16.7 C
Athens

Θρύλε μου, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σου

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τη μαγική οκταετία του τμήματος πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού με τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια

Ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός οργανισμός της Ελλάδας (για μένα είναι όλης της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη) έκανε το θαύμα του και πάλι! Back to back κατάκτηση Ευρωλίγκας στην υδατοσφαίριση Γυναικών με μεγαλειώδες πόλο, σε ένα Παπαστράτειο… τρελοκομείο!

Η ατμόσφαιρα ήταν καθηλωτική σε ένα κατάμεστο Κολυμβητήριο που ξεχείλιζε πάθος και αγάπη για την ομάδα του. Ζώντας τον τελικό μέσα από την εξέδρα, βγάζω το καπέλο στον υπέροχο λαό του Ολυμπιακού που βοήθησε τα μέγιστα τον Αλεκσάνταρ Τσίριτς και τις παίκτριες του. Τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό. Οι πολίστριες του Θρύλου δεν αγχώθηκαν σε κανένα σημείο των δύο αγώνων παρά το «πρέπει» που υπήρχε και διατηρήθηκαν με επιβλητικό τρόπο στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Μάλιστα, η επικράτησή τους ήταν ολοκληρωτική, υποχρεώνοντας τους αντιπάλους από την Ουγγαρία και την Ισπανία να παραδεχτούν δημόσια την ανωτερότητα των Ερυθρόλευκων.

Στον ημιτελικό με την Ουίπεστ, ο Ολυμπιακός πέτυχε 18 γκολ! Απίστευτος αριθμός για το επίπεδο δυσκολίας του αγώνα. Επειδή, όμως, τα 11 γκολ στην άμυνα ήταν πολλά, στον τελικό οι Ερυθρόλευκες γνώριζαν πως έπρεπε να ρίξουν το βάρος στην άμυνα. Η Χρυσή Διαμαντόπουλου ήταν εκπληκτική με καθοριστικές αποκρούσεις, ενώ όλες οι αθλήτριες τα έδωσαν όλα και έβγαλαν ορισμένες εντυπωσιακές άμυνες. Με δύο γκολ παθητικό στο ημίχρονο και ύστερα από δύο οκτάλεπτα, δεν γινόταν να χαθεί αυτό το ευρωπαϊκό. Παρά τις σχεδόν τριπλάσιες αποβολές που είχε η Σαμπαντέλ, ο Θρύλος ήταν υποδειγματικός στην παίκτρια λιγότερο και τα «ερυθρόλευκα» χέρια ήταν παντού.

Ξέχωρα από το γεγονός πως η ομάδα έκανε μόνο νίκες στην πορεία της προς την κατάκτηση της τρίτης Ευρωλίγκας στην ιστορία του τμήματος, το επιπλέον στοιχείο που δείχνει την απόλυτη υπεροχή και ανωτερότητα του Ολυμπιακού είναι πως σε αυτό το Final-4 που διοργάνωσε άψογα ο σύλλογος σε ένα ιστορικό, αλλά παλαιό Κολυμβητήριο, είναι πως η ομάδα δεν βρέθηκε ούτε μία φορά πίσω στο σκορ!

Στον ημιτελικό, η Ουίπεστ κατάφερε μόλις μία φορά να ισοφαρίσει σε 1-1 στην πρώτη περίοδο, ενώ στον τελικό ο Ολυμπιακός πήρε από νωρίς προβάδισμα και το μόνο που κατάφερε η Σαμπαντέλ ήταν να μειώσει μέχρι τα δύο γκολ διαφορά και να φτάσει με το ζόρι τα 7 τέρματα σε αυτόν τον τελικό. Οι Ερυθρόλευκες μπορεί να σκόραραν λιγότερο, αλλά και πάλι τα 11 γκολ σε τελικό είναι πολλά. Ήταν μία απίστευτη κυριαρχική εμφάνιση από τον Αυτοκράτορα του ελληνικού αθλητισμού και την ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών, που κατέκτησε απολύτως δίκαια την κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη σερί σεζόν. Ο Ολυμπιακός είναι υπερδύναμη και σε αυτό το άθλημα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο σύλλογος συνεχίζει να χτίζει το μύθο του και το τμήμα πόλο Γυναικών είναι σαρωτικό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πλέον, με 6 ευρωπαϊκά τρόπαια από το 2014 μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός υπερηφανεύεται και καυχιέται πως διαθέτει την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Έξι ευρωπαϊκά τρόπαια σε συνολικά 11 τελικούς από το 2008 μέχρι το 2022 και έπεται συνέχεια. Με τρεις Ευρωλίγκες (2015, 2021, 2022), δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης (2015, 2021) και ένα LEN Trophy (2014), ο Θρύλος ανήκει στην ελίτ και αυτού του αθλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προφανώς, ο Χάρης Παυλίδης έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία και ο μάγκας Αλεκσάνταρ Τσίριτς όχι μόνο δεν ξέχασε τον συνάδελφό του, που έβαλε τις βάσεις στο χτίσιμο αυτής της υπέροχης ομάδας, αλλά τον αποθέωσε με μία τρομερή δήλωση. Ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει έναν φοβερό ελληνικό κορμό, σε εξαιρετική ηλικία, που έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Μην ξεχνάμε πως πέρυσι στη Βουδαπέστη, η δεύτερη Ευρωλίγκα είχε κατακτηθεί αμιγώς με Ελληνίδες πολίστριες απέναντι στη γηπεδούχο Ντουναϊσβάρος.

Φέτος, βοήθησαν τα μέγιστα οι τρεις ξένες (Κρίστμας, Ράνεϊ, Σλίκινγκ) και παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία μεσούσης της σεζόν υπήρχαν η δομή, οι βάσεις και η σταθερότητα εντός και εκτός πισίνας προκειμένου ο σύλλογος να συνεχίσει να γράφει ιστορία. Δεν πρέπει να λησμονηθεί, επίσης, πως στην τρέχουσα σεζόν η ομάδα δεν είχε δύο ηγετικές φυσιογνωμίες στο ρόστερ της: την Άλκηστη Αβραμίδου και τη Χριστίνα Τσουκαλά, οι οποίες αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση. Κόουτς Παυλίδη, είσαι σίγουρα υπερήφανος για την παρακαταθήκη που άφησες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Μιχάλης Κουντούρης αξίζουν όλα τα εύσημα του κόσμου για το δημιούργημά τους. Το Παπαστράτειο θα έχει πάντα θέση στην καρδιά μας, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Μακάρι οι ομάδες του πόλο να στεγαστούν όσο πιο σύντομα γίνεται στο νέο υπερσύγχρονο Κολυμβητήριο, που έχει αργήσει, όμως πρέπει να γίνει. Από τους 11 ευρωπαϊκούς τελικούς του τμήματος πόλο Γυναικών, οι 7 έχουν διεξαχθεί εκτός Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός έπαιζε διαρκώς στις έδρες των αντιπάλων του. Το θέμα της στέγασης (για όλα τα αθλήματα) είναι μεγάλο και πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι μας περισσότερο, μα πάνω από όλα η διοικητική ηγεσία του Θρύλου. Σε όλους τους άλλους χαρίζονται προκλητικά (και με σκανδαλώδεις τρόπους) γήπεδα και αθλητικοί χώροι. Δεν γίνεται ο Ολυμπιακός να μην έχει τίποτα δικό του. Πλέον, έχει έρθει η ώρα προκειμένου ο ενδοξότερος ελληνικός σύλλογος να διεκδικήσει ό,τι τού αξίζει.

ΥΓ: Δεν γινόταν να μην το αναφέρω. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός, αυτός είναι ο αθλητισμός. Δεν υπάρχει κάτι πιο αγνό και συγκινητικό από το να βλέπεις μία κυρία άνω των 80 ετών να φέρνει το εγγονάκι της (ένα μικρό κοριτσάκι) στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν μαζί την αγαπημένη τους ομάδα. Είναι από τις εικόνες που μένουν χαραγμένες στο μυαλό.

Πόλο

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς