22.5 C
Athens

Ολυμπιακός: Έφυγε το βάρος με ωραίο μπάσκετ για 31 λεπτά και χαρακτήρα στα δύσκολα

Ο ψυχωμένος Ολυμπιακός πήρε πίσω το πλεονέκτημα έδρας και απέχει μία νίκη πριν από την επιστροφή στο Final-4 μετά το 2017. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Ολυμπιακός απάντησε στη Μονακό με το ίδιο νόμισμα, πήρε ξανά τον έλεγχο της σειράς και το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μόνο η ταπεινότητα θα φέρει το εισιτήριο για το Βελιγράδι. Απομένει ένα ακόμα βήμα. Μία ακόμα νίκη για το Final-4 της Euroleague. Το ιδανικό θα είναι να σημειωθεί την Παρασκευή (29/4) στο Μονακό. Υπάρχει η ασφάλεια του πέμπτου παιχνιδιού στο ΣΕΦ, αλλά όταν μπορείς να τελειώσεις μία δουλειά τότε καλό είναι να την τελειώνεις. Τόσο απλά.

Έφυγε ένα ψυχολογικό βάρος γιατί το break ήρθε την κατάλληλη στιγμή και στο πρώτο παιχνίδι επί γαλλικού εδάφους. Τώρα, η πίεση έχει περάσει στη Μονακό. Ο Κυπελλούχος Ελλάδας κέρδισε το Game 3 για πρώτη φορά σε σειρά Playoffs ως φιλοξενούμενος, σπάζοντας την αρνητική παράδοση των 6 αποτυχημένων προσπαθειών (0/6). Για 31 λεπτά, η ομάδα ήταν συγκεντρωμένη και προσηλωμένη στο πλάνο της παρά την κακή διαιτησία, φτάνοντας τη διαφορά μέχρι και τους 15 πόντους (58-73 στο 31′).

Η γαλλική ομάδα έκανε την αντεπίθεσή της στο τέταρτο δεκάλεπτο και προηγήθηκε με 80-79 στο 39′, «τρέχοντας» επιμέρους σκορ 22-6. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός επέδειξε ψυχραιμία και χαρακτήρα όταν το ματς πήγε να «στραβώσει». Μπορεί να διαθέτει παίκτες με εμπειρία (Πρίντεζης, Σλούκας, Παπανικολάου), αλλά η πλειοψηφία του ρόστερ τώρα μαθαίνει και «χτίζει» προσωπικότητα στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο της Ευρώπης. Αθλητές με επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας «μεγαλώνουν» αθλητικά μέσα από τέτοιες νίκες και ανεβαίνουν «πίστα», περνώντας στο επόμενο στάδιο, όπως ο φοβερός και τρομερός Βεζένκοβ.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το πιο «κλειστό» παιχνίδι από τα πέντε συνολικά ματς των δύο ομάδων στη σεζόν (3-2 προηγείται συνολικά στις νίκες) και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί. Μάλιστα, έβγαλε αντίδραση μετά τη βαριά ήττα στο ΣΕΦ και το -24, με την αντίπαλο να έχει το μομέντουμ και την έδρα. Είναι τέτοια η υφή των Playoffs, που η εικόνα και η τελική διαφορά δεν παίζουν ρόλο. Μετρούν οι νίκες και μόνο αυτές. Η ομάδα χρειάζεται άλλη μία. Έστω και με ένα πόντο. Είναι σημαντικό, όμως, το γεγονός πως οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης κέρδισαν το μοναδικό ματς με τη Μονακό που κρίθηκε με μονοψήφια διαφορά και στο κομμάτι της παραγωγικότητας. Με 87 πόντους ενεργητικό στην έδρα των αντιπάλων.

Είχαμε σημειώσει πριν από την τρίτη αναμέτρηση της προημιτελικής σειράς πως το ιδανικό θα είναι οι τρεις «σωματοφύλακες» του Ολυμπιακού να παίξουν καλά ταυτόχρονα. Το ζητούμενο ήταν να βγουν μπροστά και αυτό έπραξαν. Ο Σλούκας πέτυχε 21 πόντους με 7/9 σουτ εντός πεδιάς, ο Βεζένκοβ πρόσθεσε 17 με 4/9 σουτ εντός πεδιάς και 7/8 βολές, ενώ ο Ντόρσεϊ μπορεί να ήταν άστοχος με 4/13 σουτ συνολικά, αλλά μπήκε από νωρίς στο «πνεύμα» του αγώνα. Μπορεί να είχε μία κακή απόφαση στο τέλος με το σκορ στο 77-79, όταν θα μπορούσε να περιμένει (προτίμησε το drive και αστόχησε και ο Λι σκόραρε με τρίποντο το 80-79), αλλά δεν ήταν επιζήμιος και οι πόντοι του αποδείχθηκαν κρίσιμοι.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε 05:35 στον Λούντζη, ο οποίος όποτε παίρνει ευκαιρίες είναι πάντα θετικός, σκοράροντας 5 πόντους (1/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο), ενώ για μία ακόμα φορά το rotation ήταν σφιχτό και ουσιαστικά 7 παίκτες τράβηξαν το κουπί. Ο Πρίντεζης αγωνίστηκε ελάχιστα (02:52), ο Λαρεντζάκης 21 δευτερόλεπτα, την ώρα που ο ΜακΚίσικ έπαιξε μόλις 01:42. Ο Γουόκαπ ήταν X-Factor της αναμέτρησης τόσο για τους 13 πόντους που σημείωσε όσο και τις 6 ασίστ, αλλά και την επιρροή του στην άμυνα. Ο Σλούκας έριξε το βάρος στην εκτέλεση και όχι τόσο στη δημιουργία (2 ασίστ για 5 λάθη) και ο Αμερικανός γκαρντ προσέφερε πολλά και στο δημιουργικό/εκτελεστικό κομμάτι.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν πολύ καλά ποσοστά: 58.1% στα δίποντα (18/31) και 41.7% στα τρίποντα, με ψεγάδια τις 8 χαμένες βολές (21/29) και τα 15 λάθη. Η Μονακό έκανε σχεδόν τα μισά (8) και λίγο έλειψε να εκμεταλλευτεί αυτόν τον παράγοντα. Ο Ντουέιν Μπέικον είναι ο παίκτης που έχει προβληματίσει τον Ολυμπιακό σε αυτήν τη σειρά. Ο Μάικ Τζέιμς δεν έχει πονέσει τους Πειραιώτες μέχρι στιγμής. Στο Game 3 σκόραρε από τις αγαπημένες του βολές (10/10), μετρώντας 1/9 σουτ εντός πεδιάς, ενώ αποβλήθηκε και με 5 φάουλ λίγο πριν από το τέλος. Μπορεί στο δεύτερο παιχνίδι να «έγραψε» 23 πόντους, αλλά οι 21 εξ αυτών σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, όταν η Μονακό είχε, ήδη, αποκτήσει μεγάλη διαφορά. Στο σερί 20-0 της δεύτερης περιόδου, δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή.

ΥΓ: Το κόλπο είναι «φθηνό». Το έχουν κάνει και άλλοι. Μετά την εύκολη νίκη του Ολυμπιακού στο πρώτο ματς, ο προπονητής της Μονακό, Σάσα Ομπράντοβιτς, έριξε «σπόντες», τονίζοντας πως η ομάδα του πρέπει να προσαρμοστεί στο σκληρό παιχνίδι των Ερυθρόλευκων. Και είδαμε όλοι τη διαιτησία στο δεύτερο και τρίτο Game της σειράς, που ήταν κάτι παραπάνω από ιδανική για τη φιλοξενούμενη και τη γηπεδούχο ομάδα αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους το 2018, όταν βρισκόταν στον πάγκο της Ζαλγκίρις Κάουνας. Το μπάσκετ είναι άθλημα επαφών (όλες οι ομάδες της πρώτης ταχύτητας παίζουν έτσι) και αυτοί που προσπαθούν να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις αρνούνται να κατανοήσουν πως το πρόβλημα δεν είναι το μπασκετικό ξύλο που πέφτει σε κάθε αγώνα, αλλά τα διαιτητικά κριτήρια. Αν τηρείται η ίδια γραμμή και στις δύο ομάδες τότε δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα. Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν στη μία ομάδα επιτρέπεται να παίξει άμυνα και στην άλλη όχι. Τίποτα και κανένας, λοιπόν, δεν μπορούν να σταματήσουν τον Ολυμπιακό από την επιστροφή του στο Final-4 μετά το 2017.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς