18.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3/6: Ο Παμπορίδης, η «σφαγή του Γεντί Κουλέ» και ένα χαμένο πρωτάθλημα (vid)

Σαν σήμερα, ο διαιτητής Παμπορίδης περνάει... πριονοκορδέλα τον Ολυμπιακό στο Ηράκλειο και το 3-3 με τον ΟΦΗ έγινε αιτία ισοβαθμίας με την ΑΕΚ, η οποία πήρε το πρωτάθλημα άνευ αγώνα μετά την απόφαση των Ερυθρολεύκων να μην κατέβουν στο μπαράζ της Λεωφόρου

Ο ΑΘΛΟΣ σας προσφέρει μια σειρά καθημερινών αφιερωμάτων με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Καλή σας απόλαυση!

Σεζόν 1978-79 και σαν σήμερα είχαμε το αλήστου μνήμης ματς ΟΦΗ – Ολυμπιακού που έληξε 3-3 και στέρησε από του Ερυθρολεύκους το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν.

Η σεζόν 1978/79 ξεκινά με απίθανες ανακατατάξεις στα ρόστερ των μεγάλων που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί μέχρι τότε. Είναι η σεζόν που η σημαία του Παναθηναϊκού, ο Μίμης Δομάζος, αποχωρεί και βρίσκει στέγη στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο «διόσκουρός» του Αντώνης Αντωνιάδης επίσης αποχωρεί και μεταγράφεται στον Ολυμπιακό, με το Γιώργο Δεληκάρη να ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή. Πρόκειται για βόμβες μεγατόνων εκείνη την εποχή, κάθε περίπτωση κρύβει και μια ξεχωριστή ιστορία μέσα της, με απίθανα σενάρια, παρασκήνιο και προεκτάσεις για τα οποία θα μπορούσε να γραφεί ακόμη και βιβλίο.

Ο ανανεωμένος Ολυμπιακός του Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο οποίος προώθησε πολλούς νέους ποδοσφαιριστές και βάζει τις βάσεις για μια πολύ ισχυρή ομάδα μελλοντικά, φέρνοντας στον Πειραιά νεαρούς όπως ο Τάκης Λεμονής από τον Αττικό, ο Πέτρος Μίχος από τον Παναιτωλικό, ο Γιώργος Κοκκολάκης από το Ρέθυμνο, ο Πέτρος Ξανθόπουλος από τη β’ ομάδα, οι οποίοι αποτέλεσαν το βασικό κορμό της ομάδας που κυριάρχησε τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μαζί με τους νεαρούς του Τόζα, οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν ιερά τέρατα της ιστορίας τους όπως ο Μιχάλης Κρητικόπουλος, ο Παναγιώτης Κελεσίδης, ο Χούλιο Λοσάντα, ο Πέτρος Καραβίτης και ο Μάικ Γαλάκος και μπορούν κάλλιστα να κόψουν εκείνοι πρώτοι το νήμα, με αντίπαλο την εξαιρετική ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου.

Αθλητική Ηχώ ΟΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-3 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3-6-1979
Θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς και τα τρομερά παράπονα των Ερυθρολεύκων, αν δεν υπήρχε η «επικύρωση» από την Αθλητική Ηχώ, μια εφημερίδα που δεν είχε κανέναν λόγο να πάρει τα κομμάτια του Ολυμπιακού έναντι της ΑΕΚ…

Όλα κρίνονται στο νήμα, την τελευταία αγωνιστική, που η ΑΕΚ έχει φαινομενικά εύκολη αποστολή με τον υπό διάλυση ΠΑΣ Γιάννενα στη Νέα Φιλαδέλφεια και δικαιώνει τις προσδοκίες νικώντας 7-2 και περιμένει τα νέα από το Ηράκλειο όπου ο Ολυμπιακός παίζει σε ένα ματς την κατάκτηση του πρωταθλήματος εναντίον του ΟΦΗ. Το ματς είναι καυτό πολύ πριν ξεκινήσει, αφού ορίζεται να το διαιτητεύσει ο Παμπορίδης, για τον οποίο υπάρχει καταγγελία του Ολυμπιακού από το παιχνίδι Ηρακλή–ΑΕΚ στο Καυταντζόγλειο, το οποίο η ΑΕΚ κέρδισε με 2-3 με τους ερυθρόλευκους να υποστηρίζουν ότι υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος. Το Γεντί Κουλέ γεμίζει ασφυκτικά, και το ματς είναι συγκλονιστικό.

Ο ΟΦΗ προηγείται με 3-1 στο 65’ με τον Ολυμπιακό να διαμαρτύρεται έντονα για το δεύτερο γκολ του Ομίλου με τον Παπαδόπουλο να είναι οφσάιντ και να εξαπολύει κατόπιν μια μοναδική αντεπίθεση για να γυρίσει το ματς. Μειώνει στο 70’ με κοντινή κεφαλιά του Αντωνιάδη και τρία λεπτά αργότερα με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Περόνε ισοφαρίζει. Ακολουθεί ένα απίστευτο εικοσάλεπτο μαζί με τις καθυστερήσεις, με τον Ολυμπιακό να έχει «κατασκηνώσει» στα καρέ του ΟΦΗ, αλλά η μπάλα δεν μπαίνει, ενώ «φώναζαν» και για ένα πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του Νίκου Βαμβακούλα, μετά το 3-3.

Τελικό 3-3 με το Σάββα Θεοδωρίδη να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο και να διαμαρτύρεται στον Παμπορίδη ότι έκλεψε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό και τον αποδεκάτισε φορτώνοντας παίκτες του με κάρτες, ενώ ανέχτηκε το αντιαθλητικό παιχνίδι των Κρητικών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που δε θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο μπαράζ ή δε θα τα κατάφερναν να ανανήψουν από χτυπήματα, κι έτσι ο αγώνας δεν θα γίνει ποτέ.

Ο Ολυμπιακός αποσύρεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάφωρη αδικία που υπέστη κι ως εκ τούτου η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα άνευ αγώνα με 2-0 λόγω της μη παρουσίας του αντιπάλου στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η απόφαση είχε ληφθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των Πειραιωτών με 590 από τα 605 μέλη να ψηφίζουν υπέρ, ποσοστό άνω του 97%!

03/06/1979
ΟΦΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
34η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
3-3
41′ Παπαδημητρίου, 53′ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, 60′ – 65′ Δ. Παπαδόπουλος, 70′ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, 72′ ΠΕΡΟΝΕ

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3/6

03/06/1956
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ
17η Αγωνιστική (Τελικοί)
Πρωτάθλημα Ελλάδος
3-1
2′ ΔΑΡΙΒΑΣ, 74′ – 82′ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ, 88′ Καλλιοτζής

03/06/1962
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ
28η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
6-0
40′ – 47′ ΨΥΧΟΣ, 76′ – 80′ – 84′ – 86′ ΣΙΔΕΡΗΣ

03/06/1973
ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
34η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
1-2
4′ ΓΙΟΥΤΣΟΣ, 44′ ΠΑΜΠΟΥΛΗΣ, 76′ Σάββας

03/06/1981
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελική Φάση, 1ος Αγώνας
Κύπελλο Ελλάδος
0-3
10′ – 57′ ΓΑΛΑΚΟΣ, 32′ ΟΡΦΑΝΟΣ

Επιμέλεια αφιερώματος: Στράτος Καββάδας – Νίκος Φωλόπουλος

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς