14.3 C
Athens

Ολυμπιακός: Δίδυμο-εγγύηση στο κέντρο της άμυνας

Μία θέση που χρειάζεται τη λιγότερη ενίσχυση από όλες τις υπόλοιπες είναι αυτή στο κέντρο της άμυνας. Οι Μανωλάς και Παπασταθόπουλος συνυπήρξαν μόλις 10 φορές στο κέντρο της άμυνας στο δεύτερο μισό της σεζόν και ο Ολυμπιακός τούς απέκτησε για να παίζουν μαζί

Mε όλα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής και την παράμετρο ότι σε κάθε καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο τα δεδομένα αλλάζουν άρδην από τη μία ημέρα στην άλλη, το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση αναφορικά με τον τομέα της αγωνιστικής ετοιμότητας ενόψει της καινούργιας σεζόν.

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας έχει το κεφάλι του ήσυχο με τρεις στόπερ πρώτης γραμμής (τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο, Σισέ), συν τους Ουσεϊνού Μπα και Πέτρο Μπαγκαλιάνη. Ερωτηματικό, τη δεδομένη χρονική στιγμή, αποτελεί η παρουσία του Αβραάμ Παπαδόπουλου, ο οποίος θα αποφασίσει σύντομα αν θα παρατείνει για μία ακόμα αγωνιστική χρονιά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Ακόμα, πάντως, και να αποχωρήσει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι με μεταγραφή ο Παπέ Αμπού Σισέ, ο σύλλογος δεν θα… πελαγώσει, καθώς υπάρχει η ασφάλεια των Κώστα Μανωλά και Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Προφανώς, αν ο Σενεγαλέζος παραχωρηθεί (αυτό θα γίνει με μία συμφέρουσα προσφορά), θα αναζητηθεί αντικαταστάτης υψηλού αγωνιστικού επιπέδου, αλλά αυτήν τη στιγμή οι δύο Έλληνες πρωτοκλασάτοι στόπερ προορίζονται για το βασικό σχήμα ενόψει τουλάχιστον των πρώτων επίσημων αγώνων για τη νέα σεζόν.

Ο Μανωλάς επέστρεψε στο «λιμάνι» του κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου ύστερα από ένα δύσκολο πρώτο μισό, αφού είχε τραυματισμό και περίεργες σχέσεις με τη Νάπολι. Πλέον, η σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός θα κάνει κανονικά προετοιμασία από την πρώτη ημέρα.

Μαζί με τον Σωκράτη (άλλωστε, γνωρίζονται άριστα από την κοινή παρουσία τους στην Εθνική προ «εξυγίανσης»), συνθέτουν ένα άκρως ποιοτικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, που συνδυάζει την ταχύτητα και την εμπειρία. Και οι δύο έχουν εκπληκτικές αγωνιστικές παραστάσεις στην καριέρα τους, ενώ ο Κώστας είναι πιο γρήγορος από τον Σωκράτη (ο οποίος, πλέον, χρησιμοποιεί περισσότερο το μυαλό) και οι δυο τους αλληλοσυμπληρώνονται βάσει των αγωνιστικών χαρακτηριστικών τους. Είναι ένα δίδυμο-εγγύηση και, μάλιστα, ελληνικό.

Μάλιστα, οι δύο συμπατριώτες πρόλαβαν να παίξουν μαζί 10 συνολικά φορές με τη φανέλα του Ολυμπιακού, τις 6 αυτών ως δίδυμο και τις τέσσερις με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Ο Μανωλάς μέτρησε 14 συμμετοχές από τη στιγμή που επέστρεψε στην ομάδα, αντιμετωπίζοντας και ένα μυϊκό πρόβλημα τραυματισμού προς το τέλος. Είναι σαφές πως ένας στόπερ αυτού του επιπέδου, λαμβάνοντας μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία από την πρώτη ημέρα, θα καλύψει όποιο χαμένο έδαφος προέκυψε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Άλλωστε, στα 31 του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία και αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό.

Επιπλέον, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η ταυτότητα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται Έλληνες ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Τόσο αγωνιστικά όσο και στα αποδυτήρια. Είναι πολυτέλεια να υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό δύο παίκτες αυτής της αξίας και μάλιστα στην ίδια θέση. Ας κρατήσουμε, όμως, και κάτι ακόμα. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας θέλει να επιστρέψει στη φάση των ομίλων του Champions League μετά τη σεζόν 2020/21 και στα καλοκαιρινά προκριματικά θέλει τις λιγότερες δυνατές αλλαγές.

Από τις πρώτες μεταγραφικές προτεραιότητες είναι η απόκτηση ενός δεξιού μπακ (για τη θέση του αριστερού μπακ αναμένεται να γίνει κίνηση αργότερα), αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει η βάση στην άμυνα, με τον Τόμας Βατσλίκ στην εστία, τους Μανωλά και Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας και τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ στο αριστερό άκρο της οπισθοφυλακής. Η ομοιογένεια και η σταθερότητα δίνουν τις προκρίσεις το καλοκαίρι και ο Ολυμπιακός μεσοαμυντικά δεν χρειάζεται πολλά πράγματα. Μεσοεπιθετικά, θέλει μεγαλύτερη ποιότητα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς