19.7 C
Athens

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-2: Ευρώπη μέσω… Πειραιά

Ο Ολυμπιακός έδωσε έξι βαθμούς στους Πράσινους στα πλέι οφ και άθελά του συνέβαλε καταλυτικά στο να βρεθεί ο Παναθηναϊκός μια ανάσα από την επιστροφή στα ευρωπαϊκά κύπελλα

Ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από τον Παναθηναϊκό με 2-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των Play Offs της Super League. Αυτή είναι η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό στο φαληρικό γήπεδο ύστερα από οκτώ χρόνια.

Οι Ερυθρόλευκοι γνώρισαν την πρώτη εντός έδρας ήττας τους στο Πρωτάθλημα (13-3-1), χάνοντας για δεύτερη φορά από τους Πράσινους στη διαδικασία των Play Offs. Σε συνολικά τέσσερα ματς στη σεζόν 2022/23, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό (0-2-2). Πάντως, η διαφορά στην κατάταξη λέει Ολυμπιακός 79 και Παναθηναϊκός 58.

Οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν δύο γκολ σε τρεις ευκαιρίες, με τους Παλάσιος (11′) και Σένκεφελντ (54′). Οι Πειραιώτες μείωσαν με τον Τικίνιο στο 71′, αλλά από εκεί και πέρα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για κάτι περισσότερο. Ο Ολυμπιακός ήταν κακός, ο αντίπαλος έβγαλε περισσότερα τρεξίματα, παίζοντας την κόντρα επίθεση. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς έκαναν πολλά λάθη σε όλες τις γραμμές και από ένα σημείο και μετά δεν είχαν καθαρό μυαλό. Ο προπονητής του Ολυμπιακού βρέθηκε και αυτός σε κακή βραδιά με άστοχες επιλογές τόσο στον καταρτισμό της εντεκάδας όσο και τη διαχείριση του αγώνα (και κατ’ επέκταση τις αλλαγές του).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος του επόμενου ματς με τον ΠΑΟΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (14/5, 20:00), θα πραγματοποιηθεί η φιέστα για την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Πρωταθλήματος Ελλάδας και 47ου στην ένδοξη ιστορία του συλλόγου.

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς επανέφερε βασικούς ποδοσφαιριστές στην εντεκάδα, διατηρώντας μόνο τον Αβραάμ Παπαδόπουλο από την ομάδα που άρχισε το τελευταίο παιχνίδι Πρωταθλήματος στην έδρα του Άρη (8/5, 0-1). Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος και Ρέαμπτσιουκ.

Οι Εμβιλά και Μαντί Καμαρά ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι. Ο Λόπες κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Ροντρίγκες την αριστερή και ο Αγκιμπού Καμαρά αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισαν οι Κρίστινσον, Μπουχαλάκης, Κούντε, Βρουσάι, Μασούρας, Βαλμπουενά, Τικίνιο, Κανέ και Σισέ. Ο κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 25 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τον τρίτο τερματοφύλακα Τζολάκη και τους Ανδρούτσο, Μπαγκαλιάνη, Φαντιγκά και Καρβάλιο.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με σύστημα 4-3-3. Ο Μπρινιόλι κάθισε στο τέρμα, με τους Κώτσιρα, Σένκεφελντ, Σάρλια και Σάντσες ως τετράδα στην άμυνα. Οι Κουρμπέλης, Αλεξανδρόπουλος και Βιγιαφάνιες έπαιξαν στον άξονα, με τους Αϊτόρ, Ιωαννίδη και Παλάσιος στην επίθεση.

Ο Ολυμπιακός εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να πιέσει έχοντας την εδαφική υπεροχή. Ο Παναθηναϊκός είχε εξ αρχής παθητικό ρόλο. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν δύο φάουλ από δεξιά και ένα κόρνερ από αριστερά, τα οποία πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Στο 7′, ο Λόπες εκτέλεσε φάουλ από δεξιά προς το δεύτερο δοκάρι, ο Σωκράτης έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και πέρασε παράλληλα με την εστία. Στο 9′, ο Μπρινιόλι έκανε λανθασμένη απομάκρυνση με την μπάλα στα πόδια, ο Αγκιμπού έγινε αποδέκτης και σούταρε με το δεξί εκτός περιοχής, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, ο Παναθηναϊκός πήρε κεφάλι στο σκορ. Ο Κουρμπέλης έδιωξε όπως-όπως με το κεφάλι στο χώρο του κέντρου μία μπαλιά του Λαλά από την άμυνα, η μπάλα έφτασε στον Παλάσιος, ο οποίος ελίχθηκε στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, πέρασε τον Αβραάμ και σούταρε με το δεξί (προλαβαίνοντας και τον Ρέαμπτσιουκ), στέλνοντάς τη στη δεξιά γωνία της εστίας. Στο 11′, οι φιλοξενούμενοι έκαναν το 0-1 στην πρώτη επίσκεψή τους στα καρέ του Βατσλίκ.

Στο 15′, ο Παλάσιος ξεχύθηκε στην αντεπίθεση μετά την κάθετη πάσα του Αϊτόρ και σούταρε με το δεξί εντός περιοχής και ο Τσέχος τερματοφύλακας απομάκρυνε τον κίνδυνο. Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στο αμυντικό τρανζίσιον όταν έχανε την μπάλα. Στο 18′, το μακρινό αριστερό σουτ του Λόπες δεν ανησύχησε τον Μπρινιόλι, ο οποίος μπλόκαρε σταθερά. Ο Ιωαννίδης έπεσε στο έδαφος λόγω προβλήματος τραυματισμού στο αριστερό γόνατο. Ο Έλληνας επιθετικός συνέχισε κανονικά το ματς.

Στο 21′, ο Αγκιμπού σούταρε με το δεξί εντός περιοχής, με τον Μπρινιόλι να μπλοκάρει χωρίς πρόβλημα. Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού είχε τη δυνατότητα πάσας προς τα αριστερά. Ο Ιωαννίδης έπεσε ξανά στο χορτάρι. Οι Πράσινοι είχαν αρχίσει τις καθυστερήσεις. Τελικά, ο επιθετικός του Παναθηναϊκού αντικαταστάθηκε από τον Καρλίτος στο 23′. Στο 24′, ο Αϊτόρ εκτέλεσε φάουλ στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και η μπάλα πήρε ύψος, καταλήγοντας άουτ.

Ο Ολυμπιακός είχε σε κακή βραδιά τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν μία ταχύτητα κάτω από τις απαιτήσεις του ντέρμπι. Ίσως, έπρεπε να γίνει άμεσα αλλαγή στο κέντρο της άμυνας. Ο Εμβιλά είχε γυρίσει σε θέση λίμπερο, παίρνοντας την πρώτη πάσα από την άμυνα. Στο 30′, ο Πρωταθλητής Ελλάδας είχε τους δύο στόπερ του με κίτρινη κάρτα από το 30ό λεπτό… Ο Μαρτίνς σήκωσε τον Σισέ, ο οποίος έκανε γρήγορο ζέσταμα για να μπει στο ματς.

Οι Ερυθρόλευκοι έχαναν πολύ εύκολα την μπάλα και ο αντίπαλος έβγαινε γρήγορα στην κόντρα επίθεση. Στο 32′, ο Ροντρίγκες ελίχθηκε από αριστερά και σούταρε με το δεξί, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από την εστία. Προθέρμανση έκανε και ο Τικίνιο. Τα κόρνερ ήταν 3-0 στο 36′. Ο Λόπες εκτέλεσε το τρίτο στο 36′ από αριστερά, ο Σωκράτης έπιασε την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Μπρινιόλι μπλόκαρε δύσκολα με διπλή προσπάθεια.

Στο 38′, ο Λόπες πέρασε την μπάλα από το τείχος σε εκτέλεση φάουλ, στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, αλλά αυτή πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Ιταλού τερματοφύλακα. Ο Ολυμπιακός έψαχνε το γκολ, όμως η εδαφική του υπεροχή ήταν ανούσια. Στο 41′, ο Αβραάμ ρίσκαρε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα σε μαρκάρισμα πάνω στον Παλάσιος στο χώρο της μεσαίας γραμμής και δέχθηκε τις παρατηρήσεις από τον Ισραηλινό διαιτητή. Πάντως, ήταν θέμα χρόνου να αντικατασταθεί ο 38χρονος Αβραάμ.

Στο 44′, ο Ρέαμπτσιουκ σέντραρε από αριστερά, ο Λόπες υπό πίεση έπιασε αριστερό βολέ από το ύψος του πέναλτι και ο Μπρινιόλι μπλόκαρε. Η μπάλα δεν είχε δύναμη και στόχευση σε κάποια γωνία και ήταν εύκολη απόκρουση για τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού. Τρία ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο. Στο 45’+1′, ο Ολυμπιακός «άγγιξε» την ισοφάριση. Ο Ροντρίγκες δέχθηκε την μπαλιά από τον Αγκιμπού και λίχθηκε υπέροχα από αριστερά. Ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήριο μπήκε στην περιοχή, «αδειάζοντας» τον Κώτσιρα, και σούταρε δυνατά με το δεξί, όμως ο Μπρινιόλι έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ (πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του). Ο Θρύλος τελείωσε το πρώτο μέρος με ποσοστό κατοχής υπέρ του (66%-34%), αλλά πίσω στο σκορ με 1-0.

Με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε τις δύο αλλαγές που έβλεπε όλος ο κόσμος ότι έπρεπε να γίνουν από το πρώτο μέρος. Ο Τικίνιο πήρε τη θέση του αρνητικού Αγκιμπού και ο Σισέ αντικατέστησε τον Αβραάμ. Αλλαγή έκανε και ο Παναθηναϊκός, με τον Πέρεθ να παίρνει τη θέση του Αλεξανδρόπουλου. Ο Ολυμπιακός έπαιζε πια με σύστημα 4-4-2, ενώ ο Κουρμπέλης είχε γυρίσει στο κέντρο της άμυνας για τους Πράσινους, που αγωνίζονταν, πλέον, με τρεις στόπερ.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν την μπάλα στα πόδια τους και προσπαθούσαν να απειλήσουν πιέζοντας τους αντιπάλους. Οι Πράσινοι έπαιζαν άμυνα, αλλά παρέμεναν επικίνδυνοι στην επιθετική μετάβαση. Ο Ολυμπιακός έψαχνε τις σέντρες από τα άκρα και δεν είχε κάθετο παιχνίδι. Οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν το πρώτο τους κόρνερ στο 54′ και έκαναν το 0-2. Ο Αϊτόρ εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Σένκεφελντ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και με καρφωτή κεφαλιά βρήκε δίχτυα. Ο στόπερ του Παναθηναϊκού βγήκε στην πλάτη του Παπασταθόπουλου.

Οπαδοί του Ολυμπιακού δεν πίστευαν αυτά που έβλεπαν και άρχισαν να αποδοκιμάζουν την ομάδα, με γιουχαΐσματα και συνθήματα. Χρόνος υπήρχε, αλλά οι γηπεδούχοι έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν. Στο 63′, ο Χατζηγιοβάνης αντικατέστησε τον Αϊτόρ και ο Βιτάλ τον Παλάσιος. Στο 64′, ο Βαλμπουενά πήρε τη θέση του Ροντρίγκες. Οι τελικές προσπάθειες ήταν 13-6, αλλά το σκορ 0-2 υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο αγώνας διεκόπη για ένα πεντάλεπτο λόγω των καπνογόνων στο πέταλο των οργανωμένων οπαδών της Θύρας 7. Έπρεπε να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και το ματς άρχισε ξανά στο 68′.

Στο 71′, ο Ο Ολυμπιακός μείωσε σε 2-1. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και ο Τικίνιο με το στήθος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο Θρύλος είχε ακόμα… ζωή στο παιχνίδι. Ο Βραζιλιάνος κυνηγός βγήκε στην πλάτη της άμυνας και σκόραρε ένα δύσκολο γκολ. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν και στον τέταρτο μεταξύ τους αγώνα.

Η είσοδος του Βαλμπουενά έδωσε ώθηση στους Πειραιώτες. Στο 78′, ο Χουάνκαρ πήρε τη θέση του Κουρμπέλη. Στο 79′, ο Ολυμπιακός έκανε διπλή αλλαγή. Ο Κανέ αντικατέστησε τον Εμβιλά και ο Μασούρας τον Λόπες. Οι γηπεδούχοι είχαν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και έψαχναν την ισοφάριση. Ο Παναθηναϊκός αμυνόταν μαζικά και έκανε μονίμως καθυστερήσεις. Είχαμε φτάσει αισίως το 87ο λεπτό, αλλά δεδομένα θα υπήρχαν αρκετά λεπτά καθυστερήσεων. Οι Ερυθρόλευκοι δεν είχαν ευκαιρίες μετά τη μείωση του σκορ.

Στο 90′, ο Σωκράτης πήρε την μπάλα κάτω από τη μεσαία γραμμή και σούταρε με το δεξί εκτός περιοχής, για να μπλοκάρει ο Μπρινιόλι. Επτά ήταν λεπτά των καθυστερήσεων. Θα μπορούσαν να ήταν και περισσότερα. Οι τελικές προσπάθειες ήταν 18-7. Ο Σισέ έπαιξε σέντερ φορ στο φινάλε. Οι φιλοξενούμενοι διέκοψαν τρεις φορές το ματς στον εξτρά χρόνο, κάνοντας καθυστερήσεις. Έτσι, το τελικό 1-2 έμεινε μέχρι το τέλος. Το παιχνίδι έληξε ακριβώς στο 90’+7′.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-2

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 71′ Τικίνιο / 11′ Παλάσιος, 54′ Σένκεφελντ

Διαιτητής: Ρόι Ρέινσχρεϊμπερ (Ισραήλ)
Βοηθοί: Νταβίντ Μπιτόν (Ισραήλ), Σαγκί Μετζάμπερ (Ισραήλ)
Τέταρτος: Σπυρίδων Ζαμπαλάς (ΕΠΣ Ηπείρου)
Διαιτητής VAR: Ζιβ Άντλερ (Ισραήλ)
Διαιτητής AVAR: Θεόφιλος Μωϋσιάδης (ΕΠΣ Ηπείρου)

Κίτρινες κάρτες: 26′ Παπαδόπουλος, 30′ Παπασταθόπουλος, 75′ Ελ Αραμπί / 22′ Ιωαννίδης, 29′ Αλεξανδρόπουλος, 75′ Πέρεθ, 89′ Σάρλια, 90’+6′ Μπρινιόλι

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος (46′ Σισέ), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (79′ Κανέ), Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά (46′ Τικίνιο), Λόπες (79′ Μασούρας), Ελ Αραμπί, Ροντρίγκες (64′ Βαλμπουενά).

Παναθηναϊκός (Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Σάρλια, Σάντσες, Κουρμπέλης (78′ Χουάνκαρ), Αλεξανδρόπουλος (46′ Πέρεθ), Βιγιαφάνιες, Παλάσιος (63′ Βιτάλ), Ιωαννίδης (23′ Καρλίτος), Αϊτόρ (63′ Χατζηγιοβάνης).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς