22.6 C
Athens

Με 36 ομάδες από το 2024-2025 Champions, Europa και Conference League: Όλες οι νέες αλλαγές της UEFA

Η UEFA ανακοίνωσε τεράστιες αλλαγές στο φορμάτ των διοργανώσεών της από τη σεζόν 2024/2025 με σημαντικότερες εξ αυτών την αύξηση των ομάδων που θα δίνουν πλέον οχτώ παιχνίδια στην πρώτη φάση

Μια σειρά αλλαγών θα υπάρξει από τη σεζόν 2024-2025 στο φορμάτ των τριών ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη (10/5) τι θα ισχύσει ακριβώς ενώ είναι γεγονός η αύξηση των ομάδων από 32 σε 36 και στις τρεις διοργανώσεις (Champions League, Europa League, Conference League).

https://athlosnews.gr/to-krisimo-stavrodromi-tou-olybiakou-kai-to-eperchomeno-tsounami-tis-uefa/

Η αύξηση των ομάδων ωστόσο θα είναι μάλλον η… μικρότερη αλλαγή μπροστά σε όσες ακολουθούν. Πιο συγκεκριμένα, η UEFA γνωστοποίησε πως για το Champions League αντί για την παραδοσιακή φάση των ομίλων θα υπάρχει ένας μόνο όμιλος που θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετέχουσες ομάδες.

Κάθε μία καλείται να δώσει ένα μίνιμουμ 8 αγώνων (4 εντός έδρας και 4 εκτός έδρας) συγκριτικά με πριν που οι αγώνες ήταν 6 και κόντρα σε 3 ομάδες (εντός και εκτός έδρας).

Οι οχτώ ομάδες που θα βρίσκονται στην κορυφή αυτού του ενιαίου ομίλου θα προκρίνονται απευθείας στη νοκ άουτ φάση, ενώ οι υπόλοιπες 16 ομάδες θα συμμετέχουν σε μια διαδικασία πλέι οφ (διπλά ματς) διεκδικώντας τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια. Τίποτα δεν αλλάζει από τη φάση των «16» και έπειτα (διπλά ματς, εντός και εκτός έδρας χωρίς να μετράει το εκτός έδρας γκολ).

Παράλληλα, τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο, με μόνη διαφορά για το Conference ότι θα διατηρηθούν οι έξι αγωνιστικές ημέρες και όχι οχτώ όπως στις άλλες δύο διασυλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις (σε σχέση με τις 32 που είναι σήμερα), οι δύο θα πηγαίνουν στις χώρες με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στα ευρωπαϊκά κύπελλα της αμέσως προηγούμενης σεζόν. Αν αυτό εφαρμοζόταν άμεσα, την επόμενη χρονιά η Αγγλία θα εξασφάλιζε μία πέμπτη θέση για το Champions League, ενώ ένα επιπλέον εισιτήριο θα κέρδιζε η Ολλανδία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς