19.9 C
Athens

Στα 105 έφτασαν τα κρούσματα σαλμονέλας σε αυγά Kinder στην Ευρώπη – Ποια προϊόντα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Πάνω από 100 κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με προϊόντα Κinder της Ferrero αναφέρθηκαν σε οκτώ χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχουν καταγραφεί 105 επιβεβαιωμένα κρούσματα μονοφασικής σαλμονέλας Tyfhimurium και άλλα 29 πιθανά κυρίως μεταξύ νεότερων ατόμων με τις δύο υπηρεσίες να σημειώνουν την «ασυνήθιστα υψηλή» αναλογία παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια.

Τα κρούσματα σαλμονέλας ανά χώρα

Τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλας, 63 τον αριθμό καταγράφηκαν στη Βρετανία από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022 με τα περισσότερα να καταγράφονται το προηγούμενο δίμηνο και να αφορούν άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω και ένα ποσοστό γύρω στο 60% σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενώ είναι περισσότερα τα κορίτσια. Τουλάχιστον εννέα άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, αλλά ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Άλλα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλας καταγράφηκαν στη Γαλλία, δέκα στην Ιρλανδία, από τέσσερα σε Γερμανία και Σουηδία, δύο στην Ολλανδία και από ένα στο Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία, ενώ το Βέλγιο ερευνά άλλα 26 πιθανά κρούσματα και η Γερμανία τρία.

Στη Γαλλία οι Αρχές ενημερώθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη Σαλμονέλα του Ινστιτούτου Παστέρ για 21 κρούσματα σαλμονέλωσης σε ολόκληρη τη χώρα, οκτώ εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, αλλά έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τεσσάρων ετών.

Οι έρευνες της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας βάσει συνεντεύξεων από 15 ασθενείς δείχνουν συγκεκριμένα προϊόντα Kinder, που όλα τους παρήχθησαν στο ίδιο εργοστάσιο της Αρλόν στο Βέλγιο.

Στη Σουηδία τα τέσσερα κρούσματα σαλμονέλας αφορούσαν σε παιδιά, που ασθένησαν από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο και ζουν σε διαφορετικές περιοχές. Στη Νορβηγία ο μοναδικός ασθενής νόσησε στα τέλη Φεβρουαρίου και μολύνθηκε από τον ίδιο τύπο μονοφασικής σαλμονέλας Typhimurium, που εντοπίστηκε και στη Βρετανία.

Ως πιθανή πηγή εντοπίστηκαν προϊόντα της Ferrero βάσει συνεντεύξεων με ασθενείς και τις πρώτες αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτης στην Ευρώπη.

Επεκτείνεται η ανάκληση προϊόντων Kinder

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μελετούν την ίδια ώρα άλλα δεδομένα από χώρες και τις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινώσουν τα πορίσματά τους.

Η Ferrero επέκτεινε την απόσυρση και ανάκληση προϊόντων Kinder που λήγουν μεταξύ 20 Απριλίου και 21 Αυγούστου του 2022. Η εταιρεία ανέφερε πάντως σε ανακοίνωσή της ότι κανένα από τα προϊόντα Kinder που διοχετεύθηκαν στην αγορά δεν ανιχνεύτηκε θετικό στη σαλμονέλα.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πλησιάζει το Πάσχα, όπου παρατηρούμε αύξηση των πωλήσεων αυτών των προϊόντων και ως εκ τούτου, ως πρόσθετο προληπτικό μέτρο, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε οικειοθελώς τα προϊόντα που αναφέρονται παραπάνω» αναφέρει η εταιρεία.

Ποια προϊόντα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Χθες Τετάρτη ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ανάκληση συγκεκριμένων προϊόντων Kinder στην Ελλάδα που έχουν παραχθεί στο Βέλγιο καλώντας τους πολίτες να μην τα καταναλώσουν εάν τα έχουν στην κατοχή τους.

Ως προληπτικό μέτρο η Ferrero αποφάσισε να ανακαλέσει από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons των 46 γρ. (L321RZD-MD, L294RZD-KX, L294RZD-LE, L295RZD-LE, L341RZD-MX, L341RZD-MY, L342RZD-MX και L342RZD-MY), Kinder Schokobons των 125 γρ. (L291R03, L319R0 και L347R03) και Kinder Surprise maxi των 100 γρ. (L300RZB-LE, L327RZB-MB και L327RZB-MD), που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο.

ΠΗΓΗIefimerida
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς