19.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Ούτε κρύο ούτε ζέστη, η πρώτη σεζόν του Τικίνιο

Η πρώτη σεζόν του Τικίνιο με τα ερυθρόλευκα ούτε ενθουσίασε ούτε προβλημάτισε. Το «ελαφρυντικό» και το αγωνιστικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του, το οποίο παρουσιάζει πτώση συγκριτικά με τη θητεία του στην Πόρτο

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη στην υπόθεση ανανέωσης του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολη λόγω των οικονομικών δεδομένων, θεωρείται σίγουρο πως ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για την απόκτηση πρωτοκλασάτου επιθετικού, το προσεχές καλοκαίρι.

Ο σύλλογος αποφάσισε να πορευτεί με δύο σέντερ φορ στην τρέχουσα σεζόν, καθώς ο Αχμέντ Χασάν παραχωρήθηκε δανεικός στην Κόνιασπορ, την ύστατη ώρα της περασμένης καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Ο Πέδρο Μαρτίνς μοίρασε το χρόνο συμμετοχής ανάμεσα στους Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Τικίνιο Σοάρες, αν και για ένα διάστημα προς το δεύτερο μισό της σεζόν (τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) ο Βραζιλιάνος επιθετικός πέρασε σε πρώτο πλάνο και αποτέλεσε τη βασική επιλογή για την κορυφή στη γραμμή κρούσης.

Ο απολογισμός του Τικίνιο δεν είναι κακός, καθώς έχει 12 γκολ σε 38 συμμετοχές (ουσιαστικά σκοράρει ένα γκολ κάθε τρεις αγώνες), τις 20 εξ αυτών ως βασικός. Τα 7 γκολ έχουν σημειωθεί στο Πρωτάθλημα, τα 3 στην Ευρώπη και 2 στο Κύπελλο Ελλάδας. Πάντως, είναι ξεκάθαρο πως δεν έδωσε το κάτι παραπάνω στην επίθεση και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη συνεισφορά στο εκτελεστικό κομμάτι. Και, προφανώς, καλύτερους αριθμούς.

Ο Βραζιλιάνος είναι καθαρόαιμος σέντερ φορ και συγκριτικά με τον Ελ Αραμπί δεν μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Είναι επιθετικός που παίζει αυστηρά στο «κουτί» και είναι αποτελεσματικός εντός μεγάλης περιοχής. Για αυτό και δεν έχει ούτε μία καταγεγραμμένη ασίστ στο ενεργητικό του με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο Ελ Αραμπί συμμετέχει παραπάνω και στο ανασταλτικό σκέλος του παιχνιδιού, πιέζοντας περισσότερο όταν η ομάδα δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της, ενώ είναι πιο all around επιθετικός από τον Τικίνιο και τού αρέσει να κινείται ελεύθερα στους χώρους. Αν και μέσα στη μεγάλη περιοχή είναι, φυσικά, ακαταμάχητος και ψυχρός εκτελεστής.

Και οι δύο σέντερ φορ των Ερυθρόλευκων, πάντως, έχουν το «ελαφρυντικό» πως δεν «ταΐστηκαν» όπως πρέπει από τους μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει λίγα πράγματα από τους μέσους, τους εξτρέμ και τα δεκάρια του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής χρονιάς. Αυτή η παράμετρος έχει αντίκτυπο και στους αριθμούς των δύο σέντερ φορ του.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Τικίνιο δείχνει κάπως βαρύς, αν και δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια. Επειδή, όμως, η αγωνιστική εικόνα του στην Πόρτο (2017-2020) είναι ακόμα νωπή, ο Βραζιλιάνος επιθετικός δείχνει να έχει χάσει την «εκρηκτικότητα» που χαρακτήριζε το παιχνίδι του. Ίσως, στη δεύτερη σεζόν του με την ομάδα και με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει (τον Γενάρη είχε ενδιαφερθεί έντονα η Φενέρμπαχτσε για την απόκτησή του), να μπορέσει να «δέσει» περισσότερο με την ομάδα και να προσφέρει πιο πολλά πράγματα.

Ο 31χρονος κυνηγός φαίνεται ότι επηρεάστηκε από το σύντομο αγωνιστικό πέρασμά του από την Κίνα (και την Τιεντζίν Τεντά πριν αυτή βαρέσει «κανόνι» και σταματήσει να τον πληρώνει) πριν παρουσιαστεί η ευκαιρία στον Ολυμπιακό να τον φέρει από τη χώρα της Ανατολικής Ασίας με ένα «πλουσιοπάροχο» ετήσιο συμβόλαιο, που κυμαίνεται στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια, οπότε δεν είναι απίθανο να δούμε έναν διαφορετικό ποδοσφαιριστή τη σεζόν 2022/23 έπειτα από μία πρώτη σεζόν όπου δεν εντυπωσίασε, αλλά ούτε και απογοήτευσε με την απόδοσή του. Η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2024.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς