22.6 C
Athens

Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ – Ποιες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες

Κυβερνοεπίθεση με κακόβουλο λογισμικό αντιμετώπισαν το βράδυ της Κυριακής τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Για λόγους πρόληψης και ασφαλείας και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες αποφασίστηκε η απομόνωση ολόκληρου του Data Center της εταιρίας.

Τα ΕΛΤΑ αναφέρουν πως αντιμετώπισαν «κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά τους συστήματα μέσω κακόβουλου λογισμικού. Η άμεση αντίδραση και οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιακών λειτουργιών περιόρισαν και απέτρεψαν επέκταση της επίθεσης. Ενημερώσαμε άμεσα και συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις συναρμόδιες κρατικές αρχές καθώς και με ΙΤ εταιρείες ειδικών στην κυβερνοασφάλεια».

Με νέα της ανακοίνωση, η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων ενημερώνει πως:

– Μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν θα εξυπηρετούνται οι εισπράξεις λογαριασμών, η αποστολή αλληλογραφίας και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Όλες αυτές οι λειτουργίες, πλην των χρηματοοικονομικών, θα εξυπηρετούνται κανονικά από την ΕΛΤΑ Courier.

– Η αποκατάσταση του προβλήματος έχει ήδη ξεκινήσει, προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες θα υπάρξουν την αυριανή ημέρα μετά την αξιολόγηση των δεδομένων και με γνώμονα την ασφάλεια του συστήματος και των συναλλαγών.

– Όλες οι συντάξεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους στην ώρα τους. Για τα επιδόματα, επίσης, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να καταβληθούν στην ώρα τους.

– Οι λογαριασμοί και η αλληλογραφία των ΔΕΚΟ δεν επηρεάζονται και εξυπηρετούνται κανονικά.

– Δεν έχει διαπιστωθεί καμία διαρροή προσωπικών πληροφοριών ή άλλων δεδομένων έως τώρα.

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς