17 C
Athens

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-1: Ισοπαλία στη θρυλική γιορτή για το 47ο

Με το μυαλό στη φιέστα, ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον ΠΑΟΚ, με τον Καρβάλιο να ισοφαρίζει στο 41' το γρήγορο γκολ του Σοάρες (2'). Κατάμεστο το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τον 12ο «παίκτη» της ομάδας, που γιόρτασε με την ψυχή του το 47ο Πρωτάθλημα Ελλάδας

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός, ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 9ης και προτελευταίας αγωνιστικής των Play Offs της Super League.

Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν κατάμεστο από 30.000+ οπαδούς του Ολυμπιακού που αποθέωσαν τους άξιους Πρωταθλητές, στη φιέστα για την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου τίτλου και 47ου Πρωταθλήματος Ελλάδας στην ιστορία του συλλόγου. Αμέτρητες οικογένειες και αμέτρητα παιδιά έδωσαν το «παρών» σε αυτήν την Ολυμπιακή γιορτή της 14ης Μαΐου 2022, ζώντας από κοντά τον μύθο του ελληνικού αθλητισμού και ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε νωρίς με κεφαλιά του Φιλίπε Σοάρες στο 2′ και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 41′ με ωραία συνεργασία και δεξί σουτ του Ζοάο Καρβάλιο. Οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν τους 80 βαθμούς (24-8-3) και οι Ασπρόμαυροι παρέμειναν στη 2η θέση με 61. Ο Πέδρο Μαρτίνς χρησιμοποίησε εναλλακτική σύνθεση, δοκιμάζοντας πολλά νέα πρόσωπα. Το τελικό αποτέλεσμα περνάει σε δεύτερη μοίρα από τη στιγμή που ο Θρύλος πανηγύρισε την κατάκτηση του δίκαιου τίτλου. Τρία συνεχόμενα και 47 Πρωταθλήματα Ελλάδας είναι αυτά.

Με το σφύριγμα της λήξης, οι 30.000+ οπαδοί του Ολυμπιακού φώναξαν με όλη τη δύναμη της καρδιάς τους: «Άντε γεια, άντε γεια, Πρωτάθλημα, ξανά στον Πειραιά»!

Nα σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ συμπλήρωσε 11 διαδοχικά ματς χωρίς νίκη (0-4-7).

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς προχώρησε σε εκτεταμένο rotation και 8 αλλαγές στο βασικό σχήμα, διατηρώντας τους Παπασταθόπουλο, Ρέαμπτσιουκ και Ροντρίγκες από την ομάδα που άρχισε το τελευταίο παιχνίδι Πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (11/5, 1-2).

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Τζολάκης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Μπαγκαλιάνης και Ρέαμπτσιουκ. Οι Κανέ και Κούντε ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι. Ο Ροντρίγκες κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Φαντιγκά την αριστερή και ο Καρβάλιο αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Τικίνιο, ο οποίος έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης. Στον πάγκο κάθισαν οι Κρίστινσον, Μπουχαλάκης, Εμβιλά, Λόπες, Ελ Αραμπί, Βρουσάι, Βαλμπουενά, Μανωλάς, Κίτσος. Υπενθυμίζεται πως ο κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 33 παίκτες στην αποστολή. Όλο το διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό.

O Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Πασχαλάκης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Σάστρε, Ίνγκασον, Κρέσπο και Τσαούσης. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής αγωνίστηκαν οι Σβαμπ και Κούρτιτς, με τους Α. Ζίβκοβιτς, Σοάρες και Μιτρίτσα ως τριπλέτα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Τσόλακ.

Γκολ από τα αποδυτήρια ο ΠΑΟΚ

Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική στο ενθουσιώδες και κατάμεστο φαληρικό γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ αιφνιδίασε ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό. Στην πρώτη ευκαιρία της αναμέτρησης. Ο Ζίβκοβιτς ελίχθηκε από δεξιά και σέντραρε, με τον Φιλίπε Σοάρες να πετάγεται στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και να προλαβαίνει τον Τζολάκη, κάνοντας με κεφαλιά το 1-0 για την ομάδα του. Λανθασμένη εκτίμηση από τον Έλληνα τερματοφύλακα, αλλά γενικότερα η άμυνα δεν λειτούργησε σωστά στο ξεκίνημα.

Στο 5′, ο Ροντρίγκες επιχείρησε διαγώνιο σουτ από δεξιά στην περιοχή και ο Πασχαλάκης μπλόκαρε. Ο ερυθρόλευκος λαός δεν έχανε τη διάθεσή του και δεν σταμάτησε να επευφημεί την αγαπημένη του ομάδα. Στο 10′, ο Κούντε εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή, η μπάλα πέρασε από όλα τα σώματα και ο Πασχαλάκης έδιωξε με δυσκολία στην αριστερή γωνία της εστίας του. Ο Θρύλος κέρδισε κόρνερ, το οποίο πέρασε ανεκμετάλλευτο.

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς είχαν τον έλεγχο και οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν πίσω από την μπάλα. Στο 16′, ο Τζολάκης μπλόκαρε το «χλιαρό» σουτ του Σβαμπ από το ύψος της μεγάλης περιοχής (έβαλε την κόντρα και ο Σωκράτης). Η μπάλα είχε χαθεί στα αριστερά για τους γηπεδούχους. Το ποσοστό κατοχής ήταν 64%-36% στο 17′. Σε εκείνο το λεπτό, ο Μιτρίτσα βούτηξε για πέναλτι, αλλά ο Κανέ δεν είχε κάνει το παραμικρό. Στο 18′, ο ΠΑΟΚ βγήκε στην αντεπίθεση, ο Μιτρίτσα έστρωσε στον Ζίβκοβιτς στα δεξιά και το αριστερό πλασέ του Σέρβου εξτρέμ δεν βρήκε στόχο. Η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία.

Η μπαλιά-«ξυράφι» του Τζολάκη

Μετά το 15′, οι Θεσσαλονικείς έβγαιναν επικίνδυνα στην κόντρα επίθεση, εκμεταλλευόμενοι κάθε λάθος των Πειραιωτών. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να φτάσει με ευκολία στην αντίπαλη περιοχή και να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την εστία του Πασχαλάκη. Ο Φαντιγκά ήταν ορεξάτος και ο Κανέ πολύ σταθερός στο κέντρο. Στο 25′, ο Φαντιγκά «άνοιξε» ωραία το παιχνίδι στα δεξιά, ο Ανδρούτσος έκανε το γύρισμα και ο Ροντρίγκες έπιασε την κεφαλιά-«ψαράκι», αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Ήταν η πρώτη καθαρή ευκαιρία για γκολ του Ολυμπιακού.

Το παιχνίδι είχε ρυθμό μέχρι το 30′, αλλά όχι φάσεις για γκολ. Στο 41′, όμως, μία έμπνευση του Τζολάκη έφερε την ισοφάριση. Ο Έλληνας τερματοφύλακας «γέμισε» γρήγορα την μπάλα, όντας εκτός μεγάλης περιοχής, έχοντας πρόθεση να βρει τον Ανδρούτσο στην αντεπίθεση. Η «ξυραφένια» πάσα πέρασε και ο Έλληνας μεσοαμυντικός βγήκε από δεξιά στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ, «ζύγισε» τις επιλογές του και είδε τον επερχόμενο Καρβάλιο, ο οποίος με δεξί πλασέ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Πασχαλάκη. Φοβερό γκολ σε δημιουργία και εκτέλεση για τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Στο 45′, σε μία φάση-«καρμπόν» με το γκολ που σημείωσε στο 2′, ο ΠΑΟΚ έχασε ευκαιρία να πάρει ξανά προβάδισμα. Ο Ζίβκοβιτς σέντραρε από δεξιά, ο Σβαμπ πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ήταν ισόπαλοι 1-1 ύστερα από 45’+1′ λεπτά αγώνα. Δίκαιο σκορ βάσει της εικόνας του ματς.

Ο Κώστας Μανωλάς επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά τον τραυματισμό του και στο 46′ πήρε τη θέση του Πέτρου Μπαγκαλιάνη. Ισορροπημένο και το δεύτερο ημίχρονο, τουλάχιστον στο πρώτο δεκάλεπτο. Καμία ομάδα δεν έπαιρνε ρίσκα στο παιχνίδι της. Στο 57′, ο Κούντε εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Μανωλάς πήρε την κεφαλιά και ο Πασχαλάκης απέκρουσε, αλλά είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Τικίνιο και η φάση σταμάτησε. Ο Μαρτίνς θέλησε να τονώσει τη μεσοεπιθετική γραμμή και στο 58′ ο Ρόνι Λόπες πήρε τη θέση του Φαντιγκά.

Στο 59′, ο Κούντε εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Σωκράτης πρόλαβε και πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και ο Πασχαλάκης έπεσε πάνω του. Σύσσωμος ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι, καθώς ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ «γκρέμισε» τον Έλληνα στόπερ. Ο Αζέρος VAR δεν είδε κάτι μεμπτό για να ειδοποιήσει τον διαιτητή Ευαγγέλου.

Στο 62′, ο Τσαούσης έκανε το γύρισμα από αριστερά για τον Τσόλακ, η μπάλα αναπήδησε μπροστά στον Τζολάκη, ο οποίος μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια πριν ο Κροάτης επιθετικός απειλήσει με γκολ στο πρώτο δοκάρι. Στο 65′, οι φιλοξενούμενοι έχασαν σημαντική ευκαιρία, όταν ο Σάστρε σέντραρε από δεξιά και ο Μιτρίτσα σούταρε με το δεξί στην κίνηση, αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε ενστικτωδώς το «σκαστό» σουτ του Ρουμάνου μεσοεπιθετικού.

Ο Ελ Αραμπί «άγγιξε» το γκολ

Ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Τικίνιο στο 71′ και ο Εμβιλά αντικατέστησε τον Κούντε στο 72′. Διπλή αλλαγή από τον Μαρτίνς. Αλλαγές έκανε και ο Λουτσέσκου, με τον Άκπομ να παίρνει τη θέση του Τσόλακ στο 70′ και τον Ελ Καντουρί να αντικαθιστά τον Σοάρες στο 71′. Είχαμε μπει στην τελική ευθεία της αναμέτρησης. Στο 73′, ο Λόπες εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Σωκράτης πήδηξε ψηλότερα και έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πήρε ύψος και πέρασε πάνω από την εστία.

Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο και πίεζε για το 2-1. Ο ΠΑΟΚ πρόσεχε περισσότερο την άμυνά του. Στο 76′, η κεφαλιά του Άκπομ δεν ανησύχησε τον Τζολάκη και η μπάλα κατέληξε άουτ, ενώ στο ίδιο λεπτό ο Μπίσεσβαρ αντικατέστησε τον Μιτρίτσα. Το παιχνίδι είχε αρκετές διακοπές στο δεύτερο ημίχρονο και καθόλου αγωνιστικό ρυθμό. Στο 84′, ο Βαλμπουενά πήρε τη θέση του Ροντρίγκες. Ο Μαρτίνς ολοκλήρωσε τις αλλαγές του. Στο 86′, ο Ανδρούτσος ελίχθηκε ωραία από δεξιά και «πάτησε» στον Λόπες, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και σούταρε διαγώνια με το δεξί, ο Ελ Αραμπί πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, αλλά δεν κατάφερε να τη βρει και να τη στείλει στα δίχτυα από το ύψος της μικρής περιοχής.

Ο Τέιλορ πήρε τη θέση του Σάστρε στο 87′. Ο Ολυμπιακός και ο κόσμος του ήθελαν δεύτερο γκολ. Στο 89′, ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι σε… βουτιά του Άκπομ προ του Μανωλά, όμως ο Ευαγγέλου δεν ξεγελάστηκε και έδειξε σωστά να συνεχιστεί το ματς. Τέσσερα ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Στο 90’+1′, ο Λόπες σούταρε εκτός περιοχής και ο Πασχαλάκης με δυσκολία συγκράτησε την μπάλα. Νέο σουτ από τον Πορτογάλο εξτρέμ στο 90’+2′, έδιωξε σε κόρνερ ο Πασχαλάκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 1-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 41′ Καρβάλιο / 2′ Σοάρες

Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (ΕΠΣ Αθηνών)
Βοηθοί: Μιχαήλ Παπαδάκης (ΕΠΣ Ηρακλείου), Αντώνιος Σινιοράκης (ΕΠΣ Χανίων)
Τέταρτος: Κωνσταντίνος Περράκης (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής VAR: Αλιγιάρ Αγκάγεβ (Αζερμπαϊτζάν)
Διαιτητής AVAR: Ηλίας Κωνσταντίνου (ΕΠΣ Πρέβεζας / Λευκάδας)

Κίτρινες κάρτες: 14′ Παπασταθόπουλος, 31′ Φαντιγκά / 50′ Κούρτιτς

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Τζολάκης, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Μπαγκαλιάνης (46′ Μανωλάς), Ρέαμπτσιουκ, Κανέ, Κούντε (72′ Εμβιλά), Ροντρίγκες (84′ Βαλμπουενά), Καρβάλιο, Φαντιγκά (58′ Λόπες), Τικίνιο (71′ Ελ Αραμπί).

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε, Ίνγκασον, Κρέσπο, Τσαούσης, Σβαμπ, Κούρτιτς, Α. Ζίβκοβιτς, Σοάρες (71′ Ελ Καντουρί), Μιτρίτσα (76′ Μπίσεσβαρ), Τσόλακ (70′ Άκπομ).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς