16.6 C
Athens

Ολυμπιακός: Χρειάζεται και τους τρεις «σωματοφύλακες»

Ο Κυπελλούχος Ελλάδας έχει ανάγκη τους βασικούς πυλώνες στην επίθεση και να κάνουν στο Μονακό ό,τι ακριβώς και την υπόλοιπη σεζόν

Αυτήν την εβδομάδα, Τετάρτη (27/4) και Παρασκευή (29/4), παίζονται όλοι οι κόποι της σεζόν στην Ευρωλίγκα και ο Ολυμπιακός θέλει τουλάχιστον μία νίκη στη Γαλλία είτε στο Game 3 είτε στο Game 4 της προημιτελικής σειράς των Playoffs για να επανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας. Με δύο νίκες στο Πριγκιπάτο, άλλωστε, δεν θα χρειαστεί καν 5ο παιχνίδι στο ΣΕΦ. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά δεν πρόκειται και για κάτι ακατόρθωτο.

Μετά την ήττα στο ΣΕΦ και το 1-1 στη σειρά, σημειώσαμε πως οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να «βγάλουν» και αυτοί με τη σειρά τους καινούργιους πρωταγωνιστές, όπως έπραξε η Μονακό στο Game 2. Ο Μπέικον έκανε τη διαφορά στη δεύτερη περίοδο (στο σερί 20-0 των Μονεγάσκων που «γύρισε» το μομέντουμ του ματς) και έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης για την ομάδα του, ενώ μεγάλη «ζημιά» έκαναν οι Άντζουσιτς και Ουαταρά, οι οποίοι στην πρώτη αναμέτρηση δεν είχαν αγωνιστεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτή είναι μία παράμετρος. Μία δεύτερη έχει να κάνει με τα δεδομένα που ισχύουν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς για τους Κυπελλούχους Ελλάδας.

https://athlosnews.gr/na-vgalei-kai-o-olybiakos-asous-apo-to-maniki-tou/

Η αλήθεια είναι πως οι Σάσα Βεζένκοβ και Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν έφτασαν στο «πικ» της απόδοσής τους στους δύο πρώτους προημιτελικούς. Ειδικά, ο ομογενής σούτινγκ γκαρντ ανταποκρίθηκε κάπως μόνο στο δεύτερο παιχνίδι, σκοράροντας 12 πόντους (άρχισε «ζεστός», αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια), αλλά ήταν άστοχος με 2/7 τρίποντα. Στο πρώτο, ήταν επίσης άστοχος (με 2/8 σουτ και τέσσερις πόντους).

Όσο για τον Βεζένκοβ, είναι ξεκάθαρο πως ο Σάσα Ομπράντοβιτς έχει εστιάσει στην εξουδετέρωση του Βούλγαρου φόργουορντ και μέχρι στιγμής η τακτική του προπονητή της Μονακό έχει αποδώσει. Ο άσος του Ολυμπιακού ήταν θετικός για την ομάδα του στο ΣΕΦ, αλλά πήρε λίγες επιθετικές προσπάθειες και μόλις 7 τρίποντα (0/3 στο πρώτο και 2/4 στο δεύτερο ματς). Όπως έχουμε γράψει πολλάκις, ο Βεζένκοβ έχει κερδίσει το δικαίωμα με την αγωνιστική του «εκτόξευση» για να παίρνει όσες προσπάθειες θέλει σε κάθε αναμέτρηση.

Στην «εξίσωση» μαζί με τους Ντόρσεϊ και Βεζένκοβ μπαίνει και ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στη νίκη με 71-54 (με 10 πόντους, 6 ασίστ και μόλις 2 λάθη), αλλά στην ήττα με 72-96 δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά, έχοντας 5 λάθη για τέσσερις ασίστ (σκόραρε 9 πόντους χωρίς εύστοχο δίποντο).

Είναι σαφές πως αυτοί οι τρεις παίκτες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του επιθετικού παιχνιδιού της ομάδας και έχουν ένα κοινό αγωνιστικό χαρακτηριστικό: το επιθετικό ένστικτο. Και στο Μονακό, αυτό θα χρειαστεί. Το ιδανικό είναι και οι τρεις να βρεθούν σε εκπληκτική αγωνιστική κατάσταση ταυτόχρονα. Άλλωστε, είναι κάτι που συνέβη σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και σε σταθερή βάση, σε αρκετά παιχνίδια εντός και εκτός συνόρων.

Μία διαφορετική περίπτωση είναι αυτή του Μουσταφά Φαλ. Και στα δύο πρώτα παιχνίδια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπάθησε στην αρχή να περάσει η μπάλα στον Γάλλο σέντερ, αλλά αυτό κράτησε για λίγο. Η άμυνα της Μονακό έχει επικεντρωθεί στην αναχαίτιση των Βεζένκοβ και Φαλ, προσπαθώντας να περιορίσει την επιρροή τους στο παιχνίδι των Ερυθρόλευκων. Σε γενικές γραμμές, τα έχουν καταφέρει. Η συγκυρία είναι κακή για τον Φαλ, καθώς ο Χασάν Μαρτίν δεν αγωνίστηκε στις δύο αναμετρήσεις του ΣΕΦ και παραμένει αμφίβολος για τη συνέχεια της προημιτελικής σειράς.

Ο Γάλλος σέντερ παίζει μόνος του ουσιαστικά στη γραμμή των ψηλών, καθώς ο συμπατριώτης του, Λιβιό Ζαν-Σαρλ, παίζει κατά ανάγκη στο «5» (είναι φόργουορντ) και δεν είχε διάρκεια στο ΣΕΦ. Στο πρώτο ματς ήταν θετικότατος, στο δεύτερο πέρασε και δεν ακούμπησε. Μέχρι στιγμής, ο Φαλ έχει πάρει μόνο τέσσερις επιθετικές προσπάθειες, ευστοχώντας και στις τέσσερις.

Ζητούμενο είναι να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες και να περάσει η μπάλα από τα χέρια του. Άλλωστε, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη θέση του σέντερ, αυτό της πάσας. Η δημιουργία του είναι ζωτικής σημασίας για τον Ολυμπιακό, όπως και η ευχέρειά του στο παιχνίδι από μέσα προς τα έξω. Οι δύο ασίστ στους δύο πρώτους αγώνες (όλες στον δεύτερο) είναι λίγες και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Η άμυνα της Μονακό έχει στόχευση πάνω του, αλλά υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο και οι Ερυθρόλευκοι να επιμείνουν στην τροφοδότησή του.

https://athlosnews.gr/olybiakos-i-epithetiki-parastasi-sto-monacho-kai-oi-treis-somatofylakes/

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς