26.1 C
Athens

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-1: Πίστεψε ότι προκρίθηκε και αποκλείστηκε… (vid)

Ο Ολυμπιακός βρήκε το γκολ που έψαχνε με το πεντακάθαρο πέναλτι στον Ελ Αραμπί, αλλά οι παίκτες του θεώρησαν ότι η πρόκριση τελείωσε στο 105' και το πλήρωσαν με την οδυνηρή ισοφάριση του Τσόλακ στο 108'

Ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το βράδυ της Τετάρτης (27/4) και χάρη στο εκτός έδρας γκολ οι Θεσσαλονικείς πήραν την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό (21/5). Ο πρώτος ημιτελικός στην Τούμπα είχε έρθει ισόπαλος 0-0 (21/4).

Οι Ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης, πληρώνοντας την αμυντική ολιγωρία τους μετά την επίτευξη του 1-0 στο 105′ της παράτασης, με τον Κένι Λαλά να… ξεχνιέται και να κρατάει οριακά on side τον Νέλσον Ολιβέιρα.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος αγωνίστηκε ως αλλαγή, ανατράπηκε από τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, αλλά ο απαράδεκτος διαιτητής Γκόμεθ χρειάστηκε τον VAR για να υποδείξει το εμφανέστατο πέναλτι. Ο Μαροκινός επιθετικός με ψύχραιμη εκτέλεση αλά Πανένκα έκανε το 1-0 στο 105′, αλλά ο Ολυμπιακός έμεινε στους πανηγυρισμούς και πίστεψε ότι προκρίθηκε. Αμέσως μετά το 1-0, ο Αντόνιο Τσόλακ μπήκε στο ματς και στο 109′ ισοφάρισε με προβολή σε 1-1 έπειτα από αμυντική αδράνεια του Ολυμπιακού, η άμυνα του οποίου κόπηκε στη μέση μετά το «γέμισμα» του Στέφαν Σβαμπ στη μεγάλη περιοχή.

Το παιχνίδι μπορούσε να είχε κριθεί στην κανονική του διάρκεια, με τις δύο ομάδες να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός, όμως, τις καλύτερες στιγμές, αλλά ο Γιώργος Μασούρας δεν κατάφερε σε τρεις περιπτώσεις (41′, 61′, 73′). Ο κόσμος των Πρωταθλητών Ελλάδας έδωσε βροντερό «παρών» στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά είδε την ομάδα του να αποκλείεται χωρίς να χάσει στους δύο ημιτελικούς και από έναν αντίπαλο που δεν ήταν καλύτερος.

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3 και μία αλλαγή σε σχέση με τον πρώτο ημιτελικό στην Τούμπα (21/4, 0-0), καθώς ο Σισέ αντικατέστησε τον τραυματία Μανωλά. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ. Ο Εμβιλά ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, με τον Μαντί Καμαρά σε ρόλο δεξιού εσωτερικού χαφ και τον Μπουχαλάκη ως αριστερό εσωτερικό μέσο. Ο Γκάρι Ροντρίγκες κάλυψε το δεξί «φτερό» και ο Μασούρας το αριστερό, με τον Τικίνιο στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ελ Αραμπί έμεινε στον πάγκο. Την 20άδα συμπλήρωσαν οι Τζολάκης, Κούντε, Λόπες, Ελ Αραμπί, Βρουσάι, Καρβάλιο, Αγκιμπού Καμαρά, Ουσεϊνού Μπα και Βαλμπουενά. Υπενθυμίζει πως ο κόουτς Μαρτίνς δεν είχε ανακοινώσει την αποστολή για τη ρεβάνς.

O Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Πασχαλάκης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο και Σίντκλεϊ. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής αγωνίστηκαν οι Αουγκούστο και Κούρτιτς, με τους Μπίσεσβαρ, Μουργκ και Α. Ζίβκοβιτς ως τριάδα πίσω από τον Άκπομ.

Ανώτερος ο Ολυμπιακός, αλλά κάτι έλειπε μπροστά

Ο Ολυμπιακός εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση να πιέσει ψηλά και να κυκλοφορήσει την μπάλα με ταχύτητα πάνω στο χορτάρι, όταν την έχει στην κατοχή του. Για την κρισιμότητα του αγώνα, υπήρχε ρυθμός και μπόλικη ένταση. Ο Μαντί πίεζε πολύ ψηλά (την πρώτη πάσα της άμυνας του ΠΑΟΚ) και ουσιαστικά βρισκόταν δίπλα στον Τικίνιο. Στο 6′, η σέντρα-σουτ του Ζίβκοβιτς από αριστερά δεν ανησύχησε τον Βατσλίκ και η μπάλα κατέληξε άουτ. Αυτή ήταν η πρώτη υποψία ευκαιρίας στο ματς.

Ο άσημος διαιτητής Γκόμεθ προκάλεσε νωρίς-νωρίς εκνευρισμό. Αρχικά, αρνήθηκε πεντακάθαρο κόρνερ υπέρ του Ρέαμπτσιουκ, ενώ υπέδειξε ένα-δύο αυστηρά φάουλ στο ξεκίνημα. Στο 11′, ο Ροντρίγκες έβγαλε συστημένη σέντρα για το κεφάλι του Τικίνιο, ο οποίος δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με την μπάλα και να την πιάσει [γεμάτα» με αποτέλεσμα να περάσει παράλληλα με την εστία. Ο Βραζιλιάνος έπρεπε να μπει πιο δυνατά και αποφασιστικά στη φάση.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν σταμάτησαν δευτερόλεπτο να επευφημούν την ομάδα τους. Όπως πάντα, «έπαιζαν» και εκείνοι… μπάλα με τον τρόπο τους. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ κυκλοφορούσαν την μπάλα μόνο μπροστά στη μεγάλη περιοχή τους και δεν μπορούσαν να απειλήσουν την εστία του Βατσλίκ. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν κλείσει τους διαδρόμους σε αυτό το ξεκίνημα. Είχαν μπει καλύτερα από τον αντίπαλο στο ματς, αλλά ήταν σαφές πως καμία ομάδα δεν ήθελε να πάρει ρίσκα στο παιχνίδι της μετά το ρευστό αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Στο 20′, υπήρξε διακοπή για ένα δίλεπτο προκειμένου οι Μουσουλμάνοι παίκτες των δύο ομάδων να φάνε κάτι λόγω της νηστείας για το Ραμαζάνι.

Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τη δεξιά πτέρυγα και ιδιαίτερα τον Γκάρι Ροντρίγκες. Από λανθασμένη πάσα του Μπουχαλάκη έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο ΠΑΟΚ απείλησε στο 24′, όταν ο Σίντκλεϊ επιχείρησε διαγώνιο σουτ από αριστερά και η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 26′, η μπάλα στρώθηκε στον Μπουχαλάκη εκτός μεγάλης περιοχής και ο Κρητικός μέσος έπιασε ένα ωραίο αριστερό σουτ, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη. Ήταν η δεύτερη καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό στην αναμέτρηση.

Απίστευτη χαμένη ευκαιρία από τον Μασούρα

Στο 28′, ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά. Σε αντεπίθεση, ο Ρέαμπτσιουκ έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο Τικίνιο έστρωσε στον Μαντί, ο οποίος πλάσαρε με το δεξί από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να «παγώσουν» τον αγωνιστικό ρυθμό, δείχνοντας ξεκάθαρα τη διάθεσή τους για ισοπαλία χωρίς σκορ.

Οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν αντεπίθεση στο 35′, ο Αουγκούστο επιχείρησε αριστερό σουτ εκτός περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Βατσλίκ. Στο 37′ αυτός ο απίθανος διαιτητής Γκόμεθ δεν υπέδειξε φάουλ-μαρς πάνω στον Μαντί, λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε με τίποτα φάουλ στα πέριξ της μεγάλης περιοχής των αντιπάλων. Στο 41′, ο Θρύλος έχασε τεράστια ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Πάλι με τον Γιώργο Μασούρα, όπως είχε συμβεί σε Λεωφόρο (με τον Παναθηναϊκό στο Πρωτάθλημα) και Τούμπα (με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο). Με «μαεστρική» μπαλιά του Εμβιλά, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός βγήκε στην πλάτη του Λύρατζη και σούταρε εξ επαφής στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Πασχαλάκης απέκρουσε ενστικτωδώς με το δεξί πόδι.

Στο 45’+1′, ο πονηρός Λουτσέσκου εκμαίευσε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Σισέ, ο οποίος δεν έκανε τίποτα (ο Ρουμάνος έπεσε πάνω του στη γραμμή του πλαγίου άουτ) και δικαίως παρέμεινε στο ματς. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν διαρκώς καθυστερήσεις, προσπαθώντας να αλλοιώσουν τον ρυθμό του αγώνα και να «χαλάσουν» το μυαλό των παικτών του Πέδρο Μαρτίνς. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε 0-0 (ύστερα από 5 λεπτά καθυστερήσεων), με τον Ολυμπιακό να έχει τεράστια ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ με τον Μασούρα στο φινάλε του πρώτου μέρους.

Ο Σοάρες πήρε τη θέση του Μπίσεσβαρ, ο οποίος δεν κατάφερε να συνεχίσει λόγω τραυματισμού, με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ είχε τον έλεγχο στο ξεκίνημα της επανάληψης. Στο 48′, ο Λύρατζης σέντραρε από δεξιά, ο Άκπομ έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 52′, ο Ελ Αραμπί σηκώθηκε για ζέσταμα και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο της ομάδας. Ο ρυθμός ήταν κακος στο δεύτερο μέρος. Στο 61′ ο Μαντί έβγαλε εκπληκτική κάθετη μπαλιά με το εξωτερικό, ο Μασούρας μπήκε στην περιοχή, αλλά ο Ίνγκασον έβαλε το τάκλιν και ανέκοψε τον Έλληνα άσο πριν επιχειρήσει σουτ. Ο Ζοάο Καρβάλιο ήταν η πρώτη κίνηση του Μαρτίνς από τον πάγκο. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός πήρε τη θέση του Μαντί Καμαρά (ο οποίος, πάντως, δεν ήταν κακός) στο 61′. Στο 62′, ο Μιτρίτσα αντικατέστησε τον Μουργκ.

Εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες και ματς-«ροντέο»

Ο Ολυμπιακός ήθελε καλύτερη κυκλοφορία μπάλας και πόνταρε στο χαρτί του Καρβάλιο. Ο επαναληπτικός κρεμόταν σε μία κλωστή. Ένα γκολ, θα άλλαζε τα δεδομένα. Στο 66′, ο Μιτρίτσα ελίχθηκε εκτός περιοχής και σούταρε με το δεξί, ο Βατσλίκ έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ, αν και θα μπορούσε να μπλοκάρει. Όσο κυλούσε ο χρόνος, η ημίωρη παράταση έδειχνε ολοένα και πιο πιθανή. Στο 72′, ο Σισέ υπέπεσε σε απαράδεκτο λάθος. Αν και είχε τον έλεγχο της μπάλας στην τελική γραμμή, δεν την έδιωξε και ο Ζίβκοβιτς την κέρδισε πασάροντας στον Λύρατζη. Ο δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ σούταρε με το δεξί και ο Βατσλίκ έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ.

Στο… καπάκι, απείλησε δύο φορές ο Ολυμπιακός. Ο Τικίνιο βγήκε σε εκπληκτική αντεπίθεση και πάσαρε στον επερχόμενο Μασούρα, ο οποίος πλάσαρε διστακτικά και χωρίς δύναμη, με τον Ίνγκασον να διώχνει την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή στο 73′. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Σισέ σέντραρε από αριστερά και ο Ροντρίγκες έπιασε δεξί σουτ στην κίνηση, με τον Πασχαλάκη να αποκρούει. Ακολούθησε διπλή αλλαγή από τον Μαρτίνς στο 75′. Επιτέλους, ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Τικίνιο, ενώ ο Αγκιμπού Καμαρά αντικατέστησε τον Ροντρίγκες.

Στο 78′, ο Κούρτιτς εκτέλεσε φάουλ εκτός περιοχής και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Η πρόκριση βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Στο 81′, ο Λαλά έπιασε δεξί σουτ στην κίνηση από δεξιά στη μεγάλη περιοχή και ο Πασχαλάκης έδιωξε ενστικτωδώς. Στο 83′, ο Καρβάλιο έκανε «φθηνό» λάθος στο χώρο του κέντρου, ο Σοάρες προσπάθησε να «κρεμάσει» τον Βατσλίκ, ο οποίος έδιωξε με το δεξί χέρι, με δυσκολία, ενώ πρόλαβε την μπάλα και δεν βγήκε κόρνερ. Απίστευτη φάση. Στο 86′, ο Βατσλίκ έδιωξε σε κόρνερ το διαγώνιο σουτ του Μιτρίτσα. Στο 87′, ο Βαλμπουενά αντικατέστησε τον Μασούρα.

Στο 89′, ο Λουτσέσκου έκανε δύο αλλαγές, βγάζοντας τους Αουγκούστο και Μιτρίτσα (πολύ καλός όσο αγωνίστηκε) λόγω ενοχλήσεων. Στο 90′, ο Βαλμπουενά εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, αλλά η μπάλα πέρασε από όλα τα σώματα και κανένας ερυθρόλευκος δεν πετάχτηκε στην πορεία της. Πέντε ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Τίποτα δεν άλλαξε και οι ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία της ημίωρης παράτασης. Εξαιρετική εμφάνιση και από τους δύο τερματοφύλακες. Από το 70′ και μετά, το παιχνίδι ήταν πέρα για πέρα ανοιχτό και μπορούσε να καταλήξει και στις δύο πλευρές.

To γκολ του Ελ Αραμπί και η άμεση απάντηση του Τσόλακ

Στο πρώτο ημίχρονο (των 15 λεπτών) της ημίωρης παράτασης, ο ΠΑΟΚ απείλησε πρώτος με τον Τέιλορ (κέρδισε την μπάλα από τον Βαλμπουενά στο χώρο του κέντρου), το σουτ του οποίου σε αντεπίθεση κατέληξε άουτ στο 99′. Στο 101′, ο Λαλά σέντραρε εξαιρετικά από δεξιά, ο Αγκιμπού σούταρε στην κίνηση στο δεύτερο δοκάρι, αλλά δεν έβαλε δύναμη στην μπάλα και μπλόκαρε ο Πασχαλάκης.

Την ώρα που ο Μαρτίνς ετοίμαζε διπλή αλλαγή με την είσοδο των Κούντε και Βρουσάι, ο Ελ Αραμπί ανατράπηκε πεντακάθαρα από τον Πασχαλάκη, αλλά αυτός ο ανεκδιήγητος Ισπανός διαιτητής Γκόμεθ χρειάστηκε την παρέμβαση του VAR για να δώσει την παράβαση-μαρς, καθώς στην αρχή έδειξε να συνεχιστεί το ματς. Ο Μαροκινός επιθετικός ανέλαβε την εκτέλεση στο 105′ και με χτύπημα αλά Πανένκα «κάρφωσε» τον ΠΑΟΚ για το 1-0 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»! Ο Ολυμπιακός πέτυχε το πολύτιμο 1-0. Ο Τσόλακ πήρε τη θέση του Σοάρες.

Απέμεναν 15 λεπτά-θρίλερ, ενώ είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο της διαδικασίας των πέναλτι. Ο ΠΑΟΚ είχε την πίεση, καθώς χρειαζόταν γκολ. Ο Ολυμπιακός ήταν αναμενόμενο να προσέξει την άμυνά του. Στο 109′, οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 1-1. Ο Σβαμπ «γέμισε» προς την περιοχή, ο Ολιβέιρα έκανε το γύρισμα με το δεξί στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και ο Τσόλακ με προβολή ισοφάρισε σε 1-1. Ο Πορτογάλος επιθετικός, πάντως, βρισκόταν στο όριο του οφσάιντ. Ο Αουγκούστο, ο οποίος είχε γίνει αλλαγή, αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα στον πάγκο.

Στο 110′, ο Κούντε πήρε τη θέση του Μπουχαλάκη και ο Βρουσάι του Λαλά. Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν πάση θυσία το γκολ της νίκης. Οι Θεσσαλονικείς άρχισαν την «κλωτσοπατινάδα» και να πέφτουν διαρκώς στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας καθυστερήσεις. Τρία λεπτά ήταν οι καθυστερήσεις στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 1-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 105′ πέν. Ελ Αραμπί / 109′ Τσόλακ

Διαιτητής: Βαλεντίν Πιθάρο Γκόμεθ (Ισπανία)
Βοηθοί: Χοσέ Ρομέρο (Ισπανία), Ιβάν Γκρανάδο (Ισπανία)
Τέταρτος: Βασίλειος Φωτιάς (ΕΠΣ Πέλλας)
Διαιτητής VAR: Ιγκνάσιο Βιγιανουέβα (Ισπανία)
Διαιτητής AVAR: Πολυχρόνης Κωσταράς (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας)

Κίτρινες κάρτες: 43′ Σισέ, 77′ Παπασταθόπουλος, 102′ Βαλμπουενά / 45′ Α. Ζίβκοβιτς, 105’+3′ Ίνγκασον

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά (110′ Βρουσάι), Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μαντί Καμαρά (61′ Καρβάλιο), Μπουχαλάκης (110′ Βρουσάι), Ροντρίγκες (75′ Αγκιμπού Καμαρά), Τικίνιο (75′ Ελ Αραμπί), Μασούρας (87′ Βαλμπουενά).

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Σίντκλεϊ, Αουγκούστο (89′ Σβαμπ), Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ (46′ Σοάρες / 105′ Τσόλακ), Μουργκ (62′ Μιτρίτσα / 90′ Τέιλορ), Α. Ζίβκοβιτς, Άκπομ (72′ Ολιβέιρα).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς