19.4 C
Athens

ΑΕΚ: Ραντεβού στον γαλαξία των πρωταθλητών

O Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τον άθλο του Μαρίνου Ουζουνίδη και των «κιτρινόμαυρων», την υποχρέωση για ενίσχυση και την απόλυτη ηδονή του ΑΕΚτζή...

Η ΑΕΚ είναι στους ομίλους του Champions League! Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια επιστρέφει στην ελίτ. Εκεί όπου κάποιοι ακόμα δεν έχουν καν συμμετοχή! Για άλλα έξι παιχνίδια ο ύμνος που δημιούργησε ο Βρετανός Τόμι Μπρίτεν πριν από 26 έτη θα ακούγεται στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια! Η Ένωση των ρεκόρ, συνεχίζει να γράφει ιστορία και να διδάσκει πως με σύνεση και πολλή δουλειά μπορείς όχι απλά να πετάξεις ψηλά, αλλά να ξεπερνάς κάθε φορά τα όνειρά σου.

Από το Διμήνι και τη Φυλή, μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, ο Δικέφαλος θα βρεθεί στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», το «Καμπ Νου», το «Ολντ Τράφορντ», το «Άνφιλντ». Θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη, στο Μόναχο, στο Τορίνο, στο Παρίσι ή στο Μάντσεστερ… Έχετε διανοηθεί πόσο πολύ έχει μεγαλώσει αυτή η ομάδα; Όλοι οι αμφισβητίες έχετε καταλάβει τι ακριβώς έχουν πετύχει αυτά τα παιδιά;

Όταν τον περασμένο Ιούνιο είχαν «τελειώσει» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Χιμένεθ, Βράνιες, Γιόχανσον, Κονέ, Χρστοδουλόπουλος και Αραούχο, οι κινδυνολόγοι και οι «ειδήμονες», έσπευδαν να φέρουν την καταστροφή.

Κράξιμο για την πρόσληψη του Μαρίνου Ουζουνίδη, κράξιμο για τη μεταγραφή του Οικονόμου, χλευασμός και ειρωνεία για τους παίκτες που κατέκτησαν πανάξια το πρωτάθλημα. Δύο μήνες μετά, η επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη για τον πάγκο της ΑΕΚ έχει βγει. Ήδη η χρονιά είναι πετυχημένη! Ο πρώτος και μεγαλύτερος στόχος επιτεύχθηκε. Ο Οικονόμου δε, είναι η μοναδική μεταγραφή που λογίζεται ως βασική επιλογή και είναι από τους βασικούς πυλώνες της πρόκρισης.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν πετύχει έναν άθλο. Διότι ο Ουζουνίδης πήρε μεν μία πρωταθλήτρια ομάδα, από την οποία όμως είχαν φύγει τουλάχιστον πέντε πρωτοκλασσάτοι παίκτες. Σε όλη τη διαδικασία για συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους υπολόγιζε μόλις έναν νέο ως βασικό. Έχασε δε τον Τσιγκρίνσκι, τον Μπογέ, τον Αλμπάνη, τον Μάνταλο, με τραυματισμούς, τον Γαλανόπουλο και τον Μπακασέτα με τιμωρίες. Παρόλα αυτά, κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται να φέρει 20 εκατ. ευρώ στα ταμεία του συλλόγου. Να του δώσει τη δυνατότητα να μην εξαρτάται από κανέναν «επενδυτή». Στηριζόμενος σε ένα υλικό το οποίο σχεδόν κανένας δεν πίστευε. Με τον Βίκτωρα Κλωναρίδη να αποδεικνύεται όσο καθοριστικός είχε αποδειχθεί ο… Δημήτρης Σαραβάκος σε εκείνα τα ματς με τη Ρέιντζερς. Με τον Γκάλο εξτρέμ και… σκόρερ. Με τον Οικονόμου και τον Λαμπρόπουλο. Στηριζόμενος σε όσα εργαλεία είχε, παρουσίασε το καλύτερο δυνατό και πέτυχε το μάξιμουμ!

Και αν η Βίντι ήταν… εύκολη ομάδα, όπως χαρακτηρίζουν την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας οι «ειδήμονες» (ασχέτως αν Κόβακς, Λάζοβιτς, Νεγκό, Χάτζιτς, Κόβατσικ και Γιούχαζ δεν έχουν ούτε οι 13 από τις 16 ομάδες της Super League), η Σέλτικ και με αριθμητικό πλεονέκτημα λιγότερο για ένα ημίχρονο τι ήταν;

Η ΑΕΚ παρέμεινε για 14ο σερί ευρωπαϊκό παιχνίδι αήττητη! Το ρεκόρ που είχε η ίδια με 12 διευρύνεται και δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πότε θα σπάσει. Διότι αυτή η ομάδα έχει μάθει να ξεπερνά τον εαυτό της.

Η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League είναι ένα κατόρθωμα για το οποίο credit πρέπει να πάρουν όλοι όσοι ανήκουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Κυρίως όμως ο Μαρίνος Ουζουνίδης και οι παίκτες του. Αυτοί πέτυχαν κάτι που φάνταζε αδιανόητο. Να εκτοξεύσουν την ΑΕΚ και στην Ευρώπη (μετά τη σούπερ χρονιά με τον Μανόλο Χιμένεθ πέρσι).

Η Ένωση προκρίθηκε αήττητη, έχοντας Έλληνα προπονητή στον πάγκο της και ελληνικότατο «κορμό». Εφτά Έλληνες βασικούς στη Γλασκώβη με τη Σέλτικ, έξι στη ρεβάνς με τους «καθολικούς», οκτώ στη Βουδαπέστη και εφτά πάλι στη ρεβάνς με τους Ούγγρους. Μέσο όρο δηλαδή 7/11 παίκτες. Αυτούς που… δεν κάνουν, αλλά έκαναν και πάλι πολλούς να καταπιούν τη γλώσσα τους.

Πλέον πριν πέσει η αυλαία της μεταγραφικής περιόδου, η διοίκηση οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει και να μην αφήσει χωρίς επιπλέον ενίσχυση την ομάδα. Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι πρέπει πάσει θυσία να αποκτηθεί ένα δεξί εξτρέμ και ένας «κόφτης».

Χθες έπαιξε «υπηρεσιακά» ο Μάνταλος, ο οποίος συνέκλινε πάρα πολύ και άφηνε ελεύθερη την πλευρά του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Μπακάκης να μην κάνει πολλές κούρσες για να μην εκτεθεί η ΑΕΚ από τα δεξιά. Ευτυχώς που ο Στόπιρα και ο Νίκολιτς δεν το πήραν χαμπάρι…

Όσο για τη μεταγραφή στη μεσαία γραμμή, με τους Μοράν και Αϊντάρεβιτς να βλέπουν από την εξέδρα το παιχνίδι, γίνεται κατανοητό πως μόνο με τον Σιμόες δεν βγαίνει η διοργάνωση. Ούτε είναι λογικό να παίρνονται ρίσκα. Οικονομική δυνατότητα υπάρχει πλέον και με το παραπάνω. Ούτε πρέπει να γίνει κουβέντα για… ισορροπίες στα αποδυτήρια. Άλλα λεφτά παίρνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλα ο Μπαρτσάλι και ο Σέζνι. Ο καθένας πληρώνεται για αυτό που αξίζει και μπορεί να σου δώσει.

Για το τέλος άφησα τον κόσμο. Η χθεσινή παρουσία 40 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων σε ένα τεράστιο γήπεδο, όπου η απίστευτη καταιγίδα που ξέσπασε άφησε παντού τα σημάδια της, ήταν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ! Η δε παράσταση που πρόσφεραν ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ!

Τραγούδι στη βροχή από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα. Συμπαράσταση με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Γιούχα -και μόνο γιούχα- στον αντίπαλο. Αποθέωση για τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Όλα ήταν μαγικά. Ο κόσμος της ΑΕΚ σε δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια μέσα στον Αύγουστο έκανε και με το παραπάνω το καθήκον του. Πήγε στο γήπεδο και «έσπρωξε» την ομάδα. Της μετέδωσε τη θετική του ενέργεια. Και μπορεί να… καρδιοχτύπησε λίγο και στο ματς με τη Σέλτικ και χθες το βράδυ κόντρα στη Βίντι, αλλά σε αυτό το σύλλογο, είναι πλέον γνωστό σε όλους. Τίποτα δεν έρχεται με τον εύκολο τρόπο. Για αυτό και στο τέλος η γλύκα είναι μεγαλύτερη!

ΥΓ: Όλοι γνωρίζουν ότι έχω αδυναμία στον Μάρκο Λιβάια. Είναι η ποδοσφαιρική μου «καψούρα». Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα του κάνω κριτική. Δεν γράφουμε βάσει των παικτών που συμπαθούμε, αλλά βάσει όσων κάνουν στο γήπεδο. Δε γίνεται πέρσι να έχω περάσει πριονοκορδέλα τον Βράνιες και φέτος να κλείσω τα μάτια και να πω προχωράμε παρακάτω. Η ενέργεια λοιπόν του Κροάτη είναι αντιεπαγγελματική και απαράδεκτη. Ό,τι και αν έχει γίνει, ό,τι και αν του έχουν πει, είχε υποχρέωση, ειδικά από τη στιγμή που το ματς έχει τελειώσει η ΑΕΚ έχει προκριθεί και ο ίδιος δεν είναι στο… κόκκινο, αφού είχε αντικατασταθεί νωρίτερα και είχε ηρεμήσει, να μην κάνει αυτό που έκανε. Η ΑΕΚ επένδυσε πάνω του για να τον έχει σε αυτά τα σπουδαία ματς. Μέσα από αυτά θα εκτοξευόταν και ο ίδιος. Και πήγε και έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του. Ο Μάρκο οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον προπονητή του, τους συμπαίκτες του και τον κόσμο. Και μέσα από αυτό το πάθημα ας γίνει πιο σοφός.

ΥΓ 2: Αδικαιολόγητος είναι και ο Έλντερ Λόπες. Δεν είναι δυνατόν να κάνει μία τόσο ακατανόητη ενέργεια δίχως λόγο και αφορμή. Απλά δε γίνεται. Μέχρι εκείνο το σημείο ήταν από τους καλύτερους του γηπέδου. Με πολλά τρεξίματα, περιορίζοντας τον Φιόλα που δεν είχε ανέβει την πλευρά και με ένα κερδισμένο πέναλτι. Και πάει και κουτουλάει τον αντίπαλο από πίσω, μπροστά στο διαιτητή. Αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ μένει με δέκα παίκτες και το ματς γίνεται ροντέο. Ο Πορτογάλος λειτούργησε εντελώς ερασιτεχνικά. Σα να έπαιζε στο πρωτάθλημα… Τύπου. Ο Λόπες επίσης είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί και να μην επαναλάβει τη χαζομάρα που έκανε… Όχι τίποτα άλλο, αλλά το καλοκαίρι λήγει και το συμβόλαιό του.

ΥΓ 3: Έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, όσο υπέροχα νιώθεις από την πρόκριση, άλλο τόσο σε… κάνουν να νιώθεις όλοι αυτοί που παρακαλούσαν να αποκλειστεί η ΑΕΚ. Ειδικά το γέλιο που προσφέρουν κάποιοι στη μοναδική συμπρωτεύουσα του πλανήτη Γη, είναι ανεκτίμητο. Τη μία φταίνε οι… ΗΠΑ, την άλλη ο… ανάδρομος Ερμής. Τη μία η Σέλτικ και η Βίντι είναι ομάδες της πλάκας (Έστερσουντ οφείλω να το ομολογήσω δεν είναι καμία από τις δύο) και την άλλη η UEFA σπρώχνει την ΑΕΚ (βεβαίως η «Ένωση» έχει τέσσερις αποβολές σε ισάριθμα ματς, εκ των οποίων αυτές του Γαλανόπουλου και του Μπακασέτα, ανύπαρκτες, αλλά ας μην τους χαλάσουμε το παραμύθι). Να μη σχολιάσω τα περί άδειου ΟΑΚΑ. Σουρωτή παιδιά… Κάνει καλό στη χώνεψη.

ΥΓ 4: Από σήμερα κιόλας οι «κιτρινόμαυροι» οφείλουν να γυρίσουν τον διακόπτη. Το ματς στην Τρίπολη θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Όλοι είδαν πως κατάφερε να επικρατήσει ο ΠΑΟΚ του Αστέρα και μάλιστα στην Τούμπα. Χάρη σε ένα ανύπαρκτο πέναλτι… δώρο. Επειδή είναι βέβαιο ότι η ΑΕΚ δε θα πάρει «δώρα» και επειδή υπάρχει και το περσινό πάθημα, ας φροντίσουν όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα του παιχνιδιού. Μετά θα έχουν χρόνο να πάρουν ανάσα.

ΥΓ 5: Δηλαδή, όταν η ΑΕΚ θα είναι κομπλέ και θα παίζει στο κατάμεστο γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια, τι θα μπορεί να καταφέρει; Τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ…

ΥΓ 6: Βασίλης Μπάρκας. Με μερικές ανάλογες εμφανίσεις στο Champions League, δύσκολα θα προλάβει να παίξει στην «Αγιά Σοφιά».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς