15.9 C
Athens

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός 1-1: Γκέλα με μια χερούκλα να!

Οι Κουτσιαύτης και Γκάμαρης (VAR) δεν... είδαν το χέρι του Ντομίνγκεθ, ο Περέα ισοφάρισε στο 70' και ο Ολυμπιακός άφησε 2 βαθμούς στα Ιωάννινα, στο ιστορικό 209ο παιχνίδι του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες», στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των Play Offs της Super League. Έτσι, ο Θρύλος έφτασε τους 69 βαθμούς ύστερα από 28 αγωνιστικές (21-6-1).

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας δεν έπιασαν καλή απόδοση και άφησαν δύο βαθμούς το απόγευμα της Κυριακής (20/3) στην Ήπειρο, αλλά έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για το γκολ της ισοφάρισης των γηπεδούχων στο 70′, καθώς ο Χουάν Ντομίνγκεθ θύμισε… υποδοχέα στο βόλεϊ, βρίσκοντας την μπάλα με το δεξί χέρι (κάνοντας κοντρόλ) πριν ο Χουάν Χοσέ Περέα τη στείλει από κοντά στα δίχτυα.

Παρά την τρίλεπτη εξέταση του βίντεο, ο VAR Γκάμαρης έκρινε πως το γκολ είναι κανονικό και δεν κάλεσε καν τον διαιτητή Κουτσιαύτη στο μόνιτορ προκειμένου να μελετήσει ο ίδιος τη φάση και να πάρει οριστική απόφαση. Γενικότερα, πάντως, ο ρέφερι από την Άρτα επέτρεψε το σκληρό παιχνίδι και την «κλωτσοπατινάδα» των παικτών του Ηρακλή Μεταξά, που έβγαλαν υπέρμετρο πάθος πάνω στο χορτάρι σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν προηγηθεί με γκολάρα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο 45’+1′, καθώς ο Μαροκινός επιθετικός σκόραρε με κίνηση «πίβοτ» έπειτα από εκτέλεση ενός πλαγίου άουτ του Κένι Λαλά από δεξιά, φτάνοντας τα 18 γκολ στη σεζόν (σε 41 συμμετοχές). Οι Αγκιμπού Καμαρά και Γκάρι Ροντρίγκες έχασαν απίθανη ευκαιρία στο 77′ για να δώσουν τη νίκη στην ομάδα τους.

Ελ Αραμπί

Ο Παπέ Αμπού Σισέ αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο και με δάκρυα στα μάτια στο 30ό λεπτό. Η ανησυχία ήταν έκδηλη, αλλά η πρώτη εκτίμηση από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας αναφέρει πως ο Σενεγαλέζος κεντρικός αμυντικός έχει μία κάκωση και έναν ερεθισμό στο δεξί γόνατο.

Σισέ

Στην πόλη των Ιωαννίνων, ο Πέδρο Μαρτίνς έγραψε ιστορία, καθώς συμπλήρωσε 209 αγώνες στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού και έγινε ο προπονητής με τις περισσότερες αναμετρήσεις στον πάγκο των Ερυθρόλευκων, αφήνοντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στη 2η θέση και τα 208 παιχνίδια. Ο Πορτογάλος κόουτς έχει 139 νίκες, 36 ισοπαλίες και 34 ήττες.

Ο αγώνας

Ο Ηρακλής Μεταξάς παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με διάταξη 4-4-1-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Λοντίγκιν. Την τετράδα της άμυνας αποτέλεσαν οι Σάλιακας, Eραμούσπε, Κάργας, Ποζνάνσκι. Οι Καραχάλιος και Στάνκο ήταν οι δύο χαφ, ο Σνάιντερ έπαιξε δεξιά και ο Γκαρντάβσκι αριστερά στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ενώ ο Ντομίνγκεθ είχε ρόλο περιφερειακού επιθετικού, με τον Περέα να είναι η αιχμή του δόρατος για τους Ηπειρώτες.

O Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και τρία νέα πρόσωπα (Παπασταθόπουλος αντί Μανωλά, Μαντί αντί Μπουχαλάκη και Αγκιμπού αντί Μασούρα) συγκριτικά με τον τελευταίο αγώνα απέναντι στον Άρη, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (13/3, 2-1).

Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Μαντί Καμαρά αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ροντρίγκες κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Αγκιμπού Καμαρά την αριστερή και ο Καρβάλιο αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισαν οι Κρίστινσον, Μπουχαλάκης, Ονιεκούρου, Ανδρούτσος, Φαντιγκά, Βαλμπουενά, Τικίνιο, Κανέ, Μανωλάς. Ο Ονιεκούρου επέστρεψε σε αποστολή ύστερα από τέσσερις διαδοχικούς αγώνες όπου είχε μείνει εκτός αγωνιστικού πλάνου. Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 24 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Παπαδούδη, Ουσεϊνού Μπα, Παπαδόπουλο και Κίτσο προκειμένου να καταρτιστεί η τελική 20άδα.

Δοκάρι ο Λαλά

Ο Ολυμπιακός, που αγωνίστηκε με την μπλε εμφάνιση, είδε τον ΠΑΣ να μπαίνει με ορμή στο ματς, κερδίζοντας φάουλ εκτός μεγάλης περιοχής και κόρνερ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό. Αμφότερα πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών, ενώ στο πρώτο μέρος ο ΠΑΣ είχε κόντρα τον άνεμο. Οι Πειραιώτες πίεσαν ψηλά όταν δεν είχαν την μπάλα στην κατοχή τους, θέλοντας να οδηγήσουν σε λάθη τους γηπεδούχους. Ο Ελ Αραμπί έκανε πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

Στο 11′, ο Ροντρίγκες πραγματοποίησε επικίνδυνη σέντρα από δεξιά, ο Ελ Αραμπί χώθηκε στο κέντρο της αντίπαλης άμυνας, αλλά δεν κατάφερε να βρει την μπάλα στην προβολή που επιχείρησε. Η πρώτη ολοκληρωμένη τελική προσπάθεια καταγράφηκε στο 12′, με τον Λαλά να δοκιμάζει το δεξί του εκτός μεγάλης περιοχής. Η μπάλα κόντραρε στον Στάνκο και πήρε ύψος. Ο Λοντίγκιν απέκρουσε και στη συνέχεια η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι, για να καταλήξει κόρνερ.

Άτυχος ο Σισέ, αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο

Οι Ερυθρόλευκοι ήταν ανώτεροι στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο και έψαχναν το γκολ. Οι παίκτες του ΠΑΣ, όμως, κάλυπταν πολύ καλά τους χώρους, ενώ στο 20′ είχαν το πρώτο τους σουτ, με τον Περέα να κινείται στη μεγάλη περιοχή και να σουτάρει με το δεξί σε αντεπίθεση, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Μάλιστα, στο 22′, «άγγιξαν» το γκολ. Κέρδισαν την μπάλα στο κέντρο και έφυγαν γρήγορα στην κόντρα επίθεση και ο Βατσλίκ «νίκησε» διαδοχικά τους Περέα και Γκαρντάβσκι από το ύψος του πέναλτι. Ο Τσέχος τερματοφύλακας βγήκε έγκαιρα, καλύπτοντας τους αμυντικούς του, που έχασαν τους δύο παίκτες.

Στο 26′, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού τρόμαξαν, καθώς ο Σισέ έπεσε στο έδαφος, σφαδάζοντας από πόνους στο δεξί γόνατο. Ο Σενεγαλέζος στόπερ είχε ένα τάκλιν ανακόπτοντας τον Περέα στα αριστερά της άμυνας. Το δεξί πόδι «κόλλησε» στο χορτάρι. Ο γιατρός της ομάδας, Χρήστος Θέος, ζήτησε αμέσως αλλαγή, αλλά ο Σισέ θέλησε να δοκιμάσει και έπαιξε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά στο 30′ ο διεθνής κεντρικός αμυντικός γονάτισε στο έδαφος, καθώς δεν μπορούσε να συνεχίσει. Στο 30′, λοιπόν, ο Μανωλάς πήρε τη θέση του Σισέ.

Σισέ

«Χτύπημα» με Ελ Αραμπί και γκολ από… πλάγιο άουτ!

Ο Ολυμπιακός είχε μία κεφαλιά με τον Ελ Αραμπί στο 31′ και τον Λοντίγκιν να μπλοκάρει εύκολα, καθώς η μπάλα δεν είχε δύναμη.Πάνω που το παιχνίδι είχε αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό, μετά τη διακοπή για τον τραυματισμό του άτυχου Σισέ το όποιο μομέντουμ χάθηκε, καθώς οι διακοπές ήταν συχνές από εκείνο το σημείο και έπειτα. Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή υπέρ του (43%-57% στο 40′), αλλά δεν μπορούσε να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή.

Στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων για το πρώτο ημίχρονο, ο Θρύλος κατάφερε να ανοίξει το σκορ από ένα άριστα εκτελεσμένο πλάγιο άουτ! Ο Λαλά βρήκε τον Ελ Αραμπί στο πρώτο δοκάρι και ο Μαροκινός επιθετικός, αφού «ρόλαρε» πάνω στον Κάργα, γύρισε το σώμα του και σούταρε με το αριστερό από το ύψος της μικρής περιοχής, στέλνοντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Λοντίγκιν και στη συνέχεια στα αντίπαλα δίχτυα. Φοβερό γκολ του Ελ Αραμπί, ο οποίος έφτασε τα 12 γκολ σε 26 συμμετοχές στο φετινό Πρωτάθλημα.

Ο Μαρτίνς έκανε αλλαγή με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο, βάζοντας τον Μπουχαλάκη στη θέση του Μαντί Καμαρά, από τον οποίο είχε πολλά παράπονα στο πρώτο ημίχρονο. Ο Αγκιμπού Καμαρά έπεισε πάνω στις πινακίδες ύστερα από σπρώξιμο του Εραμούσπε και το ματς διεκόπη για περίπου ένα τρίλεπτο. Στο 53′, συνεχίστηκε κανονικά και ο μεσοεπιθετικός από τη Γουινέα παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο. Γενικότερα, πάντως, από την αρχή του αγώνα οι παίκτες του ΠΑΣ διαμαρτύρονταν συνεχώς προς τον διαιτητή, με συνέπεια ανακόπτεται ο ρυθμός του αγώνα κάθε λίγο και λιγάκι. Το παιχνίδι είχε ένταση (στη συμπεριφορά και όχι αγωνιστικά) και μπόλικη γκρίνια.

Πάσα με το… χέρι ο Ντομίνγκεθ και ισοφάριση για τον ΠΑΣ

Αξιοσημείωτη ευκαιρία δεν προέκυψε στο πρώτο διάστημα του δεύτερου ημιχρόνου. Στο 64′, ο Βαλμπουενά πήρε τη θέση του Καρβάλιο και ο κόουτς Μαρτίνς πόνταρε στο χαρτί του Γάλλου μεσοεπιθετικού προκειμένου ο Ολυμπιακός να ελέγξει τον ρυθμό και να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα, κάτι που δεν συνέβη στο πρώτο εικοσάλεπτο της επανάληψης. Το αποτέλεσμα παρέμενε ρευστό και οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν διασφαλίσει τη νίκη τους. Και δεν άργησαν να το πληρώσουν…

Στο 69′, ο Κάργας απείλησε με σουτ εκτός μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Μπουχαλάκη (σύμφωνα με τον διαιτητή, καθώς από το replay δεν φάνηκε ότι υπάρχει κόντρα) και κατέληξε κόρνερ, δίπλα από τη δεξιά γωνία της εστίας του Βατσλίκ. Από την εκτέλεση κόρνερ, ο ΠΑΣ ισοφάρισε σε 1-1 στο 70′. Το γκολ μέτρησε κανονικά ύστερα από ένα τρίλεπτο εξέτασης από τον VAR, αλλά δεν έπρεπε να μετρήσει… Ο Σάλιακας εκτέλεσε από αριστερά τη στατική φάση, η μπάλα πέρασε από σώματα και έφτασε στον Ντομίνγκεθ, ο οποίος με το δεξί χέρι κοντρόλαρε και έστρωσε την μπάλα στον Εραμούσπε. Ο Αργεντινός με τη σειρά του έκανε την πάσα (και εδώ υπάρχει υποψία φάουλ στον Μπουχαλάκη) και ο Περέα την έσπρωξε στα δίχτυα από απόσταση αναπνοής και το ύψος της μικρής περιοχής (προς το δεύτερο δοκάτι).

Ο Ολυμπιακός έχασε απίστευτη διπλή ευκαιρία στο 77′. Μετά την κάθετη πάσα του Ελ Αραμπί και τη σύγκρουση του Κάργα με τον Ποζνάνσκι, ο Ροντρίγκες βρέθηκε απέναντι στον Λοντίγκιν και πάσαρε στον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος έκανε την προβολή χωρίς δύναμη και ο Καραχάλιος έδιωξε πάνω στη γραμμή. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ροντρίγκες επιχείρησε να σκοράρει κάνοντας το σουτ, αλλά ο Σάλιακας με τάκλιν αυτοθυσίας απομάκρυνε τον κίνδυνο για την ομάδα του.

Στο 82′, ο Ανδρούτσος πήρε τη θέση του Λαλά και ο Τικίνιο του Ροντρίγκες. Οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν τον αγώνα με σύστημα 4-4-2. Παρά την εδαφική υπεροχή, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βρει το νικητήριο γκολ και το 1-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Γήπεδο: Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες»

ΓΚΟΛ: 70′ Περέα / 45’+1′ Ελ Αραμπί

Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης (ΕΠΣ Άρτας)
Βοηθοί: Λάζαρος Δημητριάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας), Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Τέταρτος: Ευστάθιος Γκορτσίλας (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής VAR: Ανδρέας Γκάμαρης (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής AVAR: Πέτρος Πάτρας (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Κίτρινες κάρτες: 58′ Κάργας, 61′ Στάνκο / 56′ Λαλά

ΠΑΣ Γιάννινα (Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Eραμούσπε, Κάργας, Ποζνάνσκι, Καραχάλιος, Στάνκο, Σνάιντερ (90’+3′ Μπρένερ), Γκαρντάβσκι (88′ Λιάσος), Ντομίνγκεθ (90′ Παντελάκης), Περέα.

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά (82′ Ανδρούτσος), Παπασταθόπουλος, Σισέ (30′ Μανωλάς), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, M. Καμαρά (46′ Μπουχαλάκης), Ροντρίγκες (82′ Τικίνιο), Καρβάλιο (64′ Βαλμπουενά), Α. Καμαρά, Ελ Αραμπί.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς