18 C
Athens

Άρης: 108 χρόνια και… δεν είναι καλά!

Ο «θεός» του Πολέμου και της Θεσσαλονίκης γιορτάζει σήμερα 108 χρόνια ζωής, σε μία ημέρα μνήμης και όχι γιορτής ελέω της απώλειας του 19χρονου Άλκη που πλέον κουνάει περήφανα το κίτρινο κασκόλ του από τον ουρανό...

Είναι η μέρα της Ορθοδοξίας, η μέρα που όλοι οι Έλληνες ανατριχιάζουν από εθνική υπερηφάνεια και συγκινούνται στο άκουσμα του Εθνικού μας ύμνου. Για τους φίλους του Άρη, όμως, η 25η Μαρτίου συνδυάζεται και με τα γενέθλια της μεγάλης τους «καψούρας».

Ο Άρης γιορτάζει σήμερα 108 χρόνια ένδοξης ιστορίας σε μία ημέρα μνήμης και όχι γιορτής μετά την τραγική απώλεια του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η σημερινή γιορτή των Κιτρίνων και εμείς «σκαλίζουμε» το παρελθόν και το παρόν του, σβήνοντας τα κιτρινόμαυρα κεράκια, που υπό κανονικές συνθήκες θα μετατρεπόταν σε πυρσούς, συνθήματα και καπνογόνα έξω από το Βικελίδης, αλλά και σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης.

https://athlosnews.gr/aposyrei-ti-fanela-me-to-noumero-19-o-aris-ta-logia-tou-karypidi-gia-ta-108-chronia-tou-syllogou-kai-i-sygkinisi-gia-ton-alki/

Ο «Θεός» του Πολέμου ιδρύθηκε σε ένα καφενείο, στις 25 Μαρτίου του 1914, όταν μια παρέα 22 φίλων αποφάσισε να καθιδρύσει ένα ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα.

Αυτοί ήταν οι: Αγγέλου Γιάννης, Αγοραστός Λάζαρος, Βλαχόπουλος Γρηγόρης, Βλαχόπουλος Λάζαρος, Γκοτζαμάνης Πέτρος, Δήμου, Ζέγας Άγγελος, Θεοδωρίδης Θόδωρος, Ιωαννίδης Δημήτρης, Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, Κοτρότσης Δημήτρης, Κρέης Πέτρος, Κυδωνάκης Μήνως, Κωστίδης Λάζαρος, Λάμπρου Γιώργος, Νακόπουλος Γιάννης, Παπαγεωργίου Θανάσης, Πλιάτσικας Γιάννης, Ρωσσιάδης Ρούσσος, Σαλούστο Κάρολος, Τσιατσιαπάς Τάσος και Κότσανος Πρόδρομος.

Βέβαια ούτε στα πιο τρελά τους σχέδια δεν περίμεναν ότι σε λίγα χρόνια θα έρθει μία άλλη παρέα, αυτή του Γκάλη και του Γιαννάκη, να χτίσει τη δική της «αυτοκρατορία» με το σήμα του Θεού Άρη στο στήθος, αλλά αυτό είναι μία διαφορετική ιστορία, καθώς το μπασκετικό τμήμα της ομάδας ιδρύθηκε 8 χρόνια αργότερα (το 1922).

Στο ποδόσφαιρο οι Κίτρινοι κατέκτησαν το πρώτο επίσημο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που οργάνωσε η Ομοσπονδία το 1928. Από εκεί κι έπειτα, ακολούθησαν άλλοι δύο τίτλοι πρωταθλήματος. Όχι πολλοί για το βεληνεκές του, ικανοί πάντως για να κρατήσουν τον κόσμο της ομάδας αιώνια πιστό στα κιτρινόμαυρα. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι οπαδοί του Άρη δεν έμειναν για τους τίτλους.

Έμειναν για το τραγούδι στη βροχή, την «τρέλα» του Βικελίδης, τις αξέχαστες κόντρες με τον ΠΑΟΚ, τις εκδρομές σε κάθε γωνιά της Γης.

Το Χαριλάου, το σπίτι του Άρη

Μετά από περιπλανήσεις σε ποικίλες τοποθεσίες της πόλης, το ποδοσφαιρικό τμήμα έπρεπε να αποκτήσει το σπίτι του. Αυτό έγινε στο Γήπεδο Χαριλάου, σημερινό Κλεάνθης Βικελίδης. Τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου επί της οδού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου έγιναν στις 4 Νοεμβρίου του 1951. Από τότε και μετά, σπάνια το βλέπεις άδειο και δίχως παλμό, έστω κι αν τον τελευταίο χρόνο έχουμε συνηθίσει σε αυτή την εικόνα σε κάθε γήπεδο της υφηλίου.

Η μεγαλύτερη οπαδική εκδρομή και το «κίτρινο ποτάμι» στο ΟΑΚΑ

Στις 24 Απριλίου του 2010 ο Άρης διεκδικεί το κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. 30.000 οπαδοί του ταξιδεύουν με κάθε μέσο για να στηρίξουν την ομάδα τους, στη μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Οι εικόνες εκείνης της ημέρας μας γυρίζουν πίσω σε άλλες, πιο ρομαντικές εποχές. Ο Άρης ηττήθηκε με 1-0, οι οπαδοί του ακόμα τραγουδάνε, ελπίζουν, στηρίζουν.

108 χρόνια και… ακόμα δεν είναι καλά! 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς