21.8 C
Athens

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-1: Ο Οφρυδόπουλος πήρε βαθμό στο Καραϊσκάκη, στο +11 οι Ερυθρόλευκοι

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός παραχώρησε δεύτερη συνεχόμενη ισοπαλία στο Πρωτάθλημα σε ένα ματς με ρυθμό και κραυγαλέες χαμένες ευκαιρίες (κυρίως από την πλευρά των Ερυθρόλευκων), αλλά η διαφορά από τη 2η θέση μεγάλωσε

Ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 1-1 με την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των Play Offs της Super League, αλλά η διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ αυξήθηκε κατά ένα βαθμό και ο Θρύλος έχει, πλέον, απόσταση 11 πόντων από τους Θεσσαλονικείς.

Το ματς είχε γκολ, ένταση, πάθος και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Και από τις δύο ομάδες, αλλά ο Ολυμπιακός έχασε πιο κραυγαλέες, με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί σε τέσσερις περιπτώσεις (53′, 60, 79′, 85′) να έχει άσχημα τελειώματα από θέση βολής. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας προηγήθηκαν με τον Ζοάο Καρβάλιο στο 30′ (ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Πρωτάθλημα), αλλά οι Κιτρινόμαυροι βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης στο 43′ μέσα από μία στατική φάση (κόρνερ) και γκολ του Ντάμιαν Σιμάνσκι. Ο Ολυμπιακός είχε και δοκάρι με τον Μασούρα στο 45’+2′.

Η είδηση της βραδιάς είναι αναμφίβολα η επιστροφή του Κώστα Φορτούνη στην αγωνιστική δράση με τη φανέλα της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός γνώρισε την αποθέωση από τους φιλάθλους των Ερυθρόλευκων, μπαίνοντας στο 78ο λεπτό του αγώνα, ενώ έδειξε άμεσα την κλάση του (και το πόσο έλειψε από την ομάδα στην τρέχουσα σεζόν) με δύο «συστημένες» μπαλιές σε συμπαίκτες του, που οδήγησαν σε δύο ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός έφτασε τους 70 βαθμούς ύστερα από 29 αγωνιστικές (21-7-1), ενώ ο 2ος ΠΑΟΚ έχει 59 (18-5-6). Οι Πειραιώτες διατήρησαν το εντός έδρας αήττητό τους στο Πρωτάθλημα (12-3-0).

Ο αγώνας

O Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Μαντί Καμαρά αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Μασούρας κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Αγκιμπού Καμαρά την αριστερή και ο Καρβάλιο αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για τον Πρωταθλητή Ελλάδας.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισαν οι Κρίστινσον, Μπουχαλάκης, Βρουσάι, Φαντιγκά, Βαλμπουενά, Τικίνιο, Κανέ, Μανωλάς, Φορτούνης. Ο Κώστας Φορτούνης βρέθηκε σε αποστολή των Ερυθρόλευκων για πρώτη φορά ύστερα από 283 ημέρες. Ο κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει αρχικά 27 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Καραργύρη, Ανδρούτσο, Ουσεϊνού Μπα, Παπαδόπουλο, Κούντε, Ονιεκούρου και Λόπες προκειμένου να καταρτιστεί η τελική 20άδα

Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος παρέταξε την ΑΕΚ με διάταξη 4-2-3-1. Ο Στάνκοβιτς ήταν ο τερματοφύλακας. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Στάνκοβιτς – Ρότα, Βράνιες, Μήτογλου, Μοχαμάντι. Οι Σιμάνσκι και Κριχόβιακ ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, με τους Γκαρσία, Άμραμπατ, Τσούμπερ μπροστά τους και Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης.

Πίεση ο Ολυμπιακός, η μπάλα στην ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός πρέσαρε ψηλά από νωρίς (κάτι που δεν έχει συνηθίσει να πράττει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής χρονιάς) και στο 4′ ο Ελ Αραμπί βρήκε με εκπληκτική μακρινή μπαλιά τον Μασούρα, ο οποίος βρέθηκε απέναντι στον Στάνκοβιτς, αλλά την τελευταία στιγμή ο Μοχαμάντι έβαλε την κόντρα και ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με την μπάλα και να απειλήσει από το ύψος του πέναλτι.

Το ματς μπορεί να μην είχε ευκαιρίες, αλλά ο ρυθμός ήταν σχετικά καλός. Η ΑΕΚ προσπαθεί και αυτή να κάνει παιχνίδι, με τον Άμραμπατ να παίζει αρκετά κοντά στον σέντερ φορ Αραούχο. Οι φιλοξενούμενοι είχαν την πρώτη ευκαιρία της αναμέτρησης στο 13′, με τον Βατσλίκ να μπλοκάρει το σουτ του Σιμάνσκι από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής (και προς τα έξω) έπειτα από φάση διαρκείας.

Οι Ερυθρόλευκοι έπαιζαν με σύστημα 4-3-3 και όχι διάταξη 4-2-3-1. Ο Καρβάλιο ήταν αριστερά και ο Αγκιμπού αγωνίστηκε ως εσωτερικός μέσος μαζί με τον Μαντί (αριστερά και δεξιά, αντίστοιχα) και τον Εμβιλά σε ρόλο «κόφτη». Στο 18′, η ΑΕΚ απείλησε ξανά. Ο Μοχαμάντι έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Τσούμπερ κοντρόλαρε και σούταρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, για να διώξει ο Βατσλίκ.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να πίεσε αρκετά ψηλά στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, αλλά άφησε την μπάλα στα πόδια των Κιτρινόμαυρων, που είχαν υπέρ τους την κατοχή σε ποσοστό 63% (37%-63%) έπειτα από 20 λεπτά. Αυτή ήταν στρατηγική απόφαση του Μαρτίνς, που έδωσε γήπεδο στην αντίπαλο και ήθελε να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις, ανεβάζοντας ψηλά τις γραμμές των φιλοξενούμενων. Στο 22′, ο Ελ Αραμπί «άδειασε» τον Μήτογλου με έξοχη ντρίμπλα εντός μεγάλης περιοχής και σούταρε με το αριστερό από θέση μέσα δεξιά, αλλά ο Βράνιες απομάκρυνε την μπάλα με το σώμα από το ύψος τη μικρής περιοχής.

Κόντρα στο ροή, ο Θρύλος πήρε προβάδισμα!

Στο 27′, ο Καρβάλιο εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Σωκράτης έκανε την κεφαλιά μετά την άστοχη έξοδο του Στάνκοβιτς, αλλά η μπάλα πήρε ύψος και κατέληξε άουτ. Ο Ολυμπιακός δεν είχε καλή εικόνα, αλλά μπήκε σε θέση οδηγού ακριβώς στο ημίωρο! Ο Βατσλίκ εκτέλεσε ελεύθερο και η μπάλα έφτασε στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Ο Μοχαμάντι έκανε «τσαφ», ο Μασούρας επωφελήθηκε στα δεξιά και έκανε το γύρισμα, με τον Καρβάλιο να σκοράρει με προβολή στο δεύτερο δοκάρι. Ο Στάνκοβιτς προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά η μπάλα τού «πήρε τα χέρια μέσα», χτύπησε στο δεξί δοκάρι και… αναπαύτηκε στα δίχτυα.

Ο Θρύλος είχε πάρει φόρα και στο 32′ σκόραρε ξανά, αλλά το γκολ δεν μέτρησε λόγω οφσάιντ. Ο Ελ Αραμπί ξεχύθηκε στην αντεπίθεση μετά την κάθετη πάσα του Μασούρα, προσπάθησε να περάσει τον τερματοφύλακα, ο οποίος έδιωξε και ο Μασούρας σκόραρε παίρνοντας το «ριμπάουντ» από το ύψος του πέναλτι. Ωστόσο, στην αρχή της φάσης, ο Ελ Αραμπί ήταν εκτεθειμένος και ο πρώτος βοηθός ύψωσε σωστά τη σημαία.

Απάντησε με το ίδιο νόμισμα η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είχε ένα καλό πρώτο εικοσάλεπτο στο Καραϊσκάκης και κατάφερε να βρει το γκολ της ισοφάρισης στο 43′. Ο Λαλά «πούλησε» την μπάλα στα δεξιά της άμυνας και στην εξέλιξη η Ένωση κέρδισε κόρνερ από τα αριστερά της επίθεσής της. Ο Άμραμπατ το εκτέλεσε και ο Σιμάνσκι έκανε το άλμα με ορμή στην πλάτη του Εμβιλά, σκοράροντας με καρφωτή κεφαλιά, για το 1-1. Ο Βατσλίκ βρήκε την μπάλα με το δεξί πόδι, αλλά δεν κατάφερε να της αλλάξει την πορεία. Η ΑΕΚ ισοφάρισε και αυτή κόντρα στη ροή του αγώνα, καθώς ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος μετά το 1-0.

Ο Ολυμπιακός μπορούσε να κλείσει το πρώτο ημίχρονο μπροστά στο σκορ, όμως στο 45’+2′ ο Μασούρας στάθηκε άτυχος. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Καρβάλιο από δεξιά, η μπάλα έφτασε στον Μασούρα στο πρώτο δοκάρι μετά την κεφαλιά του Παπασταθόπουλου. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός σούταρε δυνατά με το δεξί και ο Στάνκοβιτς απέκρουσε ενστικτωδώς, ενώ στη συνέχεια η μπάλα προσέκρουσε και στο αριστερό δοκάρι.

Διπλή απειλή για την ΑΕΚ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Στο 48′, η ΑΕΚ έφτασε κοντά στην ανατροπή. Σε αντεπίθεση, ο Άμραμπατ ελίχθηκε από αριστερά και σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με την μπάλα να κοντράρει στον Εμβιλά και να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Βατσλίκ, καταλήγοντας κόρνερ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα (49′), ο Ρότα βρέθηκε σε θέση μέσα αριστερά εντός περιοχής και σούταρε με το αριστερό, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Ο Ολυμπιακός είχε τη δική του χαμένη ευκαιρία στο 50′, όταν σε αντεπίθεση η μπάλα έφτασε στον Μασούρα, αλλά ο διεθνής άσος έκανε κακό τελείωμα με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, καθώς η μπάλα πέρασε ψηλά πάνω από την εστία. Το παιχνίδι είχε «ανοίξει» για τα καλά στο δεύτερο ημίχρονο και κάθε κατεβασιά των ομάδων «μύριζε» γκολ.

Απίστευτη χαμένη ευκαιρία από τον Ελ Αραμπί

Στο 53′, ο Πρωταθλητής Ελλάδας έφτασε μία ανάσα από το γκολ. Ο Καρβάλιο βρήκε τον Ελ Αραμπί με φοβερή πάσα από δεξιά της μεγάλης περιοχής στα αριστερά. Ο Μαροκινός επιθετικός «χάζεψε» με εκπληκτική ντρίμπλα τον Ρότα και σούταρε πάνω στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ από το ύψος της μικρής περιοχής και με όλο το τέρμα μπροστά του. Ο ρυθμός του αγώνα ήταν εξαιρετικός στο δεύτερο ημίχρονο. Και στο 55′ ο Αγκιμπού έκανε «τσαφ» στο ύψος του πέναλτι μετά την πάσα του Μασούρα σε αντεπίθεση.

Το ματς είχε ένταση, πάθος, ευκαιρίες. Σχεδόν τα πάντα. Και ο Ολυμπιακός ήταν επιθετικός στο δεύτερο ημίχρονο, όπως τον γουστάρει ο απαιτητικός λαός του. Στο 60′, ο Εμβιλά επιχείρησε άψογη κάθετη πάσα στον Ρέαμπτσιουκ, ο οποίος έκανε το γύρισμα από αριστερά. Ο Ελ Αραμπί, όμως, έκανε κακό κοντρόλ με το αριστερό και σούταρε με το ίδιο πόδι από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Μήτογλου και απομακρύνθηκε. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια τελειώματα ο Μαροκινός γκολτζής.

Στο 63′, ο Κώστας Φορτούνης σηκώθηκε για ζέσταμα και γνώρισε την αποθέωση από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Σιγά-σιγά, άρχισαν και οι πρώτες κινήσεις από τους δύο πάγκους. Στο 70′, ο Μάνταλος πήρε τη θέση του Άμραμπατ και ο Βαλμπουενά του Μασούρα. Στο 72′, ο Παπασταθόπουλος με εκπληκτικό τάκλιν σταμάτησε τον Αραούχο, ο οποίος ετοιμαζόταν να μπει μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Κώστας Φορτούνης, η επιστροφή

Στο 73′, ο Σιμάνσκι πήρε κίτρινη κάρτα για τράβηγμα στη φανέλα του Καρβάλιο και στο «καπάκι» πέταξε μακριά την μπάλα. Θα μπορούσε να δεχθεί και δεύτερη κίτρινη κάρτα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και να αποβληθεί, αλλά ο Αζέρος διαιτητής έδειξε μόνο την πρώτη. Στο 77′, ο Μάνταλος εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Λιβάι Γκαρσία αιφνιδιάστηκε, καθώς η μπάλα χτύπησε πάνω του και κατέληξε στα χέρια του Βατσλίκ. Όλα αυτά στο ύψος της μικρής περιοχής.

Στο 78′, ο Φορτούνης πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή στη σεζόν μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο και αποθεώθηκε από όλο το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός αντικατέστησε τον Μαντί Καμαρά. Στο ίδιο λεπτό, ο Τικίνιο πήρε τη θέση του Καρβάλιο. Με σύστημα 4-4-2 συνέχισε ο Ολυμπιακός, σε φουλ επιθετικό σχήμα από τον Μαρτίνς.

Ο Φορτούνης έδειξε πόσο έλειψε στην ομάδα του από την πρώτη επαφή του με την μπάλα. Ο διεθνής άσος σέντραρε με το αριστερό από δεξιά, ο Τικίνιο έγινε αποδέκτης στο ύψος του πέναλτι και πάσαρε στον Αγκιμπού, ο οποίος με τη σειρά του έστρωσε στον Ελ Αραμπί. Πάλι, όμως, ο Μαροκινός δεν είχε καλό τελείωμα και σούταρε με το αριστερό, με τον Ρότα να βάζει το τάκλιν και να απομακρύνει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Το ματς μπορούσε να καταλήξει και στις δύο πλευρές. Ο αγώνας παιζόταν στο όριο. Στο 85′ και έπειτα από φάση διαρκείας ο Ελ Αραμπί έπιασε «αέρα» στο ύψος του πέναλτι και δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με την μπάλα. Ο ρυθμός ήταν «καταιγιστικός». Στο 86′, ο Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Σωκράτης έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ. Έντεκα τελικές προσπάθειες είχε ο Ολυμπιακός, οκτώ η ΑΕΚ ύστερα από 86 αγωνιστικά λεπτά.

Οι παίκτες του Μαρτίνς πίεζαν ασφυκτικά για το γκολ της νίκης. Στο 89′, ο Λε Ταλέκ πήρε τη θέση του σκόρερ Σιμάνσκι. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Γκαρσία ελίχθηκε από δεξιά και σούταρε με το αριστερό, η μπάλα κόντραρε στον Εμβιλά και πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι, καταλήγοντας κόρνερ. Τρία ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Στο 90’+1′, ο Αραούχο σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Στο 90’+3′, ο Βατσλίκ γέμισε, ο Σισέ πήρε την κεφαλιά και έβγαλε τον Ελ Αραμπί σε θέση μέσα δεξιά στη μεγάλη περιοχή. Ο Μαροκινός έκανε το γύρισμα και ο Τικίνιο έπιασε το σουτ από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Το ματς έληξε ισόπαλο 1-1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 1-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 30′ Καρβάλιο / 43′ Σιμάνσκι, 85′ Μάνταλος

Διαιτητής: Αλιγιάρ Αγκάγιεβ (Αζερμπαϊτζάν)
Βοηθοί: Βασίλειος Νικολακάκης (ΕΠΣ Λασιθίου), Μιχαήλ Παπαδάκης (ΕΠΣ Ηρακλείου)
Τέταρτος: Ιωάννης Παπαδόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής VAR: Γκεόργκι Καμπάκοβ (Βουλγαρία)
Διαιτητής AVAR: Τρύφωνας Πετρόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας)

Κίτρινες κάρτες: 19′ Α. Καμαρά / 73′ Σιμάνσκι

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μ. Καμαρά (78′ Φορτούνης), Μασούρας (70′ Βαλμπουενά), Καρβάλιο (78′ Τικίνιο), Α. Καμαρά, Ελ Αραμπί.

ΑΕΚ (Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βράνιες, Μήτογλου, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι (89′ Λε Ταλέκ), Κριχόβιακ, Γκαρσία, Άμραμπατ (70′ Μάνταλος), Τσούμπερ (90’+4′ Τάνκοβιτς), Αραούχο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς