16.7 C
Athens

Ολυμπιακός – Μονακό 71-54: Ερυθρόλευκη ηδονή, ο Θρύλος έκανε το πρώτο βήμα για το Βελιγράδι!

Με ηγέτη Σλούκα και τρομερούς τους Γουόκαπ, ΜακΚίσικ, Πρίντεζη και Ζαν-Σαρλ, ο Ολυμπιακός πάτησε τους Μονεγάσκους και θέλει μια ακόμα τέτοια βραδιά στο φοβιστικό ΣΕΦ τη Μ. Παρασκευή για να πάει με το 2-0 στο Μονακό

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μονακό με 71-54 στο κατάμεστο και κατακόκκινο ΣΕΦ, κάνοντας το 1-0 στην προημιτελική σειρά των Playoffs της Ευρωλίγκας. Ο δεύτερος αγώνας θα διεξαχθεί τη Μεγάλη Παρασκευή (22/4, 19:00) και ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης θέλει το 2-0 στη βάση του για να τελειώσει τη δουλειά στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα.

Η κορυφαία έδρα της Ευρώπης «μίλησε» ξανά (14-1 στη σεζόν) και ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο Final-4 της Ευρωλίγκας, που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι τον Μάιο.

Οι Ερυθρόλευκοι μπορεί να άρχισαν το ματς με άγχος και νευρικότητα, σκοράροντας μόλις 8 πόντους στην πρώτη περίοδο (8-15), αλλά η είσοδος των Σακίλ ΜακΚίσικ και Γιώργου Πρίντεζη άλλαξε τα δεδομένα στη δεύτερη, όπου ο Θρύλος είχε επιμέρους σκορ 25-11.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιξαν συγκλονιστική άμυνα από την αρχή μέχρι το τέλος και κράτησαν χαμηλά στο σκορ τη Μονακό και τον Μάικ Τζέιμς, ο οποίος σκόραρε μετά βίας 10 πόντους με 3/9 σουτ, 2/4 βολές και 4 λάθη. Ο Τόμας Γουόκαπ πέρασε «χειροπέδες» στον συμπατριώτη του, ενώ ήταν καθοριστικός στην τρίτη περίοδο, σημειώνοντας 9 διαδοχικούς πόντους για το 44-30 στο 26′.

Ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε στην ουσία ποτέ από τη Μονακό στο δεύτερο ημίχρονο και έφτασε σχετικά εύκολα από το 11ο λεπτό και μετά στο 1-0, σε αυτήν την προημιτελική σειρά της Ευρωλίγκας.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα Ολυμπιακός-Μονακό:

Οι Πρίντεζης και ΜακΚίσικ ήταν οι πρώτοι σκόρερ, έχοντας από 12 πόντους. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν αψεγάδιαστος με 1/1 δίποντο, 2/2 τρίποντα και 4/4 βολές σε 13:20. Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ είχε 3/7 τρίποντα. Και τα τρία, ήταν σημαντικά για την εξέλιξη του αγώνα. Ο Γουόκαπ τελείωσε με 11 πόντους (4/4 δίποντα) και 4 κλεψίματα. Ο Σλούκας βγήκε MVP με 10 πόντους και 6 ασίστ.

Να σημειωθεί πως ο Κυπελλούχος Ελλάδας αγωνίστηκε δίχως τον Αμερικανό σέντερ Χασάν Μάρτιν, ο οποίος υπέστη αιμάτωμα στην έξω επιφάνεια του δεξιού μηρού και δεν βρέθηκε καν στη 12άδα. Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ κάλυψε επάξια το κενό στη ρακέτα με 6 πολύτιμους πόντους και 7 ριμπάουντ, αλλά και πολλές μάχες και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Πριν από την έναρξη του πρώτου προημιτελικού, ο Βασίλης Σπανούλης τιμήθηκε ως νέος Euroleague Legend. Ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού, σε ηλικία 39 ετών, έγινε ο νεαρότερος παίκτης, ηλικιακά, που αποκτά αυτόν τον τίτλο. Στο ΣΕΦ επικράτησε χαμός και ο θρυλικός άσος των Ερυθρόλευκων γνώρισε την αποθέωση.

Ο αγώνας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρέταξε τη συνηθισμένη πεντάδα με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ. Από την πλευρά του, ο Σάσα Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησε ως βασικούς τους Βέστερμαν, Τζέιμς, Ντιαλό, Τόμας και Μοτεγιούνας.

Στο κατακόκκινο και «πυρακτωμένο» ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός άρχισε με 4-0 σερί χάρη σε ισάριθμα καλάθια των Φαλ (έχασε τη βολή σε καλάθι και φάουλ) και Ντόρσεϊ, αλλά ο Τόμας απάντησε με προσωπικό σερί 5 πόντων (4-5 στο 2′). Οι Πειραιώτες άρχισαν με 3/3 δίποντα, αλλά άσχημα στο τρίποντο (0/4) και η Μονακό πήρε μία διαφορά τεσσάρων πόντων με τρίποντο του Τζέιμς στο 6′. Ο Αμερικανός σκόρερ έκανε το 6-10.

Ο Θρύλος ήθελε να εκμεταλλευτεί τον Φαλ μέσα στη ρακέτα, αλλά η αλήθεια είναι πως βγήκαν αρκετά αμαρκάριστα σουτ από την περιφέρεια. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έβγαλαν (υπερβολικό) άγχος, είχαν 0/6 τρίποντα στο 9′, ενώ μετά το αρχικό 3/3 στα δίποντα μέτρησαν τρία διαδοχικά άστοχα (3/7 στο 9′). Ο Φαλ με φόλοου κάρφωμα έκανε το 8-12, αλλά η πρώτη περίοδος έληξε με τρίποντο του Λι, ο οποίος έκανε το 8-15. Ο Ολυμπιακός ήταν νευρικός, τελειώνοντας το πρώτο δεκάλεπτο με 4/9 δίποντα και 0/7 τρίποντα, αλλά και μόλις μία ασίστ (για δύο λάθη). Η Μονακό είχε 3/7 δίποντα και 3/8 τρίποντα. Το περιφερειακό σουτ έκανε τη διαφορά.

Ο Ολυμπιακός μείωσε σε 10-15 με δύο βολές του Βεζένκοβ (10-15 στο 12′). Ο Σάσα το πήρε προσωπικά και με εκπληκτικό σόλο μείωσε σε 12-15, για να έρθει το πρώτο τρίποντο να βάλει… φωτιά στο ΣΕΦ! Ο Έλληνας γκαρντ έκανε το 15-15, ο Θρύλος σερί 7-0 και ο Ομπράντοβιτς πήρε τάιμ-άουτ άρον-άρον. Ο Σλούκας ευστόχησε στη δεύτερή του απόπειρα και η ομάδα έσπασε το ρόδι (1/8) στο 13′. Το ερυθρόλευκο σερί ανέβηκε στο 9-0 με τον Γουόκαπ να κερδίζει την μπάλα από τον Τζέιμς και να ξεχύνεται στον αιφνιδιασμό για το 17-15. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε περάσει… χειροπέδες στον συμπατριώτη του. Ο Τζέιμς είχε όλα και όλα 3 σουτ στο 16′ (1/3 τρίποντα) από την εκπληκτική άμυνα του Γουόκαπ πάνω του.

ΜακΚίσικ και Πρίντεζης άλλαξαν το μομέντουμ

Ο Μότουμ έσπασε το σερί των γηπεδούχων με τρίποντο, κάνοντας το 17-18 στο 13′, αλλά ο Ολυμπιακός είχε εισέλθει στο πνεύμα του ματς. Η είσοδος του ΜακΚίσικ άλλαξε το «τσιπ» και οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης άρχισαν να αποδίδουν το μπάσκετ που έχουν παίξει όλη τη σεζόν, σε άμυνα και επίθεση. Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ έκανε το 22-20 με τρίποντο στο 16′, ενώ με 1/2 βολές «έγραψε» το 23-20. Ωστόσο, ο «εκρηκτικός» Σακίλ με δεύτερο τρίποντο στο ματς (2/3 ο ίδιος, 3/11 η ομάδα) «σήκωσε στο πόδι» το ΣΕΦ, για το 26-22 (7 προσωπικούς πόντους σε 12:12 στο πρώτο ημίχρονο). Έπειτα, ήταν η σειρά του αρχηγού Πρίντεζη, ο οποίος με αριστερό «πεταχτάρι» και τρίποντο έβαλε 5 μαζεμένους πόντους και «εκτόξευσε» τη διαφορά στο +9, για το 31-22 στο 19′. Ο κόσμος πανηγύριζε εκστασιασμένος με όλη του την ψυχή στις εξέδρες.

Η διαφορά ανέβηκε ακόμα και στο +11, με τη δημιουργία του ΜακΚίσικ και το τελείωμα του Ζαν-Σαρλ (33-22 στο 19′ με 9-0 σερί!), αλλά η Μονακό με ένα δικό της σερί 4-0 (από καλάθια των Μπέικον και Μοτεγιούνας) μείωσε σε 33-26, σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το πρώτο 20λεπτο με 9/15 δίποντα, 4/14 τρίποντα, 3/5 βολές, 14 ριμπάουντ (μόλις 1 επιθετικό), 8 ασίστ, 4 κλεψίματα και μόλις 3 λάθη. Η συγκέντρωση ήταν πάντα εκεί, λοιπόν, όπως αποτυπώνεται στα λιγοστά λάθη. Από τη μεριά της, η Μονακό είχε 7/15 δίποντα, 4/13 τρίποντα, καμία εκτελεσμένη βολή, 18 ριμπάουντ (τα 3 επιθετικά), 5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 8 λάθη. Ο Τζέιμς έπαιξε 18:10 στο πρώτο ημίχρονο, μετρώντας 1/4 τρίποντα (και άσχημα σουτ). Ο Γουόκαπ έπαιξε εκπληκτική άμυνα πάνω του.

Ο Ολυμπιακός κράτησε στους 11 πόντους τη Μονακό στη δεύτερη περίοδο και μέσα από την άμυνα βρήκε καθαρό μυαλό και ενέργεια στην επίθεση. Έτσι, έπρεπε να συνεχίσει και στο δεύτερο μέρος. Ο Ζαν-Σαρλ έδωσε πολλές μάχες στην άμυνα, παίζοντας και για τον απόντα Μάρτιν. Ο Γάλλος φόργουορντ/σέντερ έπαιξε σε όλο το δεύτερο δεκάλεπτο, μετρώντας 2 πόντους και πολλά πράγματα που δεν φαίνονταν στη στατιστική.

Ο Γουόκαπ έκανε τη διαφορά

Η Μονακό μπήκε καλύτερα στο τρίτο δεκάλεπτο και αύξησε το σερί της στο 6-0 με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι του Ντιαλό, ο οποίος μείωσε ακόμα περισσότερο (33-28). Με τζαμπ-σουτ από την κορυφή, ο Ντόρσεϊ έσπασε το σερί της γαλλικής ομάδας και έκανε το 35-28 στο 22′. Ο αγώνας παρέμενε για γερά νεύρα. Οι άμυνες βρίσκονταν στο επίκεντρο και η αστοχία στην επίθεση ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που οι ομάδες κατανάλωναν πολλή ενέργεια στην άμυνα. Και εκεί, ο Θρύλος ήταν συγκινητικός.

Ο Τζέιμς πέτυχε το πρώτο του δίποντο (1/2) στο 24′ (35-30), αλλά ο Γουόκαπ με κρεσέντο και προσωπικό σερί 5-0 έκανε το 40-30 στο 24′! Ο Αμερικανός γκαρντ ευστόχησε σε τρίποντο, όντας αμαρκάριστος στη γωνία, ενώ στην επόμενη φάση πήρε το… πορτοφόλι του Βέστερμαν και κάρφωσε με μανία (και με τα δύο χέρια) στον αιφνιδιασμό, ξεσηκώνοντας το ΣΕΦ. Ο Κυπελλούχος Ελλάδας είχε κρατήσει τη Μονακό στους 4 πόντους σε 5 λεπτά στην τρίτη περίοδο, ενώ ο Γουόκαπ συνέχισε τον χαβά του! Ο σκληροτράχηλος Αμερικανός έκανε το 44-30 στο 26′ (η μεγαλύτερη διαφορά του Θρύλου στο μαρς) με προσωπικό σερί 9-0 και φοβερή αυτοπεποίθηση. Ο Τόμας έγινε αλλαγή από τον Σλούκα και αποθεώθηκε έχοντας 4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα και μόλις 1 λάθος, με αμυνάρες στον Τζέιμς. Ο σκόρερ της Μονακό ήταν άστοχος ακόμα και στις βολές (2/4), μειώνοντας σε 44-32 στο 27′ έπειτα από το σερί 9-0 του Ολυμπιακού.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο στο ματς, αλλά ακόμα ο αγώνας δεν είχε τελειώσει. Χρειαζόταν συγκέντρωση μέχρι το τέλος. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα θα είχαν ακόμα μεγαλύτερη διαφορά αν ήταν εύστοχοι στο τρίποντο κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου (1/7 τρίποντα), αλλά ένα επιθετικό ριμπάουντ του Βεζένκοβ κατέληξε σε 2 εύστοχες βολές, για το 48-34 στο 29′. Η διαφορά έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της με 2 βολές του αρχηγού Πρίντεζη, ο οποίος έκανε το 50-34 στο 29′. Ο Λι μείωσε στον αιφνιδιασμό σε 50-36 στο 30′, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε η τρίτη περίοδος. Η Μονακό πέτυχε με το ζόρι 10 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και ο Ολυμπιακός έκανε επιμέρους 17-10 σε αυτό το διάστημα, κάνοντας παράσταση νίκης στον πρώτο προημιτελικό.

Τρίποντο ο αρχηγός και τέλος η ιστορία

Ο Σλούκας με λέι-απ στον αιφνιδιασμό σημείωσε το 52-36 μετά το λάθος του Ντιαλό, αλλά η Μονακό μείωσε σε 52-40 στο 32′ με 4 διαδοχικούς πόντους του σέντερ Χολ. Με 2/2 βολές ο Πρίντεζης έκανε το 54-40 στο 33′ και η ομάδα επέστρεψε στο σκοράρισμα. Ο Έλληνας φόργουορντ πήρε χρόνο συμμετοχής και έδειξε την τεράστια κλάση του. Ο Ντόντα Χολ κέρδισε αντιαθλητικό από τον ΜακΚίσικ και με 1/2 βολές μείωσε σε 54-41 στο 33′. Ο Γουόκαπ είχε επιστρέψει στο ματς, αφού πήρε απαραίτητες ανάσες.

Ο ΜακΚίσικ με τρίποντο (3/6) έκανε το 57-43 (6/23 η ομάδα) και ο Τζέιμς απάντησε, για το 57-46 (34′). Ο Χολ μπορεί να έβαλε 9 πόντους στην τέταρτη περίοδο, αλλά ο Πρίντεζης ήταν συγκλονιστικός και με τρίποντο έκανε το 65-50 στο 36′, δίνοντας τη θέση του στον Βεζένκοβ μετά το τάιμ-άουτ του Ομπράντοβιτς. Ο αρχηγός του Θρύλου είχε 12 πόντους, όντας απόλυτα εύστοχος (1/1 δίποντο, 2/2 τρίποντα, 4/4 βολές).

Ο Βέστερμαν μείωσε με τρίποντο σε 65-53 στο 37′, αλλά ο απολαυστικός ΜαΚίσικ με ατομική ενέργεια και εντυπωσιακό κάρφωμα σημείωσε το 67-53 στο 38′. Το νερό είχε μπει για τα καλά στο αυλάκι, ο Σάσα έκανε το 69-53 στο 40′ και ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το 1-0 στην προημιτελική σειρά της Ευρωλίγκας, σε ένα μεθυστικά όμορφο ΣΕΦ! Το τελικό 71-54 ήρθε με δύο βολές του Βεζένκοβ στα τελευταία δευτερόλεπτα, στη μεγαλύτερη διαφορά των Ερυθρόλευκων στην αναμέτρηση.

Τα δεκάλεπτα: 8-15, 33-26, 50-36, 71-54.

Οι διαιτητές: Σρέτεν Ράντοβιτς (Κροατία), Εμίλιο Πέρεθ (Ισπανία), Μίλαν Νέντοβιτς (Σλοβενία).

Τα συνολικά στατιστικά του Ολυμπιακού και της Μονακό:

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς