15 C
Athens

Το φλογερό κοντσέρτο του Παγένκ με έναν ιδιοφυή Ιταλό μαέστρο

Ο Σλοβένος κεντρικός υπενθύμισε σε όλους με εμφάνιση... Eurovolley τη μεγάλη του κλάση σε μια από τις σημαντικότερες νίκες της σεζόν για τον Ολυμπιακό με σφραγίδα του Τζουλιάνι - Γράφει ο Ανδρέας Καταχανάς

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού στη Β’ φάση της Volley League συνεχίστηκε στη Σύρο, με τους Ερυθρόλευκους να παίρνουν απέναντι στον Φοίνικα την 5η νίκη – και αυτή με καθαρό σκορ – σε 6 αγώνες και να ετοιμάζονται για μια εβδομάδα όπου θα κριθούν ουσιαστικά τα πάντα.

Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι εξακολουθεί να ανεβάζει επίπεδο το συγκεκριμένο ρόστερ με το κοουτσάρισμα του, παίρνει το καλύτερο δυνατό από τους αθλητές του και εκείνοι τον δικαιώνουν ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του. Η αναμέτρηση με τον Φοίνικα είχε do or die χαρακτήρα για τους Ερυθρόλευκους αφού σε περίπτωση ήττας με 3-0 ή 3-1 θα έχαναν την επαφή με την κορυφή ενώ σε περίπτωση που έπαιρναν μόνο δύο σετ ο κερδισμένος θα ήταν ο ΠΑΟΚ τον οποίο θα αντιμετωπίσουν μετά το ντέρμπι των Ασπρόμαυρων με τον Παναθηναϊκό στο Μαρούσι.

Τα σενάρια δεν έχουν καμία σημασία αφού στη Β’ φάση όλοι δείχνουν ότι μπορούν να τους κερδίσουν όλους και κάθε ομάδα έχει τα πάνω και τα κάτω της. Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα φλέρταρε με απώλεια στη Νέα Σμύρνη από τον Μίλωνα και προβλημάτισε με την εικόνα του πριν από ένα από τα πιο κομβικά παιχνίδια του στη σεζόν. Και πολλές φορές η εικόνα (και το ντεφορμάρισμα) μπορεί να αντικατοπτριστεί στο αποτέλεσμα της επόμενης αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, ήταν σωστά στημένος με καλές αποστάσεις στο τάραφλεξ του Βικέλας και απόλυτα διαβασμένος με άριστο σημάδι στο σέρβις είτε αυτό ήταν float είτε jump speed. Στερν και Καρασαββίδης μπήκαν στο στόχαστρο από νωρίς και η άψογη ερυθρόλευκη λειτουργία – σε όλους τους τομείς – στο πρώτο σετ έδωσε και την απαραίτητη ψυχολογία για το επόμενο.

ΣΤΟΝ ΠΑΓΕΝΚ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο Άλεν Παγένκ έκανε το κορυφαίο του παιχνίδι στην Ελλάδα και υπενθύμισε γιατί θεωρείται ένας από τους ποιοτικότερους κεντρικούς στην Ευρώπη. Άλλωστε, δεν πέρασαν πολλοί μήνες από τον τελικό της Σλοβενίας με την Ιταλία στο Eurovolley όπου έκανε μυθική εμφάνιση.

Δεν ήταν μόνο οι 12 πόντοι που πέτυχε στη Σύρο με 6/8 επιθέσεις και 2 άσους αλλά και τα 4 kill μπλοκ και τα σπασίματα που έκανε πάνω στο φιλέ και συνέβαλαν στο να είναι υποδειγματική η εμφάνιση του Ολυμπιακού στο μπλοκ-άμυνα. Χαρακτηριστική της ψυχολογίας του Σλοβένου κεντρικού ήταν η φάση στο δεύτερο σετ όπου με άμεση no look εκτέλεση σημαδεύει στο κενό που υπήρχε ανάμεσα στο «4» και στο «5» στην πλευρά του Φοίνικα.

Ήταν πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να δει τον Παγένκ να κάνει ένα τέτοιο παιχνίδι μετά τον τραυματισμό του. Για τη νοοτροπία του παίκτη και τους τίτλους που έχει κατακτήσει δεν τέθηκε ποτέ θέμα απλώς αντιλαμβάνεται κανείς πως ένα πρόβλημα στον αστράγαλο (και ειδικά στην ηλικία του Σλοβένου) προκαλεί πάντα ερωτήματα αναφορικά με την κατάσταση στην οποία θα επιστρέψει.

Ο Σλοβένος είναι άριστος επαγγελματίας και το δείχνει σε κάθε του εμφάνιση εντός και εκτός τάραφλεξ και προφανώς η παρουσία του Τζουλιάνι – με τον οποίο γνωρίζονται πάρα πολλά χρόνια και έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα στη Λούμπε – έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στο να βελτιώσει κι άλλο τη στατιστική του.

Μπαίνοντας στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν ο Παγένκ υπενθυμίζει με τις εμφανίσεις του τον παίκτη που θαυμάζουμε στην εθνική Σλοβενίας και που αν είχε δίπλα του έναν κεντρικό άλλου στυλ (με καλά νούμερα στο kill block) θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερος.

Το παν είναι ως το τέλος ο Στιβαχτής να μπορέσει να τον κρατήσει ζεστό και να τον αξιοποιήσει μετά την καλή πρώτη μπάλα αφού είναι τόσο ταχύτατη η εκτέλεση του Παγένκ που το αντίπαλο μπλοκ δεν προλαβαίνει να στηθεί.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΕΤΙΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΕ ΜΠΛΟΚ

Να σημειώσουμε εδώ πως τα 14 μπλοκ που έκανε συνολικά ο Ολυμπιακός κόντρα στον Φοίνικα αποτελούν την καλύτερη φετινή επίδοση των Ερυθρολεύκων σε ντέρμπι με ομάδα της τετράδας και μάλιστα κόντρα σε σύνολο που έχει δύο κεντρικούς-φωτιά (Τζούριτς και Κόστα).

Και πώς να μην είναι τόσο καλό το μπλοκ όταν το σέρβις αποφέρει 12 άσους και άλλες πόσες χαλασμένες υποδοχές που υποχρέωναν τον Ιερεσουέλο να κάνει βήματα πίσω από τη γραμμή των τριών μέτρων, να δυσκολευτεί στην πρώτη μακρινή πάσα και την ίδια ώρα να στήνεται άμεσα το μπλοκ του Ολυμπιακού.

Ο Τζουλιάνι ήταν αρκετά παρεμβατικός και πήρε τα τάιμ άουτ στα σημεία που χρειαζόταν με κομβικότερο αυτό στο 13-8 του τετάρτου σετ. Οι παίκτες του ήξεραν πού να σημαδέψουν στο σέρβις και ο Στιβαχτής ακολούθησε τις άριστες οδηγίες του Ιταλού προπονητή του για να κάνει ένα σπουδαίο παιχνίδι.

ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ

Οι Συριανοί δεν άκουσαν το καμπανάκι στις αναμετρήσεις του Κυπέλλου και με παίκτες-βαρόμετρα όπως ο Στερν σε μέτρια κατάσταση, δεν μπόρεσαν να διατηρηθούν στο κυνήγι για τον τίτλο.

Βέβαια, ως το τέλος ο Φοίνικας έχει σκοπό να κάνει ζημιές σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό αφού ούτως ή άλλως αποζητά ένα καλό πλασάρισμα στο πρωτάθλημα και καλές εμφανίσεις πριν αντιμετωπίσει τους Πράσινους στο Λιγκ Καπ.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτζώκας: Πραγματική μάχη οι αγώνες στο ΣΕΦ, ίσως να πιστέψαμε ότι με το πρώτο ματς τελείωσε η αποστολή μας εδώ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού περιμένει πολύ σκληρές μάχες στο ΣΕΦ για την πρόκριση στο Final Four και τόνισε πως στο Game 2 η Μπαρτσελόνα πήρε δίκαια τη νίκη αφού έδειξε μεγαλύτερη επιθυμία στο παρκέ

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά ο μυθικός Πετρούνιας, έγραψε ιστορία στους κρίκους!

Ο μυθικός Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε ιστορία στο Ρίμινι καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο για 7η φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης και έσπασε το ρεκόρ του Κρίστιαν Μπέρκι

Τενερίφη – Περιστέρι 97-93: Δύο πρώην… Έλληνες και ο αειθαλής Χουέρτας έστειλαν τους Ισπανούς στον τελικό του BCL

Η τριάδα Γκάι, Σερμαντίνι και Χουέρτας έβαλε 82 πόντους στο Περιστέρι, το οποίο έπεσε αξιόμαχα στον ημιτελικό του παρθενικού Final Four της ιστορίας του στο Basketball Champions League