20.2 C
Athens

Το ευ ζην της Euroleague και τα… προς τo ζην της Basket League

Ό,τι κι αν γίνει στο Βελιγράδι το προσεχές τριήμερο, ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει περήφανος και αποφασισμένος να ξεκινήσει μια αυτοκρατορία εντός συνόρων

Ο Ολυμπιακός είναι πανέτοιμος για το 11ο φάιναλ φορ της ιστορίας του, φτάνοντας εκεί όσες φορές δεν έχει φτάσει καμία άλλη ελληνική ομάδα. Από την τελευταία φορά που εμφανίστηκαν οι Ερυθρόλευκοι στην τελική φάση της Euroleague πέρασαν πέντε χρόνια και… τρεισήμισι διοργανώσεις: οι τρεις που ολοκληρώθηκαν (με Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Εφές να σηκώνουν διαδοχικά την κούπα) και εκείνη που διεκόπη λόγω κορωνοϊού το 2020.

Στο μεταξύ, μεσολάβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα εντός συνόρων, με αποκορύφωμα την αποχώρηση από το πρωτάθλημα που δρομολόγησε το τέλος του «φάρου», δηλαδή των ανθρώπων που βύθισαν το ελληνικό μπάσκετ στον βόρβορο.

Η σεζόν 2021/22 θα ήταν ιστορική έτσι κι αλλιώς, αφού σηματοδοτούσε την επιστροφή του Ολυμπιακού στην Basket League. Ελάχιστοι ωστόσο θα περίμεναν πως η ιστορία θα γραφόταν και στη Euroleague. Όπως και να το κάνουμε, οι πιθανότητες να «παρακαμφθούν» κάποια από τα μεγαθήρια της διοργάνωσης ώστε οι Πειραιώτες να βρεθούν στο Final Four ήταν λιγοστές.

Αυτό όμως δεν αποδείχθηκε αξεπέραστο πρόβλημα για τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα που τερμάτισαν στη 2η θέση της κανονικής περιόδου και παρότι κλήθηκαν να αποκλείσουν την πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης μέσα στο 2022, κατάφεραν να σφραγίσουν το εισιτήριο για το Βελιγράδι. Το οποίο μέχρι και το Σάββατο θα θυμίζει… Πασαλιμάνι!

Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την τέταρτη ευρωπαϊκή κούπα του με όρους που θυμίζουν πολύ εκείνους του 2012. Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι Ερυθρόλευκοι είναι η ομάδα με το μακράν χαμηλότερο μπάτζετ από τις τέσσερις του φάιναλ φορ. Η βασική διαφορά είναι πως αυτή τη φορά τον υπολογίζουν όλοι, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για μια σκληροτράχηλη ομάδα που μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν σε κάθε συνθήκη. Κι αν χρειαστεί, να νικήσει ακόμα και με… κόντρα ρόλο, σκοράροντας περισσότερους πόντους από την πιο χαρισματική επίθεση του φετινού τουρνουά. Η Μονακό ήταν η ομάδα με τον μεγαλύτερο επιθετικό μέσο όρο πόντων σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ, αλλά ούτε αυτό ήταν ικανό να πτοήσει τους Πειραιώτες.

Ό,τι κι αν γίνει στο προσεχές τριήμερο, οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν να καμαρώνουν για το φετινό τους κατόρθωμα. Και από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί το αν θα επιστρέψουν ως επιτυχημένοι ή ως θριαμβευτές. Μόλις όμως τελειώσει η γιορτή, τα κεφάλια θα πρέπει να μπουν μέσα γιατί τότε θα ξεκινά η δουλειά, η πραγματική υποχρέωση. Ο Ολυμπιακός οφείλει να τελειώσει αυτό που έχει αφήσει στη μέση, αποτελειώνοντας τον Παναθηναϊκό με όσο το δυνατόν πιο επιβλητικό τρόπο.

Αν η Euroleague είναι το ευ ζην του μπασκετικού Ολυμπιακού, η Basket League ισοδυναμεί με τα προς το ζην. Τις λιγοστές ευτυχισμένες στιγμές του ευ ζην τις θυμάσαι για πάντα, αλλά χωρίς τα προς το ζην η καθημερινότητά σου γίνεται προβληματική. Ο Θρύλος επέστρεψε για τα καλά, η Ευρώπη το συνειδητοποίησε και σε λίγο καιρό θα πρέπει να το χωνέψουν άπαντες και εντός συνόρων…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς