16.9 C
Athens

Τους αλλάζουν τα… φώτα!

Νέα μέτρα ασφαλείας για τους πιλότους της Formula 1 από το 2019

Την περασμένη Κυριακή, στο Σπα, γίναμε μάρτυρες του πρώτου συμβάντος στο οποίο αποδείχθηκε πόσο καταλυτική είναι η παρουσία του halo στα μονοθέσια της Formula 1. Η εικόνα του «πληγωμένου» halo στη Sauber του Σαρλ Λεκλέρκ έπειτα από τη σύγκρουση που είχε με τη McLaren του Φερνάντο Αλόνσο, ήταν η πιο τρανή απόδειξη πως για πρώτη φορά το συγκεκριμένο σύστημα προστασίας έκανε τη δουλειά του και προστάτευσε ιδανικά το κεφάλι του Μονεγάσκου από πιθανή επαφή με το ελαστικό της κατεστραμμένης McLaren.

Στη Formula 1, όμως, κοιτάζουν ήδη το μέλλον. Και η επόμενη κίνηση που ετοιμάζουν για το 2019 έχει να κάνει με τα… φώτα των μονοθεσίων! «Μα καλά, τα μονοθέσια δεν έχουν φώτα, πέραν του κόκκινου που αναβοσβήνει στη βροχή» θα μας πείτε. Ακριβώς. Εκεί θα υπάρξει μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι θα προταθεί στην Επιτροπή Κανονισμών της FIA όπως από το 2019 γίνει υποχρεωτική η τοποθέτηση κόκκινων κάθετων led φώτων στις δύο βάσεις της οπίσθιας αεροδυναμικής πτέρυγας. Τα συγκεκριμένα φώτα θα είναι τοποθετημένα ψηλά, στο ύψος της κινούμενης πτέρυγας του DRS και θα έχουν ως στόχο να κάνουν ακόμα πιο ευκρινή τη θέση του προπορευόμενου μονοθεσίου στην περίπτωση είτε έντονης βροχής, είτε συνθηκών περιορισμένης ορατότητας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς