18 C
Athens

Ολυμπιακός: Έτσι ισοπεδωτικός μέχρι το τέλος

Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε σε παράσταση για ένα ρόλο τον πρώτο ημιτελικό της Basket League και συνεχίζει την επέλαση για την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ

Η προσμονή είναι μεγάλη και η δίψα ασίγαστη. Σίγουρα, η ομάδα δεν πρέπει να φορτωθεί με περισσότερο άγχος από τη φυσιολογική πίεση που υπάρχει για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας ύστερα από έξι χρόνια και του πρώτου νταμπλ μετά το 1997. Μακάρι, όμως, οι τελικοί του Πρωταθλήματος να άρχιζαν… σήμερα! Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Προμηθέα Πάτρας, πραγματοποίησε ρεκόρ παραγωγικότητας στη φετινή Basket League, σημειώνοντας 116 πόντους και χρειάζεται ακόμα δύο νίκες για την πρόκριση στην τελική σειρά.

Ο Κυπελλούχος Ελλάδας βρίσκει ρυθμό στην επίθεση από την άμυνα και στην καλή του ημέρα ισοπεδώνει τον αντίπαλο. «Έτρεξε» επιμέρους σκορ 18-2 στο πρώτο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου κόντρα στους Πατρινούς, μετατρέποντας το 24-19 του πρώτου δεκαλέπτου σε 42-21 στο 16′. Από εκεί και πέρα, η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 43 πόντους στο 30′ (89-46 στη λήξη της τρίτης περιόδου) με επιμέρους σκορ 36-14 στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε τους 100 πόντους στο 35′ (101-64) και ολοκλήρωσε με 116 πόντους στο ενεργητικό του τον πρώτο ημιτελικό στο ΣΕΦ.

«Θρύλε, γερά. Πρωτάθλημα, ξανά» έλεγαν με ένα στόμα και μια φωνή οι φίλαθλοι της ομάδας. Ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίσει έτσι: με τα φρένα σπασμένα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της σεζόν. Ακόμα και σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε νωρίς και έληξε με σκορ 116-73, βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Και θετικά αρνητικά. Για πρώτη φορά στη σεζόν, ο Σάσα Βεζένκοβ αγωνίστηκε μόλις 01:11 στο πρώτο ημίχρονο λόγω των δύο γρήγορων φάουλ που έκανε. Ο κορυφαίος φόργουορντ της Ευρώπης έπαιξε 16:13 στο δεύτερο ημίχρονο και σημείωσε για πλάκα 15 πόντους, μαζεύοντας και 7 ριμπάουντ. Ακόμα και σε μία αναμέτρηση που δεν άρχισε καλά για τον ίδιο, αυτός ο χαρισματικός παίκτης βρήκε τον τρόπο να είναι για πολλοστή φορά αποτελεσματικός και θετικός για την ομάδα και το υπόλοιπο σύνολο. Μάλιστα, βάσει ranking, αναδείχθηκε MVP του πρώτου ημιτελικού.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν 15/18 δίποντα (!) στο πρώτο μέρος (83.3%) και 7/17 τρίποντα στο ίδιο διάστημα (41.2%). Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, μέτρησαν 5/5 διαδοχικά τρίποντα και τελείωσαν το ματς με 16/32 τρίποντα (50%), ενώ μέτρησαν συνολικά 28/35 δίποντα (80%), με 28 ασίστ στο ενεργητικό τους (12 στο πρώτο ημίχρονο και 16 στο δεύτερο). Όταν η ομάδα κυκλοφορεί σωστά (και γρήγορα) την μπάλα και έχει ευστοχία, όλα γίνονται πιο εύκολα.

Οι Σλούκας και ΜακΚίσικ ήταν οι δύο παίκτες που έδωσαν ταχύτητα και ενέργεια στο επιθετικό παιχνίδι, μετρώντας 7 και 8 πόντους αντίστοιχα (και από ένα τρίποντο έκαστος) στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ντόσεϊ βρίσκει ξανά το βηματισμό του στην επίθεση (σκόραρε 18 πόντους με 6/8 σουτ) και το… χέρι του από τα 6,75μ. (3/4), ενώ ο Λαρεντζάκης έδειξε ξανά πως το ψυχωμένο παιχνίδι του και η έφεση στο τρίποντο (3/6 απέναντι στον Προμηθέα) είναι απαραίτητα συστατικά ενόψει τελικών. Ο «Λάρι» έχει «κρύο αίμα] και είναι πολύτιμος για τη λειτουργία της ομάδας.

Ένα αρνητικό στοιχείο, από το συγκεκριμένο παιχνίδι, προέκυψε στο (διαδικαστικού χαρακτήρα) τέταρτο δεκάλεπτο. Ήταν φυσιολογικό να χαλαρώσει η ερυθρόλευκη άμυνα με τόσο μεγάλη διαφορά στο σκορ, αλλά θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση στα τέσσερα ομαδικά φάουλ. Είναι μία λεπτομέρεια που σε πιο ανταγωνιστικό ματς ενδέχεται να παίξει ρόλο.

Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο φάουλ, 02:11 πριν από το τέλος του αγώνα (και αυτό δόθηκε ως αντιαθλητικό, σε καλάθι και φάουλ του Λαρεντζάκη στον Τανούλη), έχοντας αφήσει νωρίτερα (για παράδειγμα) τον Γκίκα να βρει ρυθμό από την περιφέρεια. Προφανώς, η αναφορά δεν γίνεται για αυτό το παιχνίδι, αλλά ενόψει της συνέχειας και των τελικών του Πρωταθλήματος όλες οι παράμετροι έχουν τη σημασία τους. Ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης είναι ανώτερος από τους αντιπάλους του και με διαφορά η καλύτερη ελληνική ομάδα. Οπότε, αυτό το νταμπλ πρέπει να είναι το επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπάθειας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς