19 C
Athens

Ορκωμοσία νέων υπουργών – Χαμόγελα, αμηχανία και υποσχέσεις (pics, video)

Εκλεψε την παράσταση η Κατερίνα Παπακώστα • «Γυναικεία υπόθεση η ασφάλεια», είπε η Ολγα Γεροβασίλη • Αμήχανη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου • Με νεανικό λουκ η Κατερίνα Νοτοπούλου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 μ.μ. η ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αναδείχθηκαν μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο κατά την προσέλευσή τους στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και κατά την έξοδό τους οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί ήταν χαμογελαστοί αλλά και αμήχανοι σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ όλοι ανεξαιρέτως όσοι έκαναν δηλώσεις στην κάμερα υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Την παράσταση έκλεψε βεβαίως η εκ δεξιών προερχόμενη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ και η Ολγα Γεροβασίλη που θα είναι η προϊσταμένη της συγκέντρωσε γύρω της τις κάμερες στις οποίες δήλωσε πως «η ασφάλεια είναι πια γυναικεία υπόθεση». Και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις».

«Θα τα καταφέρουμε με το σωστό τρόπο», διεμήνυσε η υπουργός, προσθέτοντας: «Η ασφάλεια, η προστασία των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, με την εγγύηση των πολιτών, να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας εγγυάται και την ασφάλεια», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων και των δυσκολιών. Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση. Η πρόκληση είναι μεγάλη».

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο  ελάχιστα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι συνοδευόμενος από συνεργάτες του.

Μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο ακολούθησε ο όρκος των νέων υπουργών. Τον πολιτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Γεροβασίλη, Ζορμπά και Νοτοπούλου, και οι κύριοι Χαρίτσης, Καλογήρου, Κουβέλης, Σαντορινιός, Πιτσιόρλας, Ρήγας, Κρέτσος, Δημαράς και Γιαννακίδης.

Το θρησκευτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου, Παπακώστα, Χρυσοβελώνη, Κόλλια-Τσαρουχά και Τελιγιορίδου και οι κύριοι Αραχωβίτης και Μπόλαρης.

Η ορκωμοσία για όσους επέλεξαν το θρησκευτικό όρκο, τελέστηκε από τον Επίσκοπο Κλήμης και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

H προσέλευση

Το «άρωμα γυναίκας» είναι έντονο στη νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού μετέχουν συνολικά 13 κυρίες.

Στο προεδρικό μέγαρο περίσσευαν τα χαμόγελα, ενώ από  τους πρώτους που έφτασαν ήταν η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, συνοδευόμενη από δύο συνεργάτιδές της. Η κ. Χρυσοβελώνη καταλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού των Εσωτερικών.

Λίγα λεπτά αργότερα την πύλη του Μεγάρου πέρασε ο αναβαθμισμένος στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος ήταν εμφανώς κουρασμένος από τη δύσκολη νύχτα που είχε περάσει, λόγω της πυρκαγιάς στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αμέσως μετά, χαρούμενη μεν, προβληματισμένη δε αφού κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» της Κατεχάκη, έφτασε ντυμένη με ένα κλασσικό σκούρο μπλε σύνολο, την αυστηρότητα του οποίου έσπαγε με ένα τοπ και δαντελένιες λεπτομέρειες, η πρώτη γυναίκα υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η κ. Ολγα Γεροβασίλη.  Οπως είπε, η ασφάλεια του πολίτη περνά πλέον σε γυναικεία χέρια.

Λίγο νωρίτερα, ντυμένη στα λευκά, η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που «μετατέθηκε» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έσπευσε να σημειώσει ότι είναι ημέρες πένθους για την Αεροπορία, μετά το χθεσινό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον πιλότο Νικόλαο Βασιλείου.

Με τις γυναίκες της ζωής του, την εγκυμονούσα σύζυγο και τη μικρή του κόρη πήγε για την ορκωμοσία του στη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής ο Λευτέρης Κρέτσος.

Πολύ νεανικό λουκ επέλεξε η αναβαθμισμένη στη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά τη θητεία της στη θέση της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου, στη Θεσσαλονίκη.

Η 30χρονη νεοεισερχόμενη στην κυβέρνηση, επέλεξε μαύρο σακάκι με πολύ στενό παντελόνι και ιβουάρ μεταξωτή  μπλούζα.

Οι περισσότερες γυναίκες της κυβέρνησης επέλεξαν συντηρητικό λουκ, εκτός από τη σταρ της ημέρας, την Κατερίνα Παπακώστα, που επέλεξε ένα κρουαζέ κλος φόρεμα σε μουσταρδί απόχρωση.

Το πρόσωπο του ανασχηματισμού, η κ. Κατερίνα Παπακώστα εμφανίσθηκε συνοδευόμενη από την κόρη της Αγγελική Σιδηροπούλου. Και οι δύο γυναίκες έδειχναν ευδιάθετες και αυτό αποτυπωνόταν και στην εμφάνισή τους.

Αρκετά αμήχανη έδειχνε η πρώην γραμματέας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που έμεινε σε ό,τι αφορά τα στυλιστικά στην ασφαλή επιλογή του μαύρου ταγέρ με μεγάλα κουμπιά στο σακάκι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς