18.9 C
Athens

Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η Ευρώπη και η «δημοσιογραφία» της ξεφτίλας

Εδώ και 15 χρόνια ο Ολυμπιακός είναι ο βασικός αιμοδότης της Ελλάδας στο ranking της UEFA, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει περισσότερους βαθμούς απ' όσους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ και Άρης μαζί. Πώς όμως να γράψουν την αλήθεια οι υπάλληλοι του Ιβάν Σαββίδη;

Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική μέχρι στιγμής ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει στο νεότευκτο Conference League, μια διοργάνωση που επί της ουσίας δημιουργήθηκε για να αποσυμπιέσει το Europa League αλλά και να δώσει μια «ευρωπαϊκή» ευκαιρία σε ομάδες που προέρχονται από τις άγονες γραμμές του ποδοσφαίρου της γηραιάς ηπείρου.

Η πορεία της Λίνκολν Ρεντ Ιμπς, της ερασιτεχνικής ομάδας που βρέθηκε στον όμιλο του ΠΑΟΚ, αποτυπώνει εύγλωττα τη λογική του Conference. Οι πρωταθλητές Γιβραλτάρ αποκλείστηκαν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League από τη ρουμανική Κλουζ, στη συνέχεια αποκλείστηκαν από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στον τρίτο προκριματικό του Europa League και τελικά βρέθηκαν στους ομίλους του Conference με την πρόκριση επί της λετονικής Ρίγα στην παράταση. Το εντυπωσιακό είναι πως εκεί συνάντησαν ξανά τη Σλόβαν, η οποία τους είχε αποκλείσει σε άλλη διοργάνωση…

Στο Conference λοιπόν, ακόμα και μια ομάδα από το Γιβραλτάρ έχει την ευκαιρία να μπει σε όμιλο κι ας έχει αποκλειστεί στο μεταξύ δυο φορές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών προκριματικών. Κανείς δεν λέει ότι είναι κακή μια τρίτη ευκαιρία εξάλλου.

Σε αυτή τη διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βάλει από κάτω του τη Λίνκολν αλλά και τη Σλόβαν (την οποία δε νίκησε σε κανένα ματς!) κι έτσι να προκριθεί στα νοκ άουτ. Κι εκεί, προκρίθηκε επί της Μίντιλαντ στα πέναλτι και στη συνέχεια πέρασε και τη Γάνδη (που τερμάτισε 5η στο πρωτάθλημα Βελγίου και θα διεκδικήσει στα πλέι οφ ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο).

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μια ελληνική ομάδα πλην Ολυμπιακού κατάφερε να δώσει πολύτιμους βαθμούς στη χώρα μας για το ranking της UEFA. Δυστυχώς όμως, αντί αυτή η πορεία να δώσει λίγη χαρά στους υπαλλήλους του Ιβάν Σαββίδη, επιτρέποντάς τους να αφήσουν έστω και προσωρινά στην άκρη το αντιολυμπιακό μένος τους, μετατράπηκε ως αφορμή για ένα ακόμη κρεσέντο μίσους και κρετινισμού.

Είτε για να δικαιολογήσουν το μεροκάματο (που στις μέρες μας είναι δύσκολο) είτε απλώς επειδή στην πραγματικότητα είναι περισσότερο αντιολυμπιακοί απ’ ό,τι οπαδοί κάποιας συγκεκριμένης ομάδας (έτσι κι αλλιώς 2-3 ομάδες υποστηρίζουν ταυτόχρονα οι περισσότεροι εξ αυτών), οι υπάλληλοι του Ιβάν Σαββίδη επιδίδονται καθημερινά στο αγαπημένο τους χόμπι που δεν είναι άλλο από την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Κάπως έτσι έφτασαν ακόμη και στο σημείο να γράφουν για «27 χρόνια ξεφτίλας» του Ολυμπιακού, διάστημα κατά το οποίο οι Ερυθρόλευκοι έχουν κατακτήσει μεταξύ άλλων 22 πρωταθλήματα μαζί με το φετινό. Για να πουλήσει το… πόνημά τους, επέλεξαν τα πρωτοσέλιδα από το 7-0 στο Τορίνο, συμπυκνώνοντας μαζί με τη βλακεία τους 27 χρόνια σε μια καταστροφική βραδιά.

Κατά τη διάρκεια του παραληρήματος που ξεκίνησε μετά την ήττα στη Μασσαλία (που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε διασυρμό αν οι Γάλλοι είχαν λίγη τύχη παραπάνω) και τα τρομερά επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι υπάλληλοι του Ιβάν Σαββίδη μέχρι που εμφάνισαν την ομάδα του αφεντικού τους ως εκείνη που… κρατάει την Ελλάδα στην 15η θέση της κατάταξης στην UEFA. Ναι, όλα αυτά με μόλις μια σεζόν κατά την οποία απέκλεισαν τη Λινκολν, τη Σλόβαν, τη Μίντιλαντ και τη Γάνδη!

Για τους δύστυχους μεροκαματιάρηδες το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021. Πιο πριν υπήρχε κάτι άλλο, το οποίο προφανώς αγνοούσαν επειδή αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο.

Στην… πραγματική πραγματικότητα όμως και όχι στην εικονική των αγροκτημάτων του Ροστόφ, η UEFA υπολογίζει το ranking βάσει της τελευταίας πενταετίας και όχι μονάχα μιας σεζόν. Δυστυχώς για τους μεροκαματιάρηδες της αποχαύνωσης, ο ΠΑΟΚ δεν βρέθηκε ΠΟΤΕ πάνω από τον Ολυμπιακό ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα σε συνολική συγκομιδή πενταετίας. Ποτέ και για κανέναν λόγο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αυτή τη στιγμή, με τον ΠΑΟΚ να έχει κάνει την «καλύτερη πορεία» της ευρωπαϊκής ιστορίας του στον 21ο αιώνα παίζοντας στο Conference League, η εικόνα στο ranking της UEFA είναι αυτή:

UEFA ranking 2017-2012 ΠΑΟΚ Ολυμπιακός

Παίζοντας σε διοργανώσεις πολύ υψηλότερου επιπέδου από το Conference (όπως το Champions League και το Europa), ο Ολυμπιακός έχει δώσει στην Ελλάδα 41.000 βαθμούς, 16.000 περισσότερους από τον ΠΑΟΚ που μόλις φέτος κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να προσπεράσει την ΑΕΚ. Από το 25 μέχρι το 41 η διαφορά βεβαίως είναι μεγάλη, όχι τόσο μεγάλη όμως ώστε να αποτρέψει τους υπαλλήλους από το να εκτεθούν για ακόμα μια φορά.

Πάμε όμως και πιο πίσω. Στην αμέσως προηγούμενη πενταετία, αυτή μεταξύ 2012 και 2017, ο Ολυμπιακός της… ξεφτίλας είναι και πάλι μακράν πρώτος. Σε μια περίοδο που οι Ερυθρόλευκοι κοντράρονταν με την Μπάγερν, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Γιουβέντους, την Άρσεναλ, την Ατλέτικο Μαδρίτης και κάμποσα ακόμη θηρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η ερυθρόλευκη συγκομιδή των 59.000 βαθμών ήταν υπερδιπλάσια αυτής του ΠΑΟΚ (29.500).

UEFA ranking 2012-2017 Ολυμπιακός ΠΑΟΚ

Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, ο Ολυμπιακός και πάλι ήταν πρώτος: την πενταετία 2007-2012, όταν ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ακόμα και ο Άρης και ο Πανιώνιος έδιναν βαθμούς στην Ελλάδα, προτού η χώρα μας βυθιστεί στην οικονομική κρίση, οι Ερυθρόλευκοι ήταν και πάλι πρώτοι. Με μια απλή πρόσθεση δηλαδή, ο Ολυμπιακός έχει δώσει στην Ελλάδα 154.000 βαθμούς την τελευταία 15ετία, ο ΠΑΟΚ 75.000, ο ΠΑΟ 54.500 (αλλά μόλις 10.000 την τελευταία 10ετία) και η ΑΕΚ 38.000.

Με απλά λόγια, την τελευταία 10ετία ο Ολυμπιακός έχει δώσει στην Ελλάδα 100.000 βαθμούς και οι υπόλοιποι του τρεις του λεγόμενου BIG-4 86.500 και οι τρεις μαζί. Άντε 91.500 αν προσθέσουμε και τον Άρη. Όπως αντιλαμβάνεται(;) ακόμα και ο πιο καλοπληρωμένος του Ιβάν Σαββίδη, δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκρισης και σύγκλισης ανάμεσα στη μακράν κορυφαία ελληνική ομάδα και τις υπόλοιπες.

Δεν θα έπρεπε καν να χρειάζεται να αναφερθούμε στα αυτονόητα, ωστόσο αυτό κρίνεται επιβεβλημένο από τη στιγμή που κάποιοι συνάνθρωποί μας δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τη σκληρή γι’ αυτούς πραγματικότητα. Εντέλει, η μόνη ξεφτίλα είναι αυτή της «δημοσιογραφίας» που τροφοδοτείται από ρούβλια ροστοφικής προέλευσης και μεταδίδεται σαν επιδημία σε όσους έχουν την ατυχία να διαβάζουν τέτοια κείμενα στις οθόνες τους…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Νέα αποχή των παικτών στην ΑΕΚ λόγω οφειλών, κάποιοι σκέφτονται να μην παίξουν κόντρα στον ΠΑΟΚ!

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στην ΚΑΕ ΑΕΚ, με τους παίκτες του «κιτρινόμαυρου» ρόστερ να προχωρούν σε νέα αποχή λόγω οφειλών και το κυριακάτικο ματς με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στον «αέρα»

Μεντιλίμπαρ: Η πρόκριση μας έδωσε απίστευτη πνευματική δύναμη, είμαστε έτοιμοι για οποιονδήποτε αντίπαλο

Ο Βάσκος τεχνικός του Ολυμπιακού μίλησε για τα υψηλά επίπεδα πνευματικής δύναμης που έχει η ομάδα του μετά την ιστορική πρόκριση στην Πόλη, ενώ πρόσθεσε πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Η ξαφνική αδιαθεσία του Λεσόρ και το κρίσιμο 48ωρο (vid)

Η ξαφνική αδιαθεσία του Ματίας Λεσόρ στην προθέρμανση του αγώνα με το Περιστέρι θορύβησε τον κόσμο των Πρασίνων ενόψει Μακάμπι, αλλά ο Insider του ΑΘΛΟΥ έχει όλο το καθησυχαστικό ρεπορτάζ