25.6 C
Athens

Κάρολος Καββάδας: Ένας τερματοφύλακας γεμάτος όνειρα στις ακτές του Ατλαντικού

Η απίστευτη ιστορία του 19χρονου ποδοσφαιριστή και η μετάβαση από τα τοπικά και τις ακαδημίες της Χίου στη Μαρίτιμο, μέσω... Γερμανίας

Ο νεαρός τερματοφύλακας Κάρολος Καββάδας από τη Χίο ανήκει εδώ κι επτά μήνες στο δυναμικό της Μαρίτιμο, αλλά μέχρι να φτάσει να ενταχθεί στο δυναμικό της Κ19 της Πορτογαλικής ομάδας πέρασε από πολλές δοκιμασίες.

Αποτελεί κλασική περίπτωση αυτού που λέμε «γεννήθηκε με μια μπάλα στα πόδια», αλλά η πρώτη του ενασχόληση με τη στρογγυλή θεά έγινε με τη συμμετοχή του στο δυναμικό της Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας Χίου, όταν ήταν μόλις 6 ετών. Από τότε και μέχρι τα 16 του χρόνια ήταν πάντα ο βασικός τερματοφύλακας όλων των ομάδων της Ακαδημίας, υπήρξε αρχηγός της ομάδας και κλήθηκε στις μεικτές ομάδες επιλέκτων του νησιού για το Πανελλήνιο τουρνουά προεπιλογής Εθνικών ομάδων Κ15 και Κ17, της οποίας ήταν κι αρχηγός. Κατά καιρούς δοκιμάστηκε σε διάφορες ομάδες Σούπερ Λιγκ, όπως τον Παναθηναϊκό, τον Πανιώνιο και τον Ατρόμητο.

Το 2018 επιλέχθηκε από τον Ολυμπιακό να συμμετάσχει σε σειρά τριών διαφορετικών σταδίων δοκιμαστικών, χωρίς τελικά να επιλεγεί για την Κ17 των Ερυθρολεύκων, ενώ το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά, οπότε ο ΠΑΟΚ τον δοκίμασε για μια εβδομάδα, με την ίδια κατάληξη. Κορυφαία στιγμή της μέχρι τώρα πορείας του αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσκλησή του στην Κ17 της Εθνικής μας ομάδας. Ήταν πρώτη φορά που κάποιος τερματοφύλακας από το ακριτικό νησί προσκλήθηκε στο αντιπροσωπευτικό  μας συγκρότημα.

Ολοκληρώνοντας την πορεία του στην Ποδοσφαιρική Ακαδημία Χίου, ψάχτηκε για το επόμενο βήμα στην καριέρα του και συμμετείχε, αρχικά, σε καμπ στην Αθήνα, στο οποίο παρεβρέθηκε ο προπονητής τερματοφυλάκων της Λίβερπουλ, και στη συνέχεια πήγε στην Κρήτη,  συμμετέχοντας σε καμπ, υπό τις οδηγίες του Γιόζεφ Βάντσικ, μετά από προτροπή του παλιού παίκτη της ΑΕΚ Γιώργου Κακούσιου, όπου επιλέχθηκε να συμμετέχει σε δοκιμαστικούς αγώνες στη Γερμανία.

Karolos Kavvadas Maritimo

Εκεί η γερμανική ομάδα Χάουενσταϊν, Γ’ κατηγορίας, τον διάλεξε να μείνει στην ομάδα, στην οποία έπαιζαν κι άλλα τρία Ελληνόπουλα. Η ύπαρξη των συμπατριωτών του τον βοήθησε πολύ στην προσαρμογή στην τόσο μικρή ηλικία των 16 ετών, σε μια ξένη χώρα και σε τόσο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με όσα είχε συνηθίσει στο νησί του. Ο νεαρός τερματοφύλακας ανταποκρίθηκε μια χαρά συμμετέχοντας σε 13 αγώνες της Κ17 της σεζόν 2019-20 μέχρι και τη διακοπή του πρωταθλήματος τον Δεκέμβριο, ενώ συμμετείχε και στις προπονήσεις της Κ19 της ομάδας. Σημειωτέον πως το φθινόπωρο του 2019 ήρθε πρόσκληση δοκιμαστικών του στη Λίβερπουλ, αλλά είχε ήδη ενταχθεί στη Χάουενσταϊν, οπότε δε γίνονταν να συμμετάσχει.

Η χρονιά τελείωσε νωρίς για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και οι γερμανικές ομάδες δεν έμειναν ανεπηρέαστες, αφού το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Δυστυχώς την ίδια δοκιμασία βίωσε ο Κάρολος Καββάδας και την επόμενη σεζόν, που είχε ανέβει στην Κ19 και είχε 6 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Η μεγάλη διάκριση, ωστόσο, ήρθε στο περιφερειακό πρωτάθλημα φούτσαλ, όπου αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης και εις ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του η ομάδα τού χάρισε το τρόπαιο που κατέκτησε.

Τον Φεβρουάριο διακόπηκε και πάλι οριστικά το πρωτάθλημα στη Γερμανία κι επέστρεψε στη Χίο όπου συνέχισε την προετοιμασία του, υπό τις οδηγίες του προπονητή τερματοφυλάκων Χρήστου Σαββίδη, παλιού παίκτη της Βέροιας. Το καλοκαίρι δέχθηκε δύο προτάσεις, η μία από τον Απόλλωνα Αθηνών, στον οποίο δοκιμάστηκε και θα γίνονταν μέλος της ομάδας, αν δεν είχε δεχθεί πρόταση και από την πορτογαλική Μαρίτιμο.

karolos kavvadas maritimo Κάρολος Καββάδας

Στη Μαδέιρα επέλεξαν να τον κρατήσουν στο δυναμικό της ομάδας, αφού τον τσέκαραν σε προπονήσεις επί δύο εβδομάδες, τόσο με την Κ19, όσο και με την Κ23 και τη Β’ ανδρική ομάδα. Από τον Σεπτέμβριο έχει συμμετάσχει σε 9 αγώνες, έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 6 ενώ έχει πιάσει και πέναλτι. Συνεχίζει να εξελίσσεται και να  προπονείται με τις ομάδες Κ19 και Κ23 της Μαρίτιμο και περιμένει να δει αν θα παραμείνει στο μαγευτικό νησί του Ατλαντικού και την επόμενη αγωνιστική σεζόν.

Το μεγάλο του όνειρο παραμένει η πρόσκληση και η συμμετοχή στην εθνική ομάδα, που τη θεωρεί τη μέγιστη τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή. Είδωλό του, άλλωστε είναι ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, που κι εκείνος ξεκίνησε την καριέρα του στη Γερμανία και συνεχίζει να αγωνίζεται και να ξεχωρίζει με την απόδοσή του στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Μπενφίκα. Θα καταφέρει ο νεαρός Καββάδας να πλησιάσει τα επιτεύγματα του ειδώλου του; Κανείς δεν ξέρει, αλλά τα όνειρα είναι για να πραγματοποιούνται και ο 19χρονος Χιώτης έχει αποδείξει πως με πολλή δουλειά, προσπάθεια κι επιμονή όλα γίνονται…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς