21 C
Athens

Τεράστιο σοκ για τη Μαρσέιγ, η Φέγενορντ σε τελικό μετά από 20 χρόνια!

Η Φέγενορντ αποδείχτηκε σαφώς πιο δύσκολος αντίπαλος από τον ΠΑΟΚ για τη Μαρσέιγ και με το 0-0 του Βελοντρόμ σφράγισε το εισιτήριο για τον τελικό του Conference League στα Τίρανα

Από την εποχή που η Φέγενορντ αποτελούσε μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχουν περάσει κάμποσα χρόνια. Η ομάδα του Ρότερνταμ είναι εδώ και δεκαετίες ο τρίτος και… καταϊδρωμένος πόλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου, πολύ πίσω από τον Άγιαξ και την Αϊντχόφεν.

Με μόλις ένα πρωτάθλημα στον 21ο αιώνα (2017) και σταθερά στην τριτοτέταρτη θέση της Eredivisie, η άλλοτε κραταιά Φέγενορντ βρίσκεται σε παρατεταμένη παρακμή. Αυτή η παρακμή ωστόσο δεν εμπόδισε τους Ολλανδούς να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του Conference League, της διοργάνωσης που εγκαινίασε φέτος η UEFA για τις ομάδες που δεν τα πήγαν και τόσο καλά στο πρωτάθλημά τους την αμέσως προηγούμενη σεζόν, ώστε να βρεθούν στο Champions League ή έστω στο Europa.

Κι αν για μια ομάδα που απέχει σε σταθερή βάση από τις μεγάλες διακρίσεις, η πρόκριση (μετά από 20 χρόνια) σε έναν ευρωπαϊκό τελικό συνιστά επιτυχία, για τη Μαρσέιγ η αποτυχία είναι παταγώδης. Η καλή της μοίρα την έφερε κόντρα στον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά, τον οποίο απέκλεισε εύκολα με δυο νίκες και στον ημιτελικό γλίτωσε τα σαφώς μεγαλύτερα ονόματα της Ρόμα και της Λέστερ, αντιμετωπίζοντας τη Φέγενορντ.

Σε ένα ματς που όλοι περίμεναν βροχή από γκολ, όπως είχε συμβεί στο πρώτο παιχνίδι αλλά και στα δυο των Ολλανδών κόντρα στη Σλάβια Πράγας νωρίτερα, ο δείκτης του σκορ δεν κουνήθηκε και το 0-0 ήταν αυτό που έστειλε τους Ολλανδούς στα Τίρανα. Ναι, η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για έναν… παραδοσιακό ποδοσφαιρικό προορισμό, αλλά τι να γίνει που στο Air Albania των 22.500 θεατών δόθηκε από την UEFA το χρίσμα για να φιλοξενήσει τον πρώτο τελικό του νεότευκτου Conference.

Μετά από 20 χρόνια, η Φέγενορντ επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό. Τότε, ήταν εκείνη η οικοδέσποινα στο δραματικό 3-2 κόντρα στην Ντόρτμουντ, κάνοντας για δεύτερη φορά δικό της το (τότε) κύπελλο UEFA και νυν Europa League. Για την ιστορία, οι Ολλανδοί είναι άχαστοι σε ευρωπαϊκούς τελικούς έχοντας 3/3: το 1970 έγιναν η πρώτη ολλανδική ομάδα που σηκώνει το Πρωταθλητριών (2-1 τη Σέλτικ), το 1974 πήραν το UEFA σε διπλό τελικό με την Τότεναμ (συνολικό σκορ 4-2) και για το 2002 τα είπαμε…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς