12 C
Athens

Λίβερπουλ – Ρεάλ 0-1: Η 14η κούπα είναι εδώ! (vid)

Η Ρεάλ του απίθανου Κουρτουά, του τρομερού Μπενζεμά και του Μαέστρου Κάρλο Αντσελότι είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης για 14η φορά στην ιστορία της

Η Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της Ευρώπης για 14η φορά στην ιστορία της! Δεν είχε χαμένο τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ στις τελευταίες επτά συμμετοχές της. Πώς να χάσει τον 8ο;

Δεν ξέρει να χάνει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Δεν θα το έχανε ούτε τώρα. Όπως και το 2018 όταν είχε συναντηθεί με τη Λίβερπουλ. Πολλά άλλαξαν από τότε, αλλά το δεδομένο είναι πως τη Ρεάλ σε όποια κατάσταση κι αν είναι δεν μπορείς να την ξεγράψεις… Και φέτος το έδειξε από την αρχή ως το τέλος αυτής της εκπληκτικής διαδρομής της με επικές ανατροπές!

Ο Τιμπό Κουρτουά έκανε εννέα επεμβάσεις (!) που είναι ρεκόρ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Βινίσιους σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που βρίσκει δίχτυα σε τελικό μετά από τον Μέσι το 2009.

Ο Αντσελότι έδειξε ξανά πως είναι ο απόλυτος μάστερ αυτού του επιπέδου (πρώτος με πέντε τρόπαια στη διοργάνωση) και ο Μπενζεμά ήταν ο ογκόλιθος στην επίθεση. Κάπως έτσι, η Ρεάλ για 14η φορά πήρε τη μεγάλη κούπα επικρατώντας με 1-0 της Λίβερπουλ στο Σταντ Ντε Φρανς παρότι το τελικό σκορ αδικεί την προσπάθεια των εξαιρετικών Κόκκινων που πλήρωσαν την κακή μέρα των δύο ακραίων μπακ (Ρόμπερτσον, Αλεξάντερ-Άρνολντ) και του Λουίς Ντίας. Έπεσαν πάνω σε ένα τείχος και λύγισαν παρότι απειλήθηκαν ελάχιστα…

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με 36′ καθυστέρηση καθώς ι διοργανωτές γνωστοποίησαν πως δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει στις 22:00 ο αγώνας – καθυστέρηση και στο τελετουργικό της έναρξης – επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Αρκετά ήταν τα άδεια καθίσματα καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι στις θύρες προκειμένου να μπουν όλοι οι φίλαθλοι μέσα και να γεμίσει το γήπεδο. Η UEFA δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες καθώς και η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών έξω από το γήπεδο και σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε να υπάρχει σωστή οργάνωση.

Στα του παιχνιδιού, η Λίβερπουλ δεν απειλήθηκε καθόλου στο πρώτο μέρος με εξαίρεση τη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Μπενζεμά στο φινάλε. Ο Σαλάχ ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου από το 16′ και έπειτα, όμως ο Κουρτουά ήταν πανταχού παρών όπως στη φάση του 21′. Ο Μανέ βρήκε χώρο και εκτέλεσε, ο Βέλγος βρήκε την μπάλα πριν αυτή καταλήξει στο δοκάρι.

Το παιχνίδι είχε μεταφερθεί στο μισό της Ρεάλ, με τον Άλισον να παρακολουθεί ως θεατής τον Κουρτουά να επεμβαίνει στις (πολλές) προσπάθειες των γηπεδούχων. Χρειάστηκε να φανεί… ξύπνιος στη φάση του 43ου λεπτού.

Ο Μπενζεμά έφυγε στην πλάτη της άμυνας, ντρίμπλαρε τον Ρόμπερτσον και απέφυγε τον Άλισον ο οποίος δεν κατάφερε να συγκρατήσει την μπάλα την ώρα που προσπαθούσε να παρέμβει και ο Κονατέ για να απομακρύνει. Η μπάλα έφτασε στον Βαλβέρδε, ωστόσο Κονατέ και Φαμπίνιο μπήκαν μπροστά του, με τον Βραζιλιάνο να κάνει προβολή και να στέλνει την μπάλα προς το μέρος του Μπενζεμά που πλάσαρε για το 1-0. Ο επόπτης σήκωσε το σημαιάκι για οφσάιντ και μέσω VAR το γκολ ακυρώθηκε.

Η Ρεάλ Μαδρίτης χρειάστηκε μια τελική προσπάθεια για να βρει δίχτυα (αφού το γκολ δεν μέτρησε) απέναντι στη Λίβερπουλ και να βάλει φωτιά στον τελικό στο 59ο λεπτό. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι αξιοποίησαν το καλό τους διάστημα και βρήκαν δίχτυα στην πρώτη τους τελική προσπάθεια.

Ο Βαλβέρδε έβγαλε σέντρα από τα δεξιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Βινίσιους πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας και άνοιξε το σκορ.

Η Λίβερπουλ προσπάθησε να συνέλθει και σταδιακά ξεκίνησε να πολιορκεί τη Ρεάλ που μοιραία κλείστηκε πίσω και χρειάστηκε έναν… επικό Κουρτουά να κάνει τα πάντα για να κρατήσει το μηδέν. Δέκα λεπτά μετά το γκολ ο Βέλγος έδιωξε στο δεύτερο δοκάρι το πλασέ του Σαλάχ με ενστικτώδη απόκρουση, ενώ στη συνέχεια σταμάτησε και τον Αλεξάντερ Άρνολντ.

Ο Ζότα στο 81′ μπήκε στην πορεία της μπάλας και παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Κουρτουά ο οποίος ξανά επενέβη. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αφού δύο λεπτά αργότερα έδιωξε σε κόρνερ το απίθανο σουτ του Σαλάχ μετά από σόλο του Αιγύπτιου που μπήκε στην περιοχή και εκτέλεσε με τη μία.

Μια κεφαλιά του Κονατέ μετά από εκτέλεση κόρνερ δεν θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε έναν απίθανο Κουρτουά που δεν χρειάστηκε να επέμβει ξανά ως το τέλος που η Ρεάλ σήκωσε το 14ο τρόπαιο στην ιστορία της με μια από τις γνώριμες εμφανίσεις της στη φετινή σεζόν που όμως ήταν και το σήμα-κατατεθέν της σε μια από τις πιο επιτυχημένες (βάσει τροπαίων) χρονιές στην ιστορία της!

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Κλοπ): Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον (77′ Κεϊτά), Τιάγκο (77′ Φιρμίνο), Μανέ, Σαλάχ, Ντίας (65′ Ζότα)

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Αντσελότι): Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Αλάμπα, Μεντί, Κρόος, Μόντριτς (90′ Θεμπάγιος), Καζεμίρο, Βαλβέρδε (85′ Καμαβινγκά), Βινίσιους (90+3′ Ροντρίγκο), Μπενζεμά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς