21.2 C
Athens

Ολυμπιακός: Τι κερδίζει και τι χάνει με τον Σισέ σε ρόλο αριστερού μπακ

Ο Παπέ Αμπού Σισέ αναμένεται να αγωνιστεί ως αριστερός μπακ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, σε μία ριζοσπαστική κίνηση που ετοιμάζει ο Πέδρο Μαρτίνς

Για ένα ακόμα παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έχει εκτός αποστολής ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές (Ονιεκούρου, Κούντε, Λόπες) και ο Πέδρο Μαρτίνς ετοιμάζει μία ιδιαίτερη κίνηση στο ντέρμπι Πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό (17/4, 21:30).

Αν επαληθευτούν οι δοκιμές των τελευταίων ημερών στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη, ο Παπέ Αμπού Σισέ θα παίξει ως αριστερός μπακ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», αφήνοντας στον πάγκο τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει εκδηλώσει αυτήν την πρόθεση μέσω των προπονήσεων και οι λόγοι είναι αρκετοί. Δεν είναι μόνο ότι ο Μολδαβός αριστερός μπακ δεν βρίσκεται σε καλό «φεγγάρι», παίζοντας ακατάπαυστα από την αρχή της σεζόν.

Το FWS αναλύει τα υπέρ και τα κατά της διαφαινόμενης απόφασης του Πορτογάλου κόουτς των Πρωταθλητών Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τον Παπέ Αμπού Σισέ στο αριστερό άκρο της άμυνας. Υπενθυμίζεται πως ο Σενεγαλέζος στόπερ είχε ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ρόλο τον περασμένο Ιούλιο, καλύπτοντας το κενό του Ρέαμπτσιουκ στο Μπακού, στον επαναληπτικό με τη Νέφτσι για τα προκριματικά του Champions League. Τότε, όμως, ο Ολυμπιακός είχε παραταχθεί με πολλές απουσίες στο Αζερμπαϊτζάν και ο Μολδαβός είχε νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Τα υπέρ

Είναι σαφές ότι ο Πέδρο Μαρτίνς προσπαθεί να χωρέσει στην ίδια εντεκάδα τους τρεις στόπερ πρώτης γραμμής που έχει στη διάθεσή του. Από τη στιγμή που φαίνεται να έχει αφήσει στην άκρη (προς το παρόν;) το σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς, ποντάρει στην ποιότητα των Παπασταθόπουλου, Μανωλά και Σισέ. Ο Σενεγαλέζος είναι ο βασικός και αναντικατάστατος στο μυαλό του προπονητή, οπότε εναλλάσσονται ως παρτενέρ οι δύο Έλληνες.

Η βελτίωση του Σισέ τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και αγωνιστικό είναι ραγδαία. Ο 26χρονος άσος έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα λάθη συγκέντρωσης που είχε για «πρωινό», ενώ με την μπάλα στα πόδια είναι, πλέον, άλλος παίκτης. Έχει ρίξει απίστευτη δουλειά, παρουσιάζοντας απίστευτη βελτίωση στο χειρισμό και τον έλεγχο της μπάλας, αλλά και στο αριστερό του πόδι. Δεν είναι υπερβολή να καταγράφει πια πως ο Σισέ είναι ένας σπουδαίος αριστεροπόδαρος στόπερ, αν και χρησιμοποιεί με την ίδια ευχέρεια και το δεξί πόδι.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει σίγουρα σε ύψος. Ο έλεγχος του αέρα σε αυτούς τους αγώνες είναι κομβικός. Οι στατικές φάσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο και η ομάδα θα έχει ένα επιπλέον αγωνιστικό όπλο τόσο μπροστά όσο και πίσω. Θεωρείται βέβαιο, για παράδειγμα, πως ο Σισέ δεν θα ακολουθήσει την πάγια τακτική των αριστερών μπακ να παίρνουν θέση στο δοκάρι στις στατικές φάσεις (κόρνερ) ούτε θα μαρκάρει στην αριστερή πτέρυγα στις εκτελέσεις φάουλ των αντιπάλων. Ο διεθνής άσος αναμένεται να ενεργεί ως τρίτος στόπερ στις στατικές φάσεις του Παναθηναϊκού.

Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Νέφτσι, ο Σισέ είχε αναλάβει ουκ ολίγες φορές επιθετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του, δοκιμάζοντας μάλιστα το αριστερό του. Προφανώς, το ντέρμπι είναι διαφορετική υπόθεση, αλλά πιστεύουμε πως ο Σενεγαλέζος δεν θα είναι «καρφωμένος» στο αριστερό άκρο της άμυνας. Θα βγει μπροστά…

Τα κατά

Καλώς ή κακώς, ανεξάρτητα από τη βαθμολογική διαφορά των δύο ομάδων, δεν παύει να είναι ντέρμπι. Και δεν είναι απίθανο να εκτεθεί ο ποδοσφαιριστής, έχοντας να αντιμετωπίσει από την πλευρά του έναν γρήγορο εξτρέμ (Παλάσιος). Θεωρούμε δεδομένο πως ο Σισέ δεν θα πάρει ρίσκα και θα αποφύγει τις κακοτοπιές, αλλά υπάρχει μία σημαντική παράμετρος.

Υπάρχουν πολλοί δίμετροι ακραίοι αμυντικοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Όχι. Όσο και να έχει θέληση, πάθος, τσαγανό και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που παίζουν πάντα ρόλο σε αυτούς τους αγώνες, ο Σισέ δεν έχει τη σωματοδομή για να ανταποκριθεί με επάρκεια. Τουλάχιστον θα αποτελέσει έκπληξη αν έχει διάρκεια στην απόδοσή του σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Ο Σισέ δεν θα γίνει αριστερός μπακ, διανύοντας το 27ο έτος της ηλικίας του. Για ένα ματς, μπορεί να προσφέρει, αλλά επαναλαμβάνουμε πως είναι παιχνίδι ειδικών συνθηκών και δεν αρκεί μόνο η επιθυμία.

Με τον αποκλεισμό του Ουσεϊνού Μπα από την αποστολή στη Λεωφόρο, ο Ολυμπιακός θα έχει μόλις έναν κεντρικό αμυντικό στον πάγκο του, σε περίπτωση που τελικά παίξει βασικός ο Σισέ σε ρόλο αριστερού μπακ. Είναι ένα ρίσκο που θα πάρει ο προπονητής, σε περίπτωση που αγωνιστούν και οι τρεις από την αρχή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ως αλλαγή στο κέντρο της άμυνας θα λογίζεται μόνο ο Αβραάμ Παπαδόπουλος.

Προσωπική άποψη: Ο Ολυμπιακός θα έκανε πάταγο με σχηματισμό τριών στόπερ (είτε σε 4-3-3 είτε σε 3-5-2) και τους τρεις συγκεκριμένους κεντρικούς αμυντικούς στην εντεκάδα του (Σωκράτη, Μανωλά, Σισέ), που συνδυάζουν τα πάντα και συμπληρώνουν όλα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται, αλλά δεν έχει παίκτες-«κλειδιά» σε άλλες θέσεις (όπως στους μπακ-χαφ) για να υποστηρίξει αυτό το σύστημα και να πάρει το 100% σε επίπεδο απόδοσης. Αυτός ο σχηματισμός χρειάζεται τα κατάλληλα υλικά για να αποδώσει και ο Θρύλος δεν τα έχει στην παρούσα φάση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς