25.4 C
Athens

Ολυμπιακός – Μονακό: Ο… αφοπλισμός των «τριών» που οδηγεί στο Βελιγράδι

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τους τρεις πιο επικίνδυνους παίκτες των Μονεγάσκων που καλείται να περιορίσει ο Ολυμπιακός προκειμένου να τσεκάρει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ

Η μεγάλη ώρα πλησιάζει και το καθοριστικό Game 5 βρίσκεται προ των πυλών (21:30) στην πιο σκληρή προημιτελική σειρά της φετινής Euroleague. Στο κατάμεστο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός ψάχνει την τρίτη νίκη του που θα τον στείλει στο Final-4 του Βελιγραδίου προκειμένου να επιστρέψει στο κορυφαίο μπασκετικό ραντεβού της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 2017.

Σε αυτά τα Playoffs, ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης δεν έχει «πληγωθεί» από τον κορυφαίο παίκτη των Μονεγάσκων, Μάικ Τζέιμς, ο οποίος έτσι και αλλιώς παίρνει πολλές προσπάθειες και στη σειρά είναι άστοχος. Και στο δεύτερο παιχνίδι, όταν η Μονακό «έσπασε» την έδρα, άρχισε να σκοράρει από τη στιγμή που η ομάδα του είχε περάσει μπροστά στο σκορ. Η «ζημιά» έχει γίνει από τρεις Αμερικανούς, που βασίζονται στο επιθετικό τους ταλέντο και ένστικτο, ενώ οι δύο από τους τρεις στηρίζονται στην αθλητικότητα και την εκρηκτικότητα.

Ο Ντουέιν Μπέικον είναι η βασική απειλή για τους Ερυθρόλευκους. Αν εξαιρεθεί η συγκομιδή των 2 πόντων του στο Game 1, από εκεί και πέρα ο Αμερικανός φόργουορντ έχει βγει μπροστά με το παιχνίδι απομόνωσης που τού αρέσει να κάνει τη διαφορά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίος παίκτης, έχοντας υπάρξει starter σε ομάδες του ΝΒΑ. Είναι αθλητής κορυφαίου αγωνιστικού επιπέδου.

Ο 27χρονος άσος έχει 15.8 πόντους κατά μέσο όρο στην προημιτελική σειρά με 52.8% στα δίποντα και 43.8% στα τρίποντα. Δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του και το ζητούμενο είναι να πιεστεί από την άμυνα και να βγει έξω από τα νερά του. Στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης, ο Μπέικον είχε κατά μέσο όρο 13.8 πόντους με χαμηλότερα ποσοστά (45.7% στα δίποντα, 41.4% στα τρίποντα). Επίσης, είχε μόλις 0.9 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ στην προημιτελική σειρά με τον Ολυμπιακό μετράει 2.2 ανά ματς…

Ο δεύτερος Αμερικανός που έχει «πληγώσει» τον Ολυμπιακό είναι ένας βετεράνος, ο Γουίλ Τόμας, ο οποίος δεν διακρίνεται για την αθλητικότητα και την ταχύτητά του. Ποτέ δεν ήταν τέτοιος φόργουορντ, ενώ πια έχουν περάσει και τα χρόνια. Ωστόσο, ο Αμερικανός φόργουορντ έχει πολύ μπάσκετ μέσα του και «γλυκό» σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, ενώ βασίζεται στο μυαλό και τις τοποθετήσεις του και στις δύο ρακέτες.

Ο 36χρονος παίκτης είχε κατά μέσα όρο 6.9 πόντους στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας, αλλά στα Playoffs έχει «εκτοξεύσει» τους αριθμούς του, καθώς μετράει 11.8 πόντους κατά μέσο όρο με 63% στα δίποντα και 57.1% στα τρίποντα. Στην κανονική διάρκεια, είχε κατά μέσο όρο 64.8% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα. Δεν είναι μόνο ότι ουσιαστικά έχει διπλασιάσει το μέσο όρο στους πόντους, αλλά επηρεάζει και τον Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος έτσι και αλλιώς παίζει πολύ, αλλά πρέπει να καταναλώνει ακόμα περισσότερη ενέργεια στην άμυνα για να αναχαιτίσει το «ματσάρισμά» του.

O τρίτος Αμερικανός που έχει προκαλέσει προβλήματα στον Κυπελλούχο Ελλάδας είναι ο Ντόντα Χολ, ο οποίος και αυτός ανέβασε τους μέσους όρους του στα Playoffs. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 8.2 πόντους με 76.3% στα δίποντα, ενώ στην προημιτελική σειρά μετράει 10.5 πόντους με το εξωπραγματικό 84.2% στα δίποντα (16/19). Είναι ένας αθλητικός ψηλός και έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει έναν διαθέσιμο σέντερ, τον Μουσταφά Φαλ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να παίζει για… δύο και έχει διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού.

Ο Χασάν Μάρτιν έχει απουσιάσει από τα προηγούμενα τέσσερα ματς λόγω τραυματισμού και το ιδανικό θα είναι να αγωνιστεί στο κομβικό Game 5, έστω και για λίγα ποιοτικά λεπτά. Ο Αμερικανός σέντερ είναι ο αθλητικός ψηλός του Ολυμπιακού, μπορεί να «ματσάρει» καλύτερα τον Χολ, ενώ στην επίθεση είναι δεδομένο πως συνεργάζεται άψογα με τον Κώστα Σλούκα σε πικ εντ ρολ καταστάσεις.

Αυτοί οι τρεις παίκτες της Μονακό (Μπέικον, Τόμας, Χολ) πρέπει να δουν τους προσωπικούς αριθμούς τους να πέφτουν στο τελευταίο ματς. Μέσα από την ομαδική δουλειά στην άμυνα, δεν πρέπει να βρουν ρυθμό στην επίθεση. Άλλωστε, οι δύο από τους (Μπέικον και Τόμας) δημιουργούν για τον εαυτό τους, ενώ ο τρίτος (Χολ) αξιοποιεί συνεργασίες κάτω από το καλάθι και είναι σέντερ που αν κοπεί η τροφοδοσία χάνει μεγάλο μέρος της δυναμικής του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς