινά, καθώς περιμένουμε τη νέα στρατηγική στο κομμάτι των μεταγραφών, σε συνδυασμό με τις δεδομένες ανάγκες που έχει η ομάδα και έχουν τεθεί επί τάπητος το προηγούμενο διάστημα από τους αρμόδιους για την ενίσχυσή της. Πάντως, η σχετική προεργασία έχει γίνει εδώ και πάνω από ένα μήνα και υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που απασχολούν σοβαρά τους Πειραιώτες.

Η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη, καθώς τόσο ραγδαίες αλλαγές πραγματοποιούνται πολύ πριν ολοκληρωθεί μία σεζόν και όχι λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας για την επόμενη κατά την οποία ο Ολυμπιακός έχει θέσει ως πρώτο στόχο, μέσα στο πρώτο δίμηνο, την επιστροφή στη φάση των ομίλων του Champions League. Η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη, αλλά αποτελεί πρόκληση για όλους προκειμένου να αποφευχθούν (ή τουλάχιστον να περιοριστούν) λάθη και κακές εκτιμήσεις.

Πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Ολυμπιακός έχει αθλητικό διευθυντή, τον Κριστιάν Καρεμπέ. Από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε η αποχώρηση του Μοντέστο, προκύπτει κενό στο τμήμα scouting όπου αναζητείται νέος επικεφαλής. Στο συγκεκριμένο τμήμα, επιτελικό ρόλο έχει ο Αλεχάντρο Ντε Μπαρτόλο, ενώ scout είναι ο Σίμος Χάβος. Μένει, λοιπόν, να διαπιστώσουμε το εύρος των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στο οργανόγραμμα της ΠΑΕ, καθώς τα πάντα είναι ρευστά, όπως διαπιστώσαμε και στην περίπτωση Ντε Σάνκτις, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα χωρίς να το αντιληφθεί κανείς και τελικά επέλεξε να παραμείνει στην πατρίδα του και να μην περιμένει την προοπτική του Ολυμπιακού.

ΥΓ: Όταν αλλάζει το οργανόγραμμα ενός συλλόγου τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, αργά ή γρήγορα αυτή η διαφοροποίηση στη διοικητική δομή θα έχει αντίκτυπο και στον προπονητή.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς