18.2 C
Athens

Μην «πυροβολείτε» τον Πασχαλάκη

Στον αγώνα του Ντα Λουζ ήταν ο ήρωας. Στον χθεσινό που έγινε στην Τούμπα ο μοιραίος. Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από παρόμοιες ιστορίες. Ο Αλέξανδρος κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ στην Πορτογαλία. Απέτρεψε σκορ ανάλογο με το τελικό στην Θεσσαλονίκη. Μόνος του. Δεν θα είχε αξία η ρεβάνς αν δεν ήταν τόσο καλός στη Λισαβόνα (παλιά την γράφαμε Λισσαβώνα). Χθες δεν είχε καθαρό μυαλό την κρίσιμη στιγμή. Το λάθος ήταν …παιδικό αλλά δεν ευθύνεται μόνο αυτός για τον αποκλεισμό.

Τι να πει η Λίβερπουλ με όσα έκανε ο Κάριους στον τελικό του Champions league. Όταν κοντέψαμε να πάθουμε εγκεφαλικό. Άλλες ομάδες με τα τραγικά λάθη που έχουν κάνει κατά καιρούς οι τερματοφύλακες τους. Που κόστισαν προκρίσεις και σημαντικούς τίτλους. Το λάθος του τερματοφύλακα και του διαιτητή δεν κρύβεται. Τα χρεώνονται. Σε αντίθεση με ότι ισχύει με τους υπόλοιπους παίκτες που βρίσκονται στο γήπεδο.

Ξέρω τον Πασχαλάκη από την εποχή που αγωνιζόταν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Έχει εξαιρετικό χαρακτήρα και ωραία …τρέλα. Δεν μου έκανε εντύπωση που βγήκε αμέσως να αναλάβει την ευθύνη της τεράστιας γκάφας του. Αυτόν τον Πασχαλάκη γνωρίζω. Που δεν μασάει. Που σε κάποια από τα επόμενα παιχνίδια θα είναι πάλι ήρωας για τον ΠΑΟΚ.

Πάμε τώρα στο ματς. Με το που προκρίθηκε η ΑΕΚ είπα σε φίλους ότι ο ΠΑΟΚ ήταν τελειωμένος. Δύο ελληνικές ομάδες στους ομίλους του Champions League; Να μείνει έξω η Μπενφίκα; Εξαιρετικά δύσκολο.

Πριν από λίγα χρόνια παρακολούθησα ένα φοβερό ντοκιμαντέρ για τους αετούς της Λισαβόνας. Έμαθα ότι η Μπενφίκα είναι η πιο δημοφιλής ευρωπαϊκή ομάδα στη Λατινική Αμερική. Ναι. Έχει τα περισσότερα μέλη εκεί. Ο λόγος είναι απλός. Η Λισαβόνα είναι η βασική πύλη της Ευρώπης για τους βραζιλιάνους και γενικότερα των λατίνων. Το είχα διαπιστώσει από το 2004 όταν ήμουν με την εθνική ομάδα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

Και οι αριθμοί δεν ευνοούσαν την ελληνική ομάδα. ΠΑΟΚ: 2 πρωταθλήματα και έξι κύπελλα. Μπενφίκα: 2 κύπελλα πρωταθλητριών, 36 πρωταθλήματα και 26 κύπελλα. ΠΑΟΚ: Η ποδοσφαιρική του χρηματιστηριακή αξία υπολογίζεται στα 57,50 εκατομμύρια ευρώ. Μπενφίκα: Στα 245,50. Σε διπλούς αγώνες επικρατεί συνήθως η πιο δυνατή ομάδα. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο. Σε έναν μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Ποια ομάδα λοιπόν είναι πιο ελκυστική για την UEFA; Το δεύτερο πέναλτι που δίνει ο διαιτητής είναι. Σύμφωνα με το γράμμα του κανονισμού. Με το πνεύμα όχι. Το «καρφώνει» μόνο όταν θέλει να σε τελειώσει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς