16.4 C
Athens

Μακελειό στο Τέξας: 18χρονος σκότωσε 19 μαθητές δημοτικού και δύο εκπαιδευτικούς

Σφαγή στην Ουβάλντε, πόλης του Τέξας, όπου ένας 18χρονος μαθητής λυκείου εισέβαλε με τουφέκι εφόδου σε δημοτικό σχολείο και δολοφόνησε 19 μαθητές και δύο μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Πριν το μακελειό στο σχολείο, ο Σαλβαδόρ Ράμος είχε πυροβολήσει στο σπίτι του τη γιαγιά του, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης έχασε τη ζωή του στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που ακολούθησε τη δολοφονία των παιδιών.

Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε αυτό το σχολείο με περίπου 500 μαθητές, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, τα μαθήματα ολοκληρώνονταν αύριο Πέμπτη.

Οι μαθητές που βρήκαν τραγικό θάνατο από το όπλο του 18χρονου δράστη ήταν ηλικίας 7 έως 11 ετών.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ το 2012.

Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, ο Ράμος έδρασε μόνος. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα».

Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε χθες να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.

«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, για τ’ όνομα του Θεού; Πότε, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων; Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε αυτό το μακελειό;», επέμεινε, θυμίζοντας την ατελείωτη λιτανεία τέτοιων περιστατικών, τις περίπου 900 περιπτώσεις χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολεία αφότου διαπράχθηκε η σφαγή του Σάντι Χουκ.

«Είναι καιρός να δράσουμε. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», να «μεταμορφώσουμε αυτή την οδύνη σε δράση», κατέληξε ο Μπάιντεν.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς