18.9 C
Athens

Μπέτις – Βαλένθια 1-1 (5-4 πεν.): Κυπελλούχοι Ισπανίας μετά από 17 χρόνια οι Ανδαλουσιάνοι!

Η Μπέτις κατέκτησε το 3ο Κύπελλο της ιστορίας της με τον Χοακίν να πανηγυρίζει για δεύτερη φορά με τους Ανδαλουσιάνους μετά το 2005 - Μοιραίος ο Μούσα για τις Νυχτερίδες που λύγισαν στα πέναλτι

Η… πράσινη πλευρά της Ανδαλουσίας γιορτάζει! Η Μπέτις κατέκτησε το 3ο Κύπελλο Ισπανίας στην ιστορία της και το πρώτο μετά από 17 ολόκληρα χρόνια επικρατώντας με 5-4 της Βαλένθια (1-1 κανονική διάρκεια) στη διαδικασία των πέναλτι στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης! Ο Χοακίν ήταν παρών στον τελευταίο τίτλο της Μπέτις το 2005 και λίγο πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, στα 41 του χρόνια, σκόραρε ένα από τα πέναλτι που έδωσαν στην ομάδα του το τρόπαιο!

Η Μπέτις φέτος είχε το πάνω χέρι στο πρωτάθλημα απέναντι στη Βαλένθια – στις μεταξύ τους αναμετρήσεις μια ισοπαλία και μια ευρεία νίκη – αλλά στον τελικό οι Νυχτερίδες αποδείχθηκαν σκληρό καρύδι. Ο έμπειρος (Μανουέλ Πελεγκρίνι) νίκησε τον νεότερο και εξαιρετικό προπονητή της Βαλένθια (Χοσέ Μπορδαλάς) σε μια βραδιά που ο Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι στην εστία των Νυχτερίδων ήταν απολαυστικός και οδήγησε με μεγάλες επεμβάσεις το ματς στην παράταση και στα πέναλτι. Ο Μούσα αστόχησε, η Μπέτις έβαλε και τα πέντε και πήρε τον τίτλο.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Μπροστά σε 53.000 οπαδούς (η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική) οι δύο ομάδες δεν άργησαν να βρουν ρυθμό και σε αυτό συνέβαλε το πολύ γρήγορο γκολ της Μπέτις στην πρώτη της τελική προσπάθεια στο ματς.

Ο Κανάλες από τα δεξιά έδωσε στον Μπεγερίν που ανέβηκε την πλευρά, ο Ισπανός έβγαλε σέντρα για τον Ιγκλέσιας που με κεφαλιά πρόλαβε τον Παουλίστα και τον Αλντερέτε και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Οι Ανδαλουσιάνοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το καλό τους διάστημα, απείλησαν με ένα καλό σουτ του Χουάνμι, αλλά στο 30′ οι Βαλενθιάνοι έφτασαν στην ισοφάριση κόντρα στη ροή του αγώνα με μια αντεπίθεση σεμιναριακού επιπέδου.

Ο Ντιακαμπί ανέκτησε την κατοχή χαμηλά και άνοιξε στον Σολέρ, εκείνος παρά την πίεση άνοιξε στον ελεύθερο Μορίμπα που έκανε λίγα μέτρα με την μπάλα και πέρασε κάθετη στον κενό χώρο για τον Ντούρο. Ο Ισπανός επιθετικός τσίμπησε ωραία την μπάλα και με τέλειο σκάψιμο «κρέμασε» τον Μπράβο για να κάνει το 1-1 που ήταν σκορ ημιχρόνου.

Οι Νυχτερίδες μπήκαν καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο και μάλιστα έχασαν διπλή μοναδική ευκαιρία για δεύτερο γκολ. Ο Γκαγιά από πλάγια θέση έπιασε το σουτ και ο Μπράβο απέκρουσε, στην επαναφορά ο Ντούρο με άσχημη ισορροπία σώματος έστειλε την μπάλα άουτ.

Η Μπέτις μετά το 65′ εμφανίστηκε μεσοεπιθετικά και βρήκε ξανά τα πατήματά της όπως στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα. Το πρέσινγκ ψηλά δημιούργησε προβλήματα στους παίκτες της Βαλένθια και στο 65′ ο Κανάλες με μαγική πάσα βρήκε τον Χουάνμι στη μικρή περιοχή, ο Ισπανός έπιασε το σουτ αλλά ο Μαμαρντασβίλι απέκρουσε ενστικτωδώς σε κόρνερ. Ένα σουτ του Κανάλες από το ημικύκλιο στο 68′ χτύπησε για δεύτερη φορά το καμπανάκι του Μπορδαλάς που άργησε να το ακούσει.

Στο 77′ ο Χουάνμι ξανά εντός περιοχής έπιασε το δυνατό σουτ, με την μπάλα να μην του κάνει ξανά το χατίρι και να σταματά στο δεξί κάθετο δοκάρι του Μαμαρντασβίλι, ενώ στο 81′ ο Φεκίρ δοκίμασε το πόδι του με την μπάλα να φεύγει άουτ (πάλι μέσα από την περιοχή).

Οι Ανδαλουσιάνοι είχαν κυριαρχήσει απόλυτα σε όλο αυτό το διάστημα, με τη φάση του 83ου λεπτού να το πιστοποιεί ξανά. Ο Φεκίρ εντελώς μόνος υποδέχθηκε την πάσα στα πλάγια και ο Μαμαρντασβίλι με σπουδαία επέμβαση απομάκρυνε τον κίνδυνο.

O Γεωργιανός τερματοφύλακας έκανε απίθανο ματς και στο 90′ σταμάτησε εκ νέου τον Ιγκλέσιας που βρέθηκε απέναντί του, με τη Βαλένθια στην αντεπίθεση να βγάζει μια τρομερή φάση. Ο Χιλ άνοιξε στον Γκαγιά που έστρωσε στον Σολέρ, με τον Ισπανό μέσο να σουτάρει και τον Μπράβο να απομακρύνει στην τελευταία φάση πριν την παράταση.

Οι μαζεμένες αλλαγές αλλά και η κούραση δεν επέτρεψαν στις δύο ομάδες να βρουν φάσεις στο έξτρα ημίωρο. Η Μπέτις είχε την κατοχή – όχι και τις ευκαιρίες – με την αναμέτρηση να οδηγείται μοιραία στα πέναλτι. Ο Μούσα έστειλε άουτ την 4η εκτέλεση της Βαλένθια και ο Τέγιο με τον Μιράντα δεν λάθεψαν για να ξεσπάσουν οι πανηγυρισμοί στο τέλος.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ (ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΚΑ Η ΒΑΛΕΝΘΙΑ):

1-0 Σολέρ

1-1 Ζοσέ

2-1 Ράτσιτς

2-2 Χοακίν

3-2 Γκέντες

3-3 Γουαρδάδο

Χαμένο πέναλτι του Μούσα

3-4 Τέγιο

4-4 Γκαγιά

4-5 Μιράντα

ΜΠΕΤΙΣ (Πελεγκρίνι): Μπράβο, Μπεγερίν, Πετσέλα, Μπάρτρα, Μορένο (106′ Μιράντα), Γκίντο Ροντρίγκες, Καρβάλιο (102′ Γουαρδάδο), Κανάλες (111′ Τέγιο), Φεκίρ (111′ Ρουιμπάλ), Χουάνμι (86′ Χοακίν), Ιγκλέσιας (102′ Ζοσέ)

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Μπορδαλάς): Μαμαρντασβίλι, Αλντερέτε, Παουλίστα, Ντιακαμπί, Φουλκιέ (100′ Μούσα), Γκαγιά, Σολέρ, Γκιγιαμόν (85′ Ράτσιτς), Μορίμπα (79′ Κορέια) Γκέντες, Ντούρο (85′ Χιλ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς