17.2 C
Athens

Τσέλσι – Λίβερπουλ 0-0 (5-6 πεν.): Ο Τσιμίκας έδωσε το Κύπελλο στους Reds μετά από 16 χρόνια! (vid)

Ο Κώστας Τσιμίκας μπήκε στο 111' του τελικού, εκτέλεσε το 7ο και τελευταίο πέναλτι της διαδικασίας και ήταν αυτό που σφράγισε το 8ο FA Cup στην ιστορία της Λίβερπουλ

Τι ιστορία, τι φινάλε! Ζει το όνειρο ο Κώστας Τσιμίκας! Ο διεθνής Έλληνας μπακ της Λίβερπουλ και πρώην παίκτης του Ολυμπιακού ευστόχησε στο τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι του τελικού Κυπέλλου Αγγλίας (FA Cup) και οι Κόκκινοι πανηγύρισαν τον πρώτο τους τίτλο στη διοργάνωση μετά το 2006 και τον 8ο συνολικά πιάνοντας την Τσέλσι κόντρα στην οποία επικράτησαν με 6-5 στη ρώσικη ρουλέτα (0-0 η κανονική διάρκεια)!

Ο Τσιμίκας μπήκε στο πρώτο μέρος της παράτασης (111′) αντί του Ρόμπερτσον και του… έμελλε να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι. Αυτό που θα έδινε το τρόπαιο στη Λίβερπουλ – δεύτερο στη σεζόν μετά το Λιγκ Καπ το οποίο κατέκτησε επίσης μέσα από την ίδια διαδικασία και κόντρα στον ίδιο αντίπαλο – στο κατάμεστο Γουέμπλεϊ. Κρύο αίμα, εκτέλεση και τέλος! Οι Κόκκινοι κατέκτησαν ένα από τα τρόπαια που τους έλειπαν στη δυναστεία του Γιούργκεν Κλοπ με την Τσέλσι να ζει ξανά τον εφιάλτη.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η Λίβερπουλ πάτησε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο στα πρώτα λεπτά με τον Λουίς Ντίας να είναι κίνδυνος… θάνατος για την άμυνα της Τσέλσι και με τον Μεντί να σταματάει τον Κολομβιανό μεσοεπιθετικό με σπουδαία επέμβαση.

Οι παίκτες του Τόμας Τούχελ ισορρόπησαν μετά το 20′ και ξεκίνησαν να δημιουργούν επικίνδυνες φάσεις με τον Αλόνσο, ενώ απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο όταν αποχώρησε με τραυματισμό στο 30′ ο Σαλάχ (επικρατεί αγωνία στο στρατόπεδο των Reds αναφορικά με την κατάσταση του Αιγύπτιου) για να απειλήσουν με Πούλισιτς και Λουκάκου. Αντίθετα, οι Κόκκινοι απείλησαν για τελευταία φορά στο πρώτο μέρος με το σουτ του Ζότα εντός περιοχής στο 45′.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε συγκλονιστικό ρυθμό και οι δύο ομάδες είχαν τεράστιες ευκαιρίες για να βρουν από ένα γκολ. Ο Αλόνσο εκτέλεσε στο δοκάρι ένα φάουλ από πλάγια θέση ενώ η Λίβερπουλ είχε διπλό δοκάρι σε 63″ με Ντίας και Ρόμπερτσον! O Ζότα και κυρίως ο Ντίας έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες για τους τυπικά φιλοξενούμενους στο Γουέμπλεϊ, με την Τσέλσι να απορροφά την πίεση και να κρατά το 0-0 για να οδηγηθεί το ματς στην παράταση.

Το έξτρα ημίωρο ήταν πολύ κακό από πλευράς ποιότητας και ήταν προφανές πως και οι δύο προπονητές σκέφτονταν τα πέναλτι. Οι αλλαγές έκοψαν τον ρυθμό ενώ και η κούραση ήταν εμφανής, με τη Λίβερπουλ να μην πραγματοποιεί ούτε τελική και με την Τσέλσι να απειλεί μόνο από στημένη φάση με μια κεφαλιά του Τιάγκο Σίλβα που πέρασε άουτ. Στο 111′ ο Κώστας Τσιμίκας πέρασε στο ματς αντί του Ρόμπερτσον ενώ οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν με τη συμπλήρωση των 120′ στα πέναλτι όπως και στον τελικό του Λιγκ Καπ.

Αυτή τη φορά βέβαια ο Τούχελ κράτησε στο ματς τον Μεντί και δεν έκανε την αλλαγή για να ρίξει στο ματς τον Κέπα. Οι Λονδρέζοι εκτέλεσαν πρώτα και ευστόχησαν με τον Αλόνσο, ο Μίλνερ ισοφάρισε άμεσα, ωστόσο στη συνέχεια ο Αθπιλικουέτα σημάδεψε το δοκάρι για τους Μπλε.

Η Λίβερπουλ πήρε το προβάδισμα με την εκτέλεση του Τιάγκο (1-2), με τον Μεντί στη συνέχεια να χάνει την ευκαιρία να αποκρούσει πέναλτι παρότι έβρισκε ελάχιστα την μπάλα. Ο Σενεγαλέζος είχε την ευκαιρία να αποκρούσει το πέναλτι του Μανέ (θα ήταν το τελευταίο αν ευστοχούσε) και το πέτυχε για να κρατήσει την Τσέλσι ζωντανή.

Ωστόσο, ο Άλισον απέκρουσε το πέναλτι του Μάουντ και ο Κώστας Τσιμίκας (ναι, αυτός!) ευστόχησε στο τελευταίο και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς στο καυτό Γουέμπλεϊ με το κόκκινο χρώμα και τις αγκαλιές να έχουν την τιμητική τους στο φινάλε!

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ 

1-0 Αλόνσο

1-1 Μίλνερ

1-1 Δοκάρι ο Αθπιλικουέτα

1-2 Τιάγκο

2-2 Τζέιμς

2-3 Φιρμίνο

3-3 Μπάρκλεϊ

3-4 Αλεξάντερ-Άρνολντ

4-4 Ζορζίνιο

4-4 Ο Μεντί απέκρουσε την εκτέλεση του Μανέ

5-4 Ζιγές

5-5 Ζότα

5-5 Ο Άλισον απέκρουσε την εκτέλεση του Μάουντ

5-6 Τσιμίκας

ΤΣΕΛΣΙ: Μεντί, Τσαλόμπα (106′ Αθπιλικουέτα), Τιάγκο Σίλβα, Ρούντιγκερ, Τζέιμς, Ζορζίνιο, Κόβατσιτς (66′ Καντέ), Αλόνσο, Μάουντ, Πούλισιτς (106′ Λόφτους-Τσικ / 119′ Μπάρκλεϊ), Λουκάκου (85′ Ζιγές)

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ (91′ Μάτιπ), Ρόμπερτσον (111′ Τσιμίκας), Χέντερσον, Κεϊτά (74′ Μίλνερ), Τιάγκο, Σαλάχ (33′ λ.τρ. Ζότα), Ντίας (98′ Φιρμίνο), Μανέ

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς