15 C
Athens

Ιτούδης: Έχει τη θέληση να παίξει για την εθνική ο Γιάννης

Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ελλάδας Δημήτρης Ιτούδης σχεδιάζει από τώρα την δική του ομάδα ενόψει του Eurobasket τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σε αυτά τα πλαίσια ελπίζει να έχει μαζί του όλα τα διαθέσιμα αστέρια του «γαλανόλευκου» ρόστερ συν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Μάλιστα, σχετικά με τον «Greak Freek» ο Ιτούδης υπογράμμισε πως έχει μεγάλη θέληση για να αγωνιστεί και φέτος με την εθνική και όλοι μαζί να δουλέψουν στη σωστή κατεύθυνση για το καλό της ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο νέος προπονητής της επίσημης αγαπημένης:

Πόσο εύκολα λέει κάποιος το «ναι» στην Εθνική ομάδα της χώρας του, όταν είναι ήδη καταξιωμένος στο ευρωπαϊκό στερέωμα;

«Θεωρώ πως δεν έχει να κάνει με την καταξίωση όσο με τη ωριμότητα που διαθέτει κανείς, την ετοιμότητα και το timing μίας επιλογής. Όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ, θα γίνει, το πλάθεις και στο τέλος το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις. Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει μία όμορφη, πιστεύω, ιστορία».

Θα την χαρακτηρίζατε, τρόπον τινά, επικίνδυνη αυτή την αποστολή με δεδομένα ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε μακριά από τις υψηλές θέσεις στις διοργανώσεις;

«Δεν ξέρω τι σημαίνει επικίνδυνη αποστολή, αν και μπορώ να αντιληφθώ ότι εννοείται πως θα εμπεριέχει πίεση για τη θέση μου. Κοιτάξτε προφανώς οι προσδοκίες και τα «θέλω» εκείνων που κατά καιρούς συνεργάστηκα συμβάδιζαν με τα δικά μου. Και γενικότερα, οποιοσδήποτε επαγγελματίας, αν δεν έχει κίνητρο να εξελιχθεί και να εξελίξει, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, κάτι τέτοιο φαντάζει ανιαρό και μονότονο. Η συνεργασία μου με την Εθνική ομάδα θα κρύβει ευκαιρίες, στις οποίες όλοι θα επιχειρήσουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο».

Ποια θα είναι η φιλοσοφία σας;

«Όσοι φοράμε το Εθνόσημο έχουμε μεγάλη όρεξη για δουλειά και διάθεση να θέσουμε εαυτούς στην υπηρεσία του συνόλου και της προόδου του».

Που βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ και που μπορεί να φτάσει;

«Δεν μπορώ να το κρίνω τόσα καλά, γιατί λείπω τόσα χρόνια και σίγουρα το διάστημα αυτό έχουν μεσολαβήσει αλλαγές και στην ιδιοσυγκρασία και στο τεχνικό κομμάτι. Θεωρώ πάντως, πως το μπάσκετ ταιριάζει στον Έλληνα. Του αρέσει, όπως και ο αθλητισμός γενικότερα. Σίγουρα το ποδόσφαιρο είναι το νούμερο ένα στον κόσμο και στην Ελλάδα, όμως και το μπάσκετ έχει το κοινό του και, ιδίως όταν μιλάμε για την Εθνική, η αγάπη είναι δεδομένη. Στόχος, αν μη τι άλλο, είναι να αποκτήσουμε ισορροπία και να μην είμαστε ή του ύψους ή του βάθους».

Θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ο ηγέτης μας ή απλώς θα έχει κι εκείνος τον ρόλο του στην ομάδα;

«Μιλάμε για έναν καταξιωμένο αθλητή, πρωταθλητή στο ΝΒΑ και πολλές φορές MVP. Για εμένα αυτό που μετρά περισσότερο είναι η θέλησή του να στέκεται αρωγός όλα αυτά τα χρόνια στην αγαπημένη όλων των Ελλήνων. Με την ευκαιρία να πω ότι η Εθνική ομάδα δεν είναι δική μου, εγώ θα είμαι προπονητής της, αλλά όλοι όσοι συμμετέχουμε, συνεργάτες, παίκτες, ένας πλήρης, ζωντανός οργανισμός. Το ζητούμενο είναι να επενδύσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και να αποκτήσουμε χημεία – τη θέληση τη θεωρώ εκ προοιμίου δεδομένη. Όσο για τον Γιάννη ασφαλώς και διαθέτει όλα τα εχέγγυα να ηγηθεί ενός υγιούς συνόλου με εξίσου καταξιωμένους συναθλητές του».

Με τι θα ήσασταν ευχαριστημένος στο τέλος της τριετούς συνεργασίας σας με την ομοσπονδία;

«Ας μη βιαζόμαστε. Πρώτα ο Θεός να είμαστε όλοι καλά, να ταιριάξει η ιδιοσυγκρασία και το «πιστεύω» μας και στον δρόμο θα τα βρούμε όλα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς