14.4 C
Athens

Ιντάλγκο: Ο Κουβανός κομάντο που λατρεύει τις μεγάλες προκλήσεις

Ο Ανδρέας Καταχανάς σκιαγραφεί το προφίλ του εκπληκτικού Κουβανού ακραίου που κάνει δικό του ο Ολυμπιακός: Τα εντυπωσιακά στατιστικά στην Τουρκία και η μεγάλη κλάση του που θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το νέο ρόστερ

Βαδίζοντας στο 37ο έτος της ηλικίας του, ο Σαλβαδόρ Ιντάλγκο δεν έχει να αποδείξει κάτι. Το μόνο για το οποίο παλεύει διαρκώς είναι να μεγαλώσει τον μύθο του αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους ακραίους που έβγαλε ποτέ η Κούβα (έστω κι αν για μη αγωνιστικούς λόγους δεν έπαιξε στην εθνική του ομάδα) και ταυτόχρονα να είναι ο παίκτης για τον οποίο θα συζητά η εκάστοτε εξέδρα με εγκωμιαστικά σχόλια.

Θα περίμενε κανείς – όπως συμβαίνει διαχρονικά και σε μεγάλο βαθμό – κάθε χρόνο να αλλάζει ομάδα. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, λόγω φύσης και δεδομένων του αθλήματος. Αντ’ αυτού την τελευταία εξαετία βρέθηκε σε δύο ομάδες: Γιαστρέμπσκι και Φενέρμπαχτσε. Δύο τοπ ομάδες σε δύο κορυφαία πρωταθλήματα.

Ήταν κάτι που το επιθυμούσε. Μπορεί πάντα να του άρεσε να γνωρίζει διαφορετικά μέρη, μπορεί να ήθελε και την καλή ζωή (δηλώνει λάτρης του καλού κουβανέζικου φαγητού, της μόδας, των μοντέρνων ρούχων και των αυτοκινήτων) όμως όλα αυτά μπήκαν σε δεύτερη μοίρα όταν απέκτησε την οικογένειά του και ζήτησε τη σταθερότητα.

Αυτή επιζητεί να βρει και στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό. Ο Κουβανός με γερμανικό διαβατήριο (και γεννημένος στη Ρωσία!) προβάρει τα ερυθρόλευκα σε μια από τις πιο συγκλονιστικές μεταγραφές των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά. Ναι, όλα αποδεικνύονται στο τάραφλεξ, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ρίσκο ή για παίκτη που προέρχεται από μια κακή σεζόν. Μιλάμε για έναν αθλητή που είχε απίστευτη απόδοση σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη σεζόν. Και τα νούμερα δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει ποτέ κανείς όποια άποψη (υποκειμενική προφανώς) έχει ο καθένας.

Για να τα δούμε και αναλυτικότερα βάζοντας κάτω τα δεδομένα, ο Ιντάλγκο αναδείχθηκε κορυφαίος ακραίος του τούρκικου πρωταθλήματος και σέρβερ με 80 άσους, 29 περισσότερους (!) από τον δεύτερο στη σχετική λίστα. Και μιλάμε για μια λίγκα που κοντράρονται για τον τίτλο η Ζιράτ, η Φενέρμπαχτσε και η Χάλκμπανκ. Οι δύο πρώτες έπαιζαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ οπότε το επίπεδο είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό. Αυτονόητο.

Στα συγκεκριμένα νούμερα δεν μπορεί να αποδοθεί η πίεση που άσκησε στην αντίπαλη υποδοχή και συνέβαλαν στο να έχει η Φενέρ break point.

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί του Ιντάλγκο

Ετοιμάζεται να φτιάξει τη βαλίτσα του για Ελλάδα ως ο έκτος κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος με περίπου 5 πόντους ανά σετ (σπουδαίο νούμερο για ακραίο) και 43% υποδοχή: Καλό ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς πως η υποδοχή δεν είναι το δυνατό του σημείο και όπως δεν είναι για τον καθένα που θεωρείται μεγάλος σκόρερ.

Οι ακραίοι με προσωπικότητα είναι όμως και αυτοί που ακόμα και στην κακή υποδοχή που θα έχουν, στην πάσα που θα πάρουν στην ίδια φάση θα τελειώσουν την επίθεση (ο τελευταίος που το έκανε αυτό ήταν ο Αλεξίεφ).

Για αυτό και μόνιμα βρίσκονται στις επιλογές μεγάλων συλλόγων που διεκδικούν τίτλους: Γιατί κακά τα ψέματα ξέρεις ότι τα λεφτά που θα δώσεις, θα αξίζουν τον κόπο και δεν θα έχεις το άγχος να πας σε μια επιλογή με ρίσκο που ενδεχομένως να μη σου βγει. Και αυτό το 53% στην επίθεση (7ος στο πρωτάθλημα) επιβεβαιώνει πως στην περίπτωσή του η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός…

Εν ολίγοις, ο Ολυμπιακός φτιάχνει μια ομάδα που θα ξεκινάει από το καλό σέρβις και στην καλή του μέρα με Τράβιτσα, Στερν, Παγένκ, Ιντάλγκο και Κουμεντάκη θα επιδιώξει να χαλάσει την αντίπαλη υποδοχή και να στήσει το μπλοκ για να πάρει τον πόντο. Την περασμένη σεζόν οι Ερυθρόλευκοι είχαν καλούς σέρβερ ωστόσο φέτος το επίπεδο ανεβαίνει ακόμα περισσότερο όπως και οι απαιτήσεις όλων στον σύλλογο για να επιστρέψουν στην κορυφή και να κυνηγήσουν παράλληλα κάτι καλό στην Ευρώπη με μια ευνοϊκή κλήρωση.

Και μιας και αναφερθήκαμε στην Ευρώπη, να πούμε πως ο Ιντάλγκο (και) την περασμένη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις (σε όμιλο με Περούτζια και Τρεντίνο παρακαλώ) αποτελώντας τον κορυφαίο σέρβερ της ομάδας του (14 άσοι) και δεύτερος σκόρερ της με 60 πόντους έχοντας αποτελεσματικότητα 46% στην επίθεση. Αναμφίβολα η ψηλή μπάλα είναι το ατού του αφού μπορεί να την τελειώσει με μεγάλη ταχύτητα πριν στηθεί το μπλοκ ενώ είναι εξαιρετικός όταν εκτελεί από το «6».

«Αν ήμουν ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας πιθανώς να είχα βγάλει περισσότερα χρήματα. Το πραγματικό μου πάθος είναι το βόλεϊ. Αν γεννιόμουν ξανά και έπρεπε να επιλέξω, πάλι αυτό θα διάλεγα», αναφέρει όταν τον ρωτούν τι άλλο θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του.

Ταξίδεψε στην Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τη Βηρυτό γιατί άκουσε, έμαθε και είδε πως ο κόσμος θέλει να στηρίξει το άθλημα σ αυτά τα μέρη. «Γιατί να μην πάω; Για να αναβαθμιστεί το άθλημα χρειάζονται καλοί αθλητές. Δεν θα ήμουν ο παίκτης που είμαι τώρα αν δεν είχα βρεθεί σε αυτές τις χώρες».

Επιβεβαίωση ΑΘΛΟΥ: Ο Ολυμπιακός πυροδότησε τη βόμβα με τον Ιντάλγκο Ολίβα!

Και δεν έχει άδικο. Έφτασε να είναι πιο ώριμος, πιο αποτελεσματικός και πιο σίγουρος για τις ικανότητές του. Ακολούθησε το… αντίστροφο δρομολόγιο από αυτό που ακολουθούν συνήθως οι αθλητές που μεγαλώνουν. Σε μικρότερη ηλικία έπαιξε σε αυτά τα πρωταθλήματα και επέστρεψε στην Ευρώπη για να κάνει τη διαφορά.

Τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά στα σόσιαλ μίντια επιβεβαιώνουν πως αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους παίκτες των οπαδών της Φενέρμπαχτσε. Μετά από μια τετραετία, όντας ο αρχηγός της, ο Ιντάλγκο ετοιμάζεται για μια νέα πρόκληση. Πάντα έχοντας στην άκρη του μυαλού του πως στην Ελλάδα θα αγαπηθεί από τους οπαδούς και στο τέλος θα πανηγυρίζει μαζί τους.

Υ.Γ: Σε γενικές γραμμές, ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του σταδιακά και προχωρά σε ένα πάντρεμα Ελλήνων παικτών που έχουν μεγάλο ταλέντο με ξένους αθλητές που έχουν τεράστια εμπειρία: Όλα αυτά στα χέρια ενός άκρως επιτυχημένου προπονητή και εμείς δεν έχουμε παρά να αδημονούμε για την επόμενη σεζόν.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παναθηναϊκός – Περιστέρι 93-88: Καρπάνος, Μαρινάκης και Μπακάλης έσπασαν όλα τα κοντέρ με 30-5 βολές υπέρ του ΠΑΟ!

Ένα τρίποντο του Παπαπέτρου στα 44" και ένα συνολικό... 30-5 στις βολές από Καρπάνο, Μαρινάκη και Μπακάλη έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού για την οριακή νίκη κόντρα στο Περιστέρι

U19 Πόρτο – Μίλαν 2-2 (3-4 πεν.): Οι Ροσονέρι έκαναν την έκπληξη και θα παλέψουν για το τρόπαιο κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Σίμελχακ πάγωσε την Πόρτο μερικά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιτελικού και οδήγησε την υπόθεση-πρόκριση στα πέναλτι, εκεί όπου η Μίλαν αποδείχθηκε ψυχραιμότερη και πέρασε για πρώτη φορά σε τελικό Youth League όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό

U19 Ολυμπιακός – Ναντ 0-0 (3-1 πεν.): Θρυλικό ευρωπαϊκό έπος στη Νιόν, οι Νέοι στον τελικό του Youth League!

Οι Νέοι έδειξαν τον δρόμο: Λίγες ώρες μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στους «4» του Conference, η απίθανη ομάδα Νέων λύγισε τη Ναντ στη Νιόν και προκρίθηκε στον τελικό του UEFA Youth League όπου οι Ερυθρόλευκοι θα διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο