16.6 C
Athens

Τα ακριβοπληρωμένα και «παρκαρισμένα» εξτρέμ του Ολυμπιακού

Σε παιχνίδι υψηλού επιπέδου, ο Ολυμπιακός είχε στην 20άδα του μόλις έναν καθαρόαιμο εξτρέμ που δεν αγωνίστηκε καν, ενώ δύο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν εκτός αποστολής - Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Το πάθημα της τρέχουσας σεζόν πρέπει να γίνει μάθημα. Στην τελική ευθεία των αγωνιστικών υποχρεώσεων, ξεχωρίζει η επιστροφή του Κώστα Φορτούνη στη δράση με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Αυτό το γεγονός είναι εξόχως σημαντικό, αλλά δεν αρκεί.

Με μία δεύτερη «ανάγνωση» του τελευταίου αγώνα των Ερυθρόλευκων, δεν γίνεται να μην επισημανθεί πως στο ματς με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός είχε περιορισμένες επιθετικές λύσεις στον πάγκο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε μόλις τρεις αλλαγές (με Βαλμπουενά αντί Μασούρα, Φορτούνη αντί Μαντί Καμαρά και Τικίνιο αντί Καρβάλιο), ενώ δεν αγωνίστηκαν οι Μπουχαλάκης, Βρουσάι, Φαντιγκά, Κανέ και Μανωλάς.

Από τους παίκτες της τελικής 20άδας, καθαρόαιμος winger ήταν μόνο ο Βρουσάι (και αυτός δεν πήρε χρόνο συμμετοχής). Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως στο FWS, ο Μασούρας μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εξτρέμ, αλλά είναι δεύτερος (περιφερειακός) επιθετικός, που πρέπει να παίζει κοντά στη μεγάλη περιοχή (και γύρω από τον σέντερ φορ) λόγω αγωνιστικών χαρακτηριστικών (επιθετικό ένστικτο, τελείωμα με μία επαφή, αίσθηση του γκολ).

Ο Μασούρας προερχόταν από κορωνοϊό, έδωσε την ασίστ στο γκολ του Καρβάλιο και δεν έβγαλε ενενηντάλεπτο, καθώς δεν βρισκόταν στο 100% από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας. Επίσης, ο Βρουσάι είχε νοσήσει και αυτός πρόσφατα, αλλά φαίνεται ότι δεν υπολογίζεται και πολύ. Μάλιστα, ξαφνικά, βρέθηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν σε ένα ιδιαίτερο μεταίχμιο μεταξύ του δεξιού μπακ και του εξτρέμ. Στα 24 του, πρέπει να αποσαφηνιστεί για ποια θέση υπολογίζεται και κατά βάση αν βρίσκεται στον αγωνιστικό σχεδιασμό ενόψει της νέας σεζόν.

Ωστόσο, ένα στοιχείο που δεν πέρασε απαρατήρητο είναι πως σε ένα ματς όπου ο Ολυμπιακός δεν παρουσιάστηκε αποτελεσματικός και χρειαζόταν ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια από μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια του αγώνα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είχε δύο «ακριβοπληρωμένα» αγωνιστικά χαρτιά εκτός αποστολής.

Ο Χένρι Ονιεκούρου (ένα γκολ και μία ασίστ σε 27 συμμετοχές) και ο Ρόνι Λόπες (δύο γκολ και τέσσερις ασίστ σε 22 συμμετοχές) αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά και είδαν ένα ακόμα ματς από την εξέδρα. Ο Νιγηριανός εξτρέμ έχει τεθεί στο περιθώριο από τις 24/2 και τον επαναληπτικό με την Αταλάντα για το Europa League έπειτα από τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε στο φαληρικό γήπεδο. Όσο για τον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό, έχει να αγωνιστεί στο Πρωτάθλημα από τις 23/1 όταν και είχε παίξει ως αλλαγή για λίγο κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (4-0).

Ο Λόπες συμμετείχε ως αλλαγή στον επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό (9/2) και στην αναμέτρηση με την Αταλάντα στο Μπέργκαμο (17/2) για ένα πεντάλεπτο. Όπως γίνεται αντιληπτό, «αγνοείται» ποδοσφαιρικά για περίπου ένα τρίμηνο. Στην περίπτωσή του, το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Μπορεί να έχει υψηλό συμβόλαιο, αλλά είναι δανεικός από τη Σεβίλλη και θα επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες στην ομάδα που ανήκει. Από εκεί και πέρα, για τον Ονιεκούρου έχουμε εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες. Ήταν η ακριβότερη μεταγραφή της περασμένης καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου και ο Ολυμπιακός δύσκολα δεν θα βγει οικονομικά ζημιωμένος από τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αμφότεροι πήραν τις ευκαιρίες τους. Ιδιαίτερα ο Ονιεκούρου. Πλέον, βρίσκονται «παρκαρισμένοι» μεταξύ πάγκου και εξέδρας (κυρίως). Και το στενόχωρο πράγμα της υπόθεσης είναι πως κόντρα στην ΑΕΚ ο Ολυμπιακός δεν είχε στη διάθεσή του τον Γκάρι Ροντρίγκες λόγω του ξαφνικού προβλήματος υγείας του winger από το Πράσινο Ακρωτήριο. Ούτε με αυτήν την εξέλιξη, οι Ονιεκούρου και Λόπες δεν κατάφεραν να βρουν θέση στην ομάδα.

Δεν είναι ποδοσφαιρικό, σε έναν αγώνα αυτού του επιπέδου, να μην έχουν οι Πρωταθλητές καθαρόαιμους ακραίους κυνηγούς στη διάθεσή τους. Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια τόσο ακριβά ετήσια συμβόλαια (στην περίπτωση του Ονιεκούρου έχουμε και το υψηλό κόστος της μεταγραφής) να βρίσκονται «παρκαρισμένα» και να έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός ομάδας, την ώρα που η ομάδα διεκδικεί το 19ο νταμπλ στην ιστορία της.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς