18.7 C
Athens

Απονομή Δικαιοσύνης, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για την επίδειξη δύναμης του κυρίαρχου Ολυμπιακού απέναντι στον ταλαίπωρο Παναθηναϊκό και το 4-1 στις νίκες που είναι ακόμα η αρχή

Από τη μία πλευρά, βρίσκεται μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, που αποπνέει υγεία και χαίρεσαι να τη βλέπεις. Ο Ολυμπιακός. Από την άλλη, μία ομάδα παρατημένη αγωνιστικά και ακυβέρνητο καράβι διοικητικά, που έχει πιάσει πάτο εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και συνόρων. Ο Παναθηναϊκός.

Τέσσερις συνεχόμενες νίκες (4-1 στη σεζόν 2021/22). Σπίτι μας (ΣΕΦ), σπίτι τους (ΟΑΚΑ, δύο φορές) ή και κάπου αλλού (Κρήτη). Με το Κύπελλο Ελλάδας να κοσμεί, ήδη, την τροπαιοθήκη του Ολυμπιακού. Με μπασκετάρα: +28 στο κεφάλι εντός, +19 στο κεφάλι εκτός. Με τις επιθέσεις να «βγάζουν φωτιές». Αποκορύφωμα το εκκωφαντικό 101-73 στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα. Με την άμυνα να κάνει τη διαφορά στο τελευταίο ντέρμπι «αιωνίων» και τον Παναθηναϊκό να σκοράρει μετά κόπων και βασάνων μόλις 62 πόντους. Στον Ολυμπιακό, έφταναν και περίσσευαν οι 68.

Νίκες, λοιπόν, με όλους τους τρόπους και για όλα τα γούστα. Στο μπάσκετ της νέας εποχής, θα κερδίζει σχεδόν πάντα ο καλύτερος γιατί στον αθλητισμό μπορεί να ελπίζει και ο αδύναμος, αλλά θα είναι η εξαίρεση που θα επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η ανώτερη ομάδα θα επιβραβεύεται στα παιχνίδια που κρίνουν τίτλους. Ο Θρύλος έχει τον αέρα και την αύρα της καλύτερης ομάδας, που εύκολα ή δύσκολα στο τέλος της βραδιάς θα πάρει αυτό που θέλει.

Ο Κυπελλούχος Ελλάδας πέρασε ένα ξέγνοιαστο σούρουπο Δευτέρας στο Μαρούσι. Ήταν και η ημέρα τέτοια (εκπέμπει μία βαρεμάρα) και η δουλειά έγινε επαγγελματικά. Το ματς μπορεί να ήταν κλειστό από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά η εικόνα των ομάδων και της αναμέτρησης «φώναζε» υπέρ του ανώτερου συνόλου. Ο Ολυμπιακός πέρασε μόλις μία φορά μπροστά στο σκορ (13-15 με το τρίποντο του Σλούκα στο 10′), στο πρώτο ημίχρονο, αλλά κέρδισε τις τρεις από τις τέσσερις περιόδους, χάνοντας μόνο το δεύτερο δεκάλεπτο και αυτό οριακά (με επιμέρους σκορ 21-19).

Έτσι, χρειαζόταν ένα ξέσπασμα για να πάρει προβάδισμα και να συντηρήσει, έστω μία μικρή διαφορά, προκειμένου το νερό να μπει στο αυλάκι. Αυτό ήρθε στην τρίτη περίοδο και μετά το 45-39 στο 25ο λεπτό η ομάδα έβγαλε αντίδραση άμεσα με μπροστάρη τον Γουόκαπ, «τρέχοντας» σερί 8-0 (για το 45-47 στο 27′ χάρη σε πέντε πόντους ΜακΚίσικ και τρεις του Γουόκαπ). Στο τέταρτο δεκάλεπτο, η δουλειά ολοκληρώθηκε με μόλις 12 πόντους παθητικό και σπουδαίες άμυνες. Στα τελευταία 04:39, ο Ολυμπιακός δέχθηκε μόλις 2 πόντους και αυτούς στην τελευταία φάση του αγώνα!

Ο Παναθηναϊκός τα περίμενε όλα από το τρίποντο και τον Νέντοβιτς, εξ ου και ο μικρός αριθμός βολών του στο ματς (6). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 31 συνολικά τρίποντα που εκτέλεσε, τα 12 ήταν στο πρώτο δεκάλεπτο (3/12). Στο ίδιο διάστημα, ο Ολυμπιακός με τα μισά εκτελεσμένα τρίποντα (6) είχε βάλει τον ίδιο αριθμό (3/6). Ο Νέντοβιτς άρχισε με 2/4 τρίποντα, αλλά τελείωσε το ημίχρονο με 2/6 και τον αγώνα με 3/11. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν συγκεκριμένο που βγήκε στην άμυνα χάρη στη σκληράδα. Στην επίθεση, η ομάδα έχει παίξει πολύ καλύτερα γενικότερα στη σεζόν, αλλά στα κρίσιμα σημεία έβαλε τα σουτ που έπρεπε.

Ο Βεζένκοβ ήταν για μία ακόμα φορά καθοριστικός, προσφέροντας σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού (2/5 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 15 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα) και highlight το κομβικό φόλοου σε επιθετικό ριμπάουντ χάρη στο οποίο το σκορ έγινε 60-66 (στο 38′). Νωρίτερα (στο 36′), ο κορυφαίος φόργουορντ της Ευρώπης είχε σημειώσει το 57-59 με υπό πίεση τρίποντο-«μαχαιριά» στον αντίπαλο. Τι άλλο να γράψουμε για αυτόν τον παικταρά. Απίστευτος και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Ο Γουόκαπ έπαιξε αμυνάρες (και γενικά και ειδικά πάνω στον Νέντοβιτς), βάζοντας και 11 πολύτιμους πόντους (με 2 κλεψίματα και πολλές αμυντικές αλλοιώσεις στο επιθετικό παιχνίδι των αντιπάλων). Απολαυστικός ήταν ξανά ο ΜακΚίσικ, ο οποίος βλέπει πράσινα και αφηνιάζει! Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ σκόραρε 18 πόντους με 5/7 σουτ εντός πεδιάς. Ωστόσο, το στοιχείο που δείχνει την απόλυτη πνευματική ετοιμότητά του ήταν οι 7/7 βολές. Δεν είναι σταθερός σε αυτό το κομμάτι, αλλά στο ΟΑΚΑ η συγκέντρωσή του «χτύπησε» κόκκινο. Όσο για τον Σλούκα, όχι μόνο επέστρεψε δυναμικά στη δράση μετά την ίωση που τον ταλαιπώρησε, αλλά λίγο έλειψε να κάνει αθόρυβο double-double, μετρώντας 12 πόντους και 7 από τις 13 συνολικά ασίστ των Πειραιωτών.

Με ρεκόρ 18-1, ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξασφάλιση του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας στην Basket League, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης μπορεί να κερδίσει εκεί μέσα ξανά και ξανά. Όπως θέλει. Και να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ελλάδας ύστερα από έξι χρόνια είτε έχει το πλεονέκτημα έδρας είτε όχι. Η ουσία είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι είναι εμφανώς ανώτεροι από τους Πράσινους σε όλα. Έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν έχουν από πού να κρατηθούν. Οι γκρι «καμικάζι» έχουν κρεμάσει τις σφυρίχτρες τους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως έπαιζε η 2η ομάδα στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας με τη 16η της κατάταξης.

ΥΓ1: «Μεταξύ της Δικαιοσύνης και της απονομής Δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει». Έμελιν Πάνκχερστ. Ο Ολυμπιακός διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Όπως πάντα, ήταν μόνος του και όλοι τους. Άκουσε τον λαό του και τα έβαλε με ένα ολόκληρο διεφθαρμένο σύστημα, που ήταν βουτηγμένο στη λάσπη και την ανομία. Ο Θρύλος έλαβε μία απόφαση ζωής και πόνεσε θυσιάζοντας τίτλους, αλλά τώρα δρέπει τους καρπούς. Το #mexritelous της καρδιάς μας αποτέλεσε οδηγό και στάση ζωής. Η υπερηφάνεια δεν περιγράφεται με λόγια.

ΥΓ2: Θα το μεταφέραμε στις επόμενες γενιές και δεν θα το πίστευαν. Λίγα δευτερόλεπτα απέμεναν προκειμένου ο Παναθηναϊκός να μην εκτελέσει ούτε μία βολή στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα. Και ο Ολυμπιακός μόλις τέσσερις εκτέλεσε. Όχι, η διαιτησία και το ελληνικό μπάσκετ δεν «έφτιαξαν» από τη μία στιγμή στην άλλη επειδή άλλαξε η διοίκηση της ΕΟΚ. Ακόμα υπάρχουν «μελανά» σημεία. Ωστόσο, δεν υφίστανται πια στα παρκέ Αναστόπουλοι, Μάνοι και Παναγιώτου να καθορίζουν με το έτσι θέλω νίκες και τρόπαια. Λάθη πάντα θα γίνονται. Άλλο τα ανθρώπινα λάθη όμως και διαφορετική υπόθεση η σημαδεμένη τράπουλα εξ αρχής και οι εντεταλμένες υπηρεσίες. Στο μπάσκετ της νέας εποχής, όλοι θα έχουν το δικαίωμα να κερδίσουν τον οποιονδήποτε και οι αγώνες θα κρίνονται μόνο στο παρκέ και πουθενά αλλού. Αν και υπάρχει ακόμα απόσταση από το απόλυτο 50%-50%, το 100%-0 υπέρ του Παναθηναϊκού και το 100%-0% εις βάρος του Ολυμπιακού αποτελεί πλέον, παρελθόν.

ΥΓ3: Αν και παλαιό hit (στο φινάλε του προηγούμενου αιώνα), φημολογείται ότι είναι το αγαπημένο στις τάξεις του «αιωνίου» αντιπάλου αυτόν τον καιρό. «Μα έχουν πάθει εξάρτηση και όλο εσένα ζητάνε. Μα την αγανάκτηση, γύρνα που σε αγαπάνε. Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα, πες τους ότι υπάρχει ελπίδα ακόμα»! Ακούς, Γιώργο Βασιλακόπουλε; Τούς έχει λείψει αφάνταστα. Σε εμάς, πάλι, καθόλου.

https://athlosnews.gr/mechri-tin-teleftaia-stagona/

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς