17.7 C
Athens

Ολυμπιακός: Η αλλαγή στη δομή, ο Ελ Αραμπί και ο Μπάλντοκ

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ξεκάθαρους ρόλους στη λήψη αποφάσεων για τη λειτουργία της ομάδας. Τι δείχνει η υπόθεση του Ελ Αραμπί και η αντίθεση στην αναζήτηση δεξιού μπακ. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Σε μία εβδομάδα αρχίζει η καλοκαιρινή προετοιμασία για τη νέα σεζόν και τη δεδομένη χρονική στιγμή οι «ζυμώσεις» συνεχίζονται, αν και έχει παρουσιαστεί καθυστέρηση. Παράλληλα, τα ονόματα των Βάλτερ Σαμπατίνι και Μόργκαν Ντε Σάνκτις που έχουν προκύψει από την Ιταλία για τη θέση του αθλητικού διευθυντή και του γενικού διευθυντή αντίστοιχα, όπως και η πιθανή αποχώρηση του Φρανσουά Μοντέστο (είναι επικεφαλής του τμήματος scouting) για τη Μόντσα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δείχνουν πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης επεξεργάζεται το ενδεχόμενο διαφοροποίησης στο οργανόγραμμα της λειτουργίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Κάτι, όμως, που, εφόσον αποφασίστηκε, έπρεπε να είχε προχωρήσει νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται πως το πόστο του τεχνικού διευθυντή κατέχει ο Βασίλης Τοροσίδης (είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ποδοσφαιριστών και τεχνικής ηγεσίας, λειτουργώντας περισσότερο ως γενικός αρχηγός), ο Κριστιάν Καρεμπέ είναι ο αθλητικός διευθυντής των Ερυθρόλευκων και η Λίνα Σουλούκου η γενική διευθύντρια του συλλόγου. Με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League, είναι σαφές πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα και τους χρόνους του. Το θέμα είναι πως ο Ολυμπιακός έχει πολλά «ανοιχτά μέτωπα» και ο πρόεδρος του συλλόγου είναι αυτός που θα ορίσει τους ρόλους στη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος από εδώ και πέρα. Χρόνος, όμως, δεν υπάρχει και πάρα πολύς…

Παρατηρούμε μία καθυστέρηση στην υπόθεση του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμα στην εξαιρετική (ομολογουμένως) πρόταση της ομάδας για την παραμονή του (με «κλειστό» διετές), που «αγγίζει» το ετήσιο συμβόλαιο που έπαιρνε την προηγούμενη τριετία, συν μπόνους επίτευξης στόχων για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και την είσοδο στη φάση των ομίλων του Champions League. Ο Μαροκινός επιθετικός φαίνεται πως περιμένει κάτι καλύτερο από οικονομικής πλευράς είτε από τον Ολυμπιακό (που δεν πρόκειται να… ανέβει άλλο) είτε από το εξωτερικό.

Ο σύλλογος έχει ρίξει το βάρος στην επίθεση προκειμένου να «κλείσει» τον βασικό σέντερ φορ του για τη νέα σεζόν. Όπως έχουμε γράψει πολλάκις, το γκολ πληρώνεται και αποτελεί βασική προτεραιότητα για μία ομάδα πρωταθλητισμού. Ο Ολυμπιακός επιμένει ορθώς στον Ελ Αραμπί, ο οποίος αποτελεί «λεφτά στην τράπεζα» παρά τα 35 χρόνια του.

Από εκεί και πέρα, διαπιστώνουμε μία σύγχυση για τη θέση του δεξιού μπακ, όπου ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ζητήσει επιτακτικά την απόκτηση πρωτοκλασάτου ποδοσφαιριστή. Είναι η πρώτη μεταγραφική εισήγηση για τη νέα αγωνιστική περίοδο, αλλά η ομάδα κινείται σε διπλό ταμπλό, που απέχει αρκετά σε αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Από τη μία, βρίσκεται ο Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος είναι δύσκολη περίπτωση λόγω του συμβολαίου που τον «δένει» με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Ο Ελληνοβρετανός είναι έμπειρος και πιο συγκροτημένος ως δεξιός μπακ, με ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, ενώ ο Γιαν Κόουτο είναι μόλις 20 ετών και διακρίνεται κυρίως για τα επιθετικογενή χαρακτηριστικά του. Ο Βραζιλιάνος είχε μία «γεμάτη» σεζόν με την Μπράγκα, αλλά ανήκει στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο ίδιος δεν θέλει άλλο δανεισμό και το πράγμα περιπλέκεται. Γνώμη μας είναι πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν παίκτη που μπορεί να παίξει όλη την πλευρά ως μπακ-χαφ. Και οι δύο αυτές λύσεις είναι ποιοτικές, αλλά δείχνουν μία αντίθεση αναφορικά με τα «θέλω» για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης. Ο Μπάλντοκ είναι εννέα χρόνια μεγαλύτερος και πιο σταθερή λύση για αυτό που ζητάει ο Ολυμπιακός. Ο Κόουτο έχει ταλέντο, αλλά δεν παύει να αποτελεί και «στοίχημα».

Το ζητούμενο για τον Πρωταθλητή Ελλάδας είναι να κάνει ψύχραιμες κρίσεις για το τι πραγματικά έχει ανάγκη στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο προκειμένου να ενισχύσει ποιοτικά την ομάδα και να έχει ξεκάθαρους ρόλους στο οργανόγραμμά του και τη λήψη αποφάσεων. Η δομή σε όλα τα επίπεδα πρέπει να επανεξεταστεί και να καθοριστεί εκ νέου.

Ξέχωρα από τις προσθήκες, ο σύλλογος έχει να ασχοληθεί και με τους παίκτες που δεν υπολογίζει και οι οποίοι πρέπει να «ελαφρύνουν» το ρόστερ και τον προϋπολογισμό. Όσο πιο γρήγορα γίνουν κάποια πράγματα τόσο το καλύτερο για την ομάδα, καθώς θα προκύψει καλύτερη εικόνα για τις πραγματικές μεταγραφικές κινήσεις που απαιτούνται και το διαθέσιμο μπάτζετ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανεβασμένο, αλλά μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο βάσει και των υψηλών συμβολαίων που περιμένουν να… ξεφορτωθούν οι Ερυθρόλευκοι αυτό το καλοκαίρι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς