17.1 C
Athens

Θρύλε, παίξε το μπάσκετ που ξέρεις και όλα θα γίνουν εύκολα

Δεν χρειάζεται περισσότερη πίεση από τη φυσιολογική που έχουν οι αγώνες τίτλου. Ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος σε όλα και αξίζει το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Η αλήθεια είναι πως η ημιτελική σειρά με τον Προμηθέα Πάτρας δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Ολυμπιακό, που ήθελε σίγουρα να παίξει πιο ανταγωνιστικούς αγώνες πριν από τους τελικούς της Basket League. Τουλάχιστον, η ομάδα έχει αγωνιστικό ρυθμό και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Κυπελλούχος Ελλάδας σάρωσε τους Πατρινούς με 3-0 στις νίκες και συνολική διαφορά 110 στους πόντους (+43, +30 και +37 αντίστοιχα). Η αγωνιστική διαφορά ήταν χαώδης πάνω στο παρκέ και η δουλειά έγινε γρήγορα και άκοπα. Πλέον, αν η άλλη ημιτελική σειρά ολοκληρωθεί την Κυριακή (5/6), ο πρώτος τελικός θα διεξαχθεί την Τετάρτη (8/6) στο ΣΕΦ. Ο Θρύλος πάλεψε όλη τη σεζόν για το πλεονέκτημα έδρας και καλείται να το υπερασπιστεί. Χωρίς πίεση και άγχος. Η ομάδα είναι ανώτερη σε όλα από όλες τις υπόλοιπες της χώρας και δεν χρειάζεται να φορτωθεί με περισσότερο άγχος από το φυσιολογικό.

Μετά τον πρώτο προημιτελικό με το Περιστέρι, ο οποίος πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το Final-4 της Euroleague (και ήταν αναμενόμενο το ψυχολογικό άδειασμα μετά τον τρόπο που χάθηκε ο ημιτελικός με την Αναντολού Εφές στο Νελιγράδι), οι Ερυθρόλευκοι σουτάρουν εξαιρετικά από μέση και μακρινή απόσταση. Ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αυτή η ευστοχία. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από τον Παναθηναϊκό (που κατά πάσα πιθανότητα θα προκριθεί) και πρέπει απλά να κάνει το παιχνίδι του. Αυτό που τον έχει οδηγήσει σε μία πολύ καλή σεζόν εντός και εκτός συνόρων.

Είναι σαφές πως τις επόμενες ημέρες, ο αντίπαλος θα παίξει τα γνωστά mind games για να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν κρύβουμε ότι προβληματιστήκαμε μετά την… ξαφνική επιστροφή του διαιτητή Μάνου σε παιχνίδια του Παναθηναϊκού (στον τρίτο ημιτελικό με τη Λάρισα, όπου «έκοψε» από νωρίς τον… αέρα στη θεσσαλική ομάδα με ανύπαρκτα σφυρίγματα εις βάρος της).

Μένει να δούμε αν ο συγκεκριμένος διαιτητής (που είναι κάτι περισσότερο από ανεπιθύμητος για να σφυρίξει τόσο κρίσιμους αγώνες) πάρει… θέση στο ΟΑΚΑ γιατί στο ΣΕΦ δύσκολα θα βρει τον δρόμο να έρθει. Επειδή προσωπικά ακόμα δεν έχω πειστεί ότι η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ έχει αλλάξει σε απόλυτο βαθμό, περιμένω τη διαιτησία των τελικών και πάνω από όλα τα κριτήρια με τα οποία θα σφυρίζουν οι τρεις διαιτητές σε αυτά τα ματς που κρίνουν τον μεγαλύτερο τίτλο της σεζόν εντός συνόρων.

«Κλειδί» για να κυλήσουν όλα ιδανικά για τον Ολυμπιακό είναι οι γκαρντ και η ευστοχία από τα 6,75 μέτρα. Ο Ντόρσεϊ πρέπει να βγει μπροστά και να είναι σταθερός στους τελικούς, χωρίς να «χαλάσει» το μυαλό του αν δεν μπει το πρώτο τρίποντο (και, φυσικά, να μη χάσει άλλες βολές όπως συμβαίνει από τα παιχνίδια με τη Μονακό και μετέπειτα), ενώ ο Γουόκαπ να είναι ψύχραιμος και να πάρει τα σουτ που θα τα δώσει η αντίπαλη άμυνα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία.

Βασικός παράγοντας των αναμετρήσεων αναμένεται να είναι ο ΜακΚίσικ, ο οποίος όταν βλέπει πράσινα αφηνιάζει. Πλέον, ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ σουτάρει με αυτοπεποίθηση από μακριά. Παίρνει δύσκολα σουτ και συνήθως τα βάζει. Όσο για τη γραμμή των ψηλών, ο Φαλ θα έχει πολλή δουλειά με τον Παπαγιάννη και ο Μάρτιν θα κληθεί να πάρει σημαντικό χρόνο προκειμένου ο Γάλλος «γίγαντας» να είναι ποιοτικός όσο αγωνίζεται και να μην κουραστεί υπερβολικά. Λογικά, θα δούμε και αρκετά τον Ζαν-Σαρλ ως μπαλαντέρ στο «4» και το «5». Όσο για τους Σλούκα, Βεζένκοβ και Παπανικολάου, δεν τούς «φοβόμαστε»! Θα είναι, όπως πρέπει. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο Πρίντεζης και αν πάρει χρόνο συμμετοχής θα είναι σημαντικός για την ομάδα.

Ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης ορίζει τους αγώνες και από τον ίδιο εξαρτάται το πότε θα τελειώσει η σειρά. Δεν είναι αυτοσκοπός να έρθει το 3-0. Ο στόχος είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος ύστερα από έξι χρόνια και το πρώτο νταμπλ μετά το 1997. Αυτή η ομάδα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την εγκληματική οργάνωση που διέλυσε το ελληνικό μπάσκετ και δεν τον άφησε να… αναπνεύσει για 25 ολόκληρα χρόνια. Θέλουμε το Πρωτάθλημα και θα το πάρουμε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς