18.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4/5: Πανηλειακός – Ολυμπιακός 0-5 και η ερυθρόλευκη αυτοκρατορία ξεκινά (vid)

Πριν από ακριβώς 25 χρόνια, ο Ολυμπιακός σφράγισε το πρώτο πρωτάθλημα της εποχής Κόκκαλη, ξεκινώντας μια ανεπανάληπτη δυναστεία που χάρη στον Βαγγέλη Μαρινάκη παραμένει κραταιότατη μέχρι σήμερα

Η σεζόν 1996-1997 ήταν πραγματικά ιστορική για τον Ολυμπιακό αφού επανήλθε τις κατακτήσεις πρωταθλημάτων μετά από τα εννέα πέτρινα χρόνια. Στον πάγκο της ομάδας ήταν ο αναμορφωτής της Ντούσαν Μπάγεβιτς και το ρόστερ είχε εμπλουτιστεί με νεαρούς Έλληνες και ξένους από το ελληνικό πρωτάθλημα όπως οι Νινιάδης, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς και Ανατολάκης, μαζί με τους «παλιούς» Ίβιτς, Καραπιάλη, Καραταΐδη, Γεωργάτο, τον νεαρό Ελευθερόπουλο στο τέρμα και τον Σίνισα Γκόγκιτς που ήρθε μεσούσης της σεζόν από την Κύπρο, δημιούργησαν μία σταθερή και αποτελεσματική ομάδα που με το πέρασμα του χρόνου κατάφερε να προσφέρει πολύ όμορφο θέαμα στους φιλάθλους.

Αυτό ακριβώς έγινε σαν σήμερα το 1997 στο εθνικό στάδιο Πύργου όπου οι ερυθρόλευκοι έστησαν αψίδα θριάμβου επιστρέφοντας ουσιαστικά στον θρόνο του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Πέρασαν σαν σίφουνας από την πρωτεύουσα της Ηλείας οι παίκτες του Μπάγεβιτς σκορπίζοντας τον πολύ καλό τότε Πανηλειακό με 5-0, σε ένα γήπεδο γεμάτο από οπαδούς του Ολυμπιακού, την ίδια ώρα που η ΑΕΚ έχανε από τον ΠΑΟΚ μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου επέστρεψε στον θρόνο του και το πανηγύρι των οπαδών του ξεκίνησε εκείνη την Κυριακή για να κορυφωθεί μετά από τρεις εβδομάδες με την επίσημη λήξη του. Η επιστροφή αυτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, καθώς οι Πειραιώτες βρέθηκαν από την πρώτη κιόλας αγωνιστική στο πλατύσκαλο του βαθμολογικού πίνακα και εκεί παρέμειναν μέχρι το τέλος.

Στο αγωνιστικό σκέλος, έλαμψε το άστρο του πρώτου σκόρερ εκείνης της χρονιάς, Αλέξη Αλεξανδρή, ο οποίος πέτυχε τρία γκολ στο 17′, 26′, και 60′ απλοποιώντας την κατάσταση για την ομάδα. Τα άλλα δύο τέρματα πέτυχαν οι Βαρεσάνοβιτς στο 77′ και Γκόγκιτς στο 83′.
Μετά το τέλος του αγώνα τα αστέρια του Ολυμπιακού τα «έσπασαν» μέχρι πρωίας στα «Αστέρια» της Γλυφάδας με τα τραγούδια του Πασχάλη Τερζή και της Λίτσας Γιαγκούση.

Σίνισα Γκόγκιτς Αστέρια 1997

Το τέλος του πρωταθλήματος βρήκε τον Ολυμπιακό θριαμβευτή με 12 βαθμούς διάφορα από τη δεύτερη ΑΕΚ και παθητικό μόλις 14 τέρματα. Ήταν η αρχή της ερυθρόλευκης αυτοκρατορίας στα χρόνια του Σωκράτη Κόκκαλη…

04/05/1997
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
31η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
0-5
17′ – 26′ – 60′ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ, 77′ ΒΑΡΕΣΑΝΟΒΙΤΣ, 83′ ΓΚΟΓΚΙΤΣ

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4/5

04/05/1970
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
29η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
0-2

04/05/1980
ΡΟΔΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
32η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
1-2
18′ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, 65′ Χαστάλης, 66′ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

04/05/2003
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
28η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
0-3
5′ – 20′ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ, 74′ ΚΑΡΕΜΠΕ

Επιμέλεια αφιερώματος: Στράτος Καββάδας – Νίκος Φωλόπουλος

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς