14.4 C
Athens

Όταν ο Ρόνι το «παστελώνει» και η «εξυγίανση» παγώνει

Ο Λόπες που «ξέρανε» κόσμο σε «νεκρό» χρόνο, το Πρωτάθλημα που ανυπομονούμε να πανηγυρίσουμε και ένα υστερόγραφο για την τρέχουσα σεζόν του Ολυμπιακού. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

«Καλή» νίκη. Η 22η στη Super League σε σύνολο 31 αγώνων (22-7-2). Με το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» να παραμένει αλώβητο (13-3-0). Με γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα. Ο Ρόνι Λόπες πέτυχε το ωραιότερο γκολ της σεζόν με άπιαστο αριστερό σουτ στην κίνηση εντός περιοχής και «τέζαρε» τον ΠΑΣ Γιάννινα και την «εξυγίανση», που… πάγωσε και έψαχνε για μία ακόμα φορά τι θα ισχυριστεί για να κάνει το άσπρο-μαύρο.

Πόνεσε αυτό το «buzzer beater» και άρχισαν να μετρούν τις καθυστερήσεις, την ώρα που οι Ηπειρώτες μείωσαν σε 2-1 στο 45+3′ και ενώ ο διαιτητής Καραντώνης είχε υποδείξει δύο λεπτά καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο. Λεπτομέρεια, για τους τσακωμένους με την αλήθεια. Όπως «λεπτομέρεια» για όλους αυτούς τους τύπους είναι και πέναλτι που αρνήθηκαν Καραντώνης και VAR (Γκορτσίλας) στη χερούκλα του Εραμούσπε με το σκορ στο 2-1, αλλοιώνοντας την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Ένας βαθμός σε πέντε αγώνες έχει απομείνει για τη μαθηματική κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Και όσοι «ανησυχούσαν» ότι μπορεί να χαθεί αυτός ο τίτλος, μπορούν να ηρεμήσουν. Πώς και από ποιον να χαθεί αυτό το Πρωτάθλημα; Ακόμα και στα «χειρότερά» μας, όπως λένε ορισμένοι, η διαφορά ποιότητας και κλάσης είναι υπαρκτή και δεδομένη. Κάποιοι πανηγυρίζουν που είναι 13 βαθμούς πίσω, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, στο -19 από τον Ολυμπιακό, ενώ κάποιοι άλλοι στο -21 γενικότερα αισθάνονται αδικημένοι.

Οι Ερυθρόλευκοι, όμως, είναι αυτοί που θα πανηγυρίσουν για τον σωστό λόγο και όχι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όπως πράττουν μονίμως οι αντίπαλοί του. Για τρίτη διαδοχική χρονιά και 22η φορά τα τελευταία 26 χρόνια. Την Τετάρτη (4/5), στην Τούμπα, ο Θρύλος έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο Πρωτάθλημα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ιδανική συγκυρία για να μπει «φερμουάρ» στο στόμα των ασεβών.

Ο Πέδρο Μαρτίνς αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε αυτήν την τετραετία και διανύει το χειρότερο διάστημά του στον Ολυμπιακό με αμφιλεγόμενες επιλογές, κακό κοουτσάρισμα και περίεργη διαχείριση. Σε ματς που «στράβωσε» από το 2-0 και έγινε 2-2, ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής «κάηκε» στο ζέσταμα και δεν έπαιξε ως αλλαγή, έστω προς το τέλος. Σε περίπτωση που παρέμενε το 2-2, η συζήτηση για τη μη χρησιμοποίηση του Κώστα Φορτούνη θα ήταν το θέμα συζήτησης της Δευτέρας.

Ο Ρόνι Λόπες εξελίχθηκε σε μορφή της αναμέτρησης στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» λόγω του νικητήριου γκολ. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός έπαιξε στο Πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά τις 23/1 και το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα για την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος (2-0). Είχε παροπλιστεί αγωνιστικά εδώ και περίπου τρεις μήνες, έχοντας μία συμμετοχή στο Κύπελλο (στη ρεβάνς με τον Παναιτωλικό στις 9/2) και μία συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ, στον πρώτο αγώνα με την Αταλάντα (17/2). Όλες και όλες τρεις παρουσίες ως αλλαγή (για λίγα λεπτά) από τις 23/1 μέχρι τις 2/5.

Το ερώτημα αν θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από τα 3 γκολ και τις 4 ασίστ σε 23 συμμετοχές που έχει μέχρι τώρα στη σεζόν, δεν θα απαντηθεί ποτέ. Το σίγουρο είναι πως δεν έπαιξε σε μία σειρά αγώνων για να βγάλει την αποδεδειγμένη ποιότητα που έχει. Ίσως, και να αδικήθηκε από τον κόουτς Μαρτίνς, όπως αναφέρουν ορισμένοι, αν και δεν συμφωνώ. Δεν περιμέναμε αυτήν την γκολάρα με το αριστερό σε «νεκρό» χρόνο για να διαπιστώσουμε τι παίκτη απέκτησε ως δανεικό ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι. Και ο ίδιος, πάντως, δεν βοήθησε όσο θα έπρεπε τον εαυτό του (ήρθε με παραπανίσια κιλά και άργησε να προσαρμοστεί).

ΥΓ: Καλό είναι να γίνει μία απαραίτητη διευκρίνιση γιατί κοντεύει να χαθεί η μπάλα… Η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα χρήσιμη. Έχουμε επισημάνει πολλάκις την προβληματική σεζόν του Ολυμπιακού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η ανωτερότητά του από τους αντιπάλους του. Οι άλλες ομάδες πρέπει να προβληματιστούν που δεν κατάφεραν, έστω και για λίγο, να παρουσιαστούν ανταγωνιστικές στη μάχη του τίτλου και να παραμείνουν κοντά του στη βαθμολογία. Να υπάρχει λίγο σασπένς, ρε παιδί μου. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πει το παραμικρό για το αν αποδόθηκε δικαιοσύνη ή όχι. Η κατάταξη «μιλάει» από μόνη της. Και το 47ο Πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου θα πανηγυρίσουμε έντονα και, προφανώς, χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό. Το ζητούμενο για την επόμενη σεζόν είναι πάντα οι τίτλοι εντός συνόρων και να παίξει η ομάδα καλύτερο ποδόσφαιρο. Τελεία και παύλα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς