20.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Η αξιολόγηση του ρόστερ και η διφορούμενη περίπτωση του Λόπες

Η εκτίμηση στο έμψυχο δυναμικό και η διπλή ερμηνεία στην περίπτωση του Ρόνι Λόπες αναφορικά με τη σεζόν του στους Ερυθρόλευκους

Μετά τη μαθηματική κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου και 47ου Πρωταθλήματος στην ιστορία του, με δήλωση μαγκιάς και ανωτερότητας στην έδρα του ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να δώσει ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής, στα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια, σε ποδοσφαιριστές χωρίς μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Ήδη, η αρχή θα γίνει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με την ανακοίνωση της αποστολής να επιφυλάσσει αέρα ανανέωσης στην 23άδα. Αίσθησή μας είναι πως στο επόμενο ματς, αυτό της Τετάρτης (11/5) με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί με βασική σύνθεση, αλλά έως το τέλος της σεζόν υπάρχει η δυνατότητα να δούμε και παίκτες που δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους.

Για να είμαστε ρεαλιστές, ο προπονητής έχει πάρει τις αποφάσεις του για το ποιοι τού κάνουν και ποιοι όχι ενόψει της επόμενης ποδοσφαιρικής χρονιάς. Ο Πέδρο Μαρτίνς δουλεύει την ομάδα τέσσερα ολόκληρα χρόνια και γνωρίζει έπειτα από ένα χρόνο δουλειάς με το συγκεκριμένο γκρουπ παικτών σε ποιους μπορεί να βασιστεί και στο μέλλον.

Είναι σαφές πως η αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού έχει, ήδη, γίνει τόσο από το προπονητικό επιτελείο όσο και τους υπεύθυνους του μεταγραφικού σχεδιασμού. Ίσως, προκύψουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην εκτίμηση για ορισμένους παίκτες, αλλά τέσσερις αγώνες απομένουν, οπότε το δείγμα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ακολουθεί ένα κομβικό καλοκαίρι όπου θα χρειαστεί μεγάλη «ένεση» ποιότητας στο ρόστερ και σε καθοριστικές θέσεις της εντεκάδας, οπότε η αστοχία στις προσθήκες πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή συγκριτικά με τις τελευταίες δύο καλοκαιρινές μεταγραφικές περιόδους.

Οι δύο διαδοχικές εξαιρετικές εμφανίσεις του Ρόνι Λόπες απέναντι σε ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ έχουν σηκώσει μπόλικη συζήτηση για το αν άξιζε χρόνο περισσότερο συμμετοχής και αν αδικήθηκε από τον Μαρτίνς. Όλες οι απόψεις έχουν τα υπέρ και τα κατά, προσωπικά έγραψα τι πιστεύω μετά την γκολάρα που πέτυχε κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Λόπες πήρε ευκαιρίες στο πρώτο μισό της σεζόν, στο δεύτερο κομμάτι «ξεχάστηκε» στον πάγκο, ενώ σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει και ο ίδιος περισσότερο τον εαυτό του. O απολογισμός των τεσσάρων γκολ και των τεσσάρων ασίστ σε 24 συμμετοχές (τις 10 ως βασικός), δεν δικαιολογεί το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο Ολυμπιακός στη Σεβίλλη για να αποκτήσει τα ποδοσφαιρικά του δικαιώματα.

Η αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού πρέπει να πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Kαι το βασικό ζητούμενο για τις μεταγραφές είναι η απόκτηση ποιοτικών ποδοσφαιριστών, που θα ενσωματωθούν άμεσα στο υπόλοιπο σύνολο και θα έχουν διάρκεια στην απόδοσή τους. Πρέπει να προέρχονται από «γεμάτες» σεζόν με αποδεδειγμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ένας winger θα πρέπει να παίζει πάνω στη γραμμή και να έχει δώσει διαπιστευτήρια σε δημιουργία και εκτέλεση. Το ίδιο ισχύει και για κάθε θέση της εντεκάδας. Oι Ερυθρόλευκοι πρέπει να είναι ακριβείς στις επιλογές τους και να πάρουν τα λιγότερα δυνατά ρίσκα.

Όσο για τον Λόπες; Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ποιότητά του. Η ρήτρα είναι υψηλή και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να δώσει 9.000.000 ευρώ στη Σεβίλλη μετά τη «χλωμή» σεζόν που έκανε ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός. Το ενδεχόμενο ενός νέου μονοετούς δανεισμού θα ήταν το ιδανικό, αλλά εδώ μπαίνει στην «εξίσωση» ο σύλλογος της Ανδαλουσίας, ο οποίος έχει συμβόλαιο με τον παίκτη έως το 2024 και θα ήθελε να απεμπλακεί από τη συγκεκριμένη συνεργασία δύο χρόνια νωρίτερα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς